
Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De afgelopen weken schotelden wij u de nummers 60 t/m 4 voor. In deel 14 aandacht voor de nummer 3 van deze lijst: Nandoe Enzelens, goed voor 40.850 euro en zeven overwinningen.
Nandoe Enzelens was tussen 2000 en 2006 een toonaangevende kortebaner, maar koerste vrijwel altijd ongelukkig. De ruin van trainer Rob de Vlieger en eigenaar Gerard Brouwer haalde maar liefst 24 keer de finale op een kortebaan, maar wist er slechts zeven in een eindzege om te zetten. Desondanks verdiende Nandoe Enzelens dik 40 mille aan prijzengeld op de kortebaan en is daarmee de meest succesvolle Nederlands gefokte kortebaner in deze lijst.
Nandoe Enzelens begon in 1999 aan zijn drafsportcarrière. Als driejarige kwalificeerde hij zich als winnaar van één van de Derbyselecties voor de meest prestigieuze langebaankoers in Nederland, maar speelde in de door Nigel Stardust gewonnen ‘Derby der driejarigen’ geen rol van betekenis. Omdat zijn prestaties op de langebaan in het daaropvolgende jaar tegenvielen, probeerde Rob de Vlieger hem als vierjarige op de kortebaan. Het bleek een schot in de roos.
Gewend
Na een tweede plaats achter de schier ongenaakbare Gail Devers in Heemskerk, volgde een sterke eerste kortebaanoverwinning tijdens De Vlieger’s thuiswedstrijd in Hillegom. Vanaf de basisafstand deed Nandoe Enzelens een jaar later goed mee, maar bleek winnen keer op keer te veel gevraagd. De combinatie met Rob de Vlieger finishte als tweede in Noordwijk, Schagen en Lisse, maar was dat seizoen de enige die Mister Diamond, de absolute kortebaansensatie van dat jaar, tot tweemaal toe wist te verslaan.
Tijdens zijn eerste start in 2002 won Nandoe Enzelens in Wognum eindelijk zijn tweede kortebaan. De Vlieger was na afloop zeer te spreken over zijn pupil. “Vanmiddag leek het wel of hij er per rit meer zin in kreeg. Heel opmerkelijk, want tot nu toe was ik eigenlijk het tegenovergestelde van hem gewend. Als hij deze vorm weet vast te houden, pakken we dit jaar nog wel een paar prijsjes.” De Vlieger had de kwaliteiten van zijn kortebaantroef goed ingeschat, want een maand later pakte hij opnieuw de zege, nu in Sassenheim. Het leverde hem wel een starthandicap op, maar dat leek Nandoe weinig te deren. Na het winnen van de tweede en laatste megasprint op Drafcentrum Alkmaar volgde een overtuigende zege in Santpoort, waar de debuterende Manhattan South, ondanks een startvoorgift van tien meter bij de start, geen partij was voor de ontketende Nandoe Enzelens.
Kortebaanpaard 2004
In 2003 wist de trots van Gerard Brouwer opmerkelijk genoeg niet te winnen. Nandoe haalde vier keer de finale, maar trof vier keer een sterkere tegenstander. Het bleek echter de opmaat voor een bijzonder succesvol 2004. John de Leeuw stuurde hem als gastrijder naar de zege in Assendelft, waarna Wim van der Mespel zijn plaats, gedwongen door het passeren van de volgende winsomklip, overnam. De dan 19-jarige leerlingpikeur in dienst van Rob de Vlieger was nog zo groen als gras, maar haalde tijdens zijn eerste drie starts met Nandoe direct drie keer de finale. Daarna was het de beurt aan Krista Timmer, die ook niet met hem wist te winnen, maar wel tweede werd in Beverwijk en Lisse. Tijdens de laatste kortebaan in ’t Zand verdedigde Nandoe Enzelens een voorsprong van twee punten op German Diabolo in het klassement ‘Kortebaanpaard 2004’. De uiteindelijke afloop had niemand kunnen bevroeden. Nandoe werd tijdens de derde omloop uitgeschakeld, maar kreeg door bijloting een nieuwe kans. Die pakte hij met beide handen aan en in tweede instantie plaatste hij zich alsnog voor de finale. Die werd naar ‘goed’ gebruik opnieuw verloren, maar het leverde hem wél de titel ‘Kortebaanpaard 2004’ op.
Ook tijdens zijn zesde seizoen op de kortebaan was hij succesvol. In Assendelft en Sassenheim tekende hij voor respectievelijk zijn 16e en 17e tweede plaats. De Vlieger bleef, ondanks de vele verloren finales, optimistisch. “Er zijn maar weinig paarden die met vijf meter meer meedoen voor de prijzen. Nandoe zit er bijna altijd bij. Daar mag je heel blij mee zijn.” In Voorschoten was het echter na ruim een jaar eindelijk weer raak, gevolgd door een knappe zege in Santpoort.
Rustig gebracht
Omdat Nandoe Enzelens inmiddels de winsomgrens voor de volgende starthandicap benaderde, werd hij in 2006 rustig gebracht. Voor zowel Brouwer als De Vlieger lag het zwaartepunt van het kortebaanseizoen tijdens de kortebanen in Hillegom en Lisse, die zij als thuiswedstrijden beschouwden. De Vlieger won inderdaad beide keren, maar wel met Utah Alki. Voor Nandoe Enzelens was er slechts een bijrol weggelegd. Na een vierde plaats in Hillegom kwam de beresterke ruin in Lisse niet verder dan de eerste omloop en zwaaide hij in stilte af.
NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!
Foto: Archief Draf & Rensport
Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!
Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.