Het meeste prijzengeld: nr. 15 t/m 11

22 februari 2013 09:18

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De komende weken schotelen wij u de top 60 voor. In deel 6: nummer 15 tot en met 11.

15. Attila € 21.395,00 (6 overwinningen)
Ruud Pools was na slechts een paar keer op en neer gereden te zijn over het bochtige parkoers van Egmond aan den Hoef overtuigd. Wanneer trainer Cees Hetteling de meervoudig kortebaankampioen vraagt of Attila nog eens ingespannen moest worden voor nog een ‘werkje’ antwoordde deze beslist: “Dat hoeft niet, Cees. Deze kan het al.” Pools had het goed gezien. De dan vierjarige Attila maakte pas halverwege het kortebaanseizoen van 2011 zijn debuut, maar groeide in korte tijd uit tot een waar sprintkanon. De ruin won in Santpoort, Schagen en vanaf de basisafstand in ’t Zand. Een jaar later had hij verschillende koersen nodig om op gang te komen. Eenmaal op stoom won hij opnieuw in Santpoort en Schagen. Opvallend was dat hij telkens over klinkers wist te winnen. Pas in Enkhuizen, inmiddels met een leerlingpikeur om een starthandicap te omzeilen, won hij over asfalt. Vanaf dit seizoen staat hij ‘vast ‘ op een starthandicap van vijf meter en is het dus afwachten of hij ook dan meedoet om de prijzen.

14. Zero Option Lane € 21.470,00 (5 overwinningen)
De ruin van de in 2011 overleden paardensportliefhebber Wim van Schaik gaf bij zijn debuut direct zijn visitekaartje af. Ondanks een loodzwaar koersverloop werd de Kaliman-nazaat met Ruud Pools tweede in Amsterdam-Noord. Toch duurde het dat seizoen even voordat hij ook daadwerkelijk wist te winnen. Pas in Medemblik was het, met Lindsey Pegram op de sulky, voor het eerst raak. Het leverde direct een starthandicap op. Het kon hem weinig deren, want vanaf de basisafstand wist hij direct te winnen in Lisse. In 2011 streed Zero Option Lane wederom mee om de prijzen en won uiteindelijk één keer, in IJmuiden. Ook kreeg hij te maken met een leerlingpikeur (Sven Schraal), wat hem in 2012 er niet van weerhield om sterk te winnen in Assendelft. Na een tweede plaats in Middenbeemster met Tanja Huisman, overschreed hij opnieuw een winsomgrens. De ruin, inmiddels in eigendom van ‘De vrienden van Wim van Schaik’, verhuisde van trainer Jan van Dooyeweerd naar Cees Hetteling en sloot het seizoen van 2012 af met een overwinning in ’t Zand.

13. Ulliano Way € 23.255 (6 overwinningen) (foto)
De kortebaancarrière van deze ‘gespierde snuiter’, een bijnaam die zijn trainer Rob de Vlieger hem toebedeelde, bestond uit twee delen. Als vierjarige deed hij in 2006 regelmatig mee om de prijzen, maar een overwinning leverde dat, ondanks de startvoorgift, niet op. Een jaar later bleek de Diamond Way-nakomeling enorm gegroeid en won hij in Amsterdam-Noord, Stompwijk en Noordwijk. Door de opgelopen starthandicap besloten trainer en eigenaren te stoppen met de drafsport en ging hij voortaan door het leven als een manegepaard. Toen voor het seizoen van 2010 de reglementen werden gewijzigd en Ulliano Way met een leerlingpikeur weer vanaf de basisafstand mocht starten, kreeg de Duits gefokte ruin een tweede kans. Het werd een legendarische rentree. Met Jan Thijs de Jong won hij opnieuw in Stompwijk, Voorschoten en Schagen. Het leverde hem zelfs, met minimaal verschil, de prijs ‘Kortebaanpaard 2010’ op. Tijdens de eerste kortebaan van 2011 verscheen hij voor de laatste keer op de baan, omdat hij slecht herstelde van deze inspanningen. Opnieuw zwaaide hij af, maar dit keer definitief.

12. Speedy Jace € 23.550 (7 overwinningen)
De Amerikaanse hengst was de absolute heerser van het kortebaanseizoen van 1995. Nadat hij in 1994 als vierjarige al de kortebanen in Medemblik, Lisse en ’t Zand had gewonnen, werd hij binnen een jaar met nog vier tweede plaatsen en één overwinning (Uitgeest) opgezadeld met een starthandicap van maar liefst tien meter. Toen zijn trainer en vaste pikeur Jacques Geluk zwaar geblesseerd raakte, leek het succes voorbij. Ruud Pools bood echter uitkomst. Vanaf 285 of 310 meter won hij op een indrukwekkende manier achtereenvolgens in Noordwijk, het Nederlands kampioenschap in Heemskerk en opnieuw in Medemblik. Vanaf 290 (!) meter bereikte hij zelfs nog een vierde plaats in ’t Zand. Met de herstelde Jacques Geluk weer op de sulky bleek het in 1996 onmogelijk om het succes van een jaar eerder te herhalen. Speedy Jace zwaaide na dit seizoen af, om in 1999 nog één keer terug te keren. Meer dan een vijfde plaats in Enkhuizen leverde dat niet op.

11. Chapman € 27.363 (8 overwinningen)
Leerlingpikeurs zijn niet meer weg te denken op de kortebaan. Door een ontheffing van vijf meter in het startvak krijgen zij achter ervaren kortebaners de gelegenheid om het vak te leren. Chapman was in 1996 het eerste paard dat wist te winnen met een leerlingpikeur op de sulky en het daarbij behorende startvoordeel. Met Frank Crebas snelde hij zonder ook maar één rit te verliezen naar de winst in Stompwijk. Later dat seizoen volgden overwinningen in Noordwijk en met Sandra Winkelman in Purmerend. Met verschillende ereplaatsen daarbij opgeteld, werd hij gekroond tot ‘Kortebaanpaard 1996’. Een jaar eerder liep de Amerikaanse hengst deze titel op slechts enkele punten mis. Met trainer en pikeur Ruud Pools won hij maar liefst vier kortebanen, in Wognum, Hoogkarspel, Zandvoort en Beverwijk, maar moest Chapman de zege in dit klassement laten aan Speedy Jace. Na deze succesvolle zomer verhuisde hij naar Cees Imming, die nadat hij zelf twee keer tweede was geworden, noodgedwongen de leerlingpikeurs de kans moest geven. In 1997 won hij zijn laatste kortebaan, in Hoorn, wat de eerste kortebaanzege voor Marco Valentijn betekende. Een jaar later was hij nog goed voor enkele ereplaatsen, waarna hij op tienjarige leeftijd afzwaaide.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in Euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.