Het meeste prijzengeld: Lino Hawai (nr. 9)

11 maart 2013 09:54

Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De afgelopen weken schotelden wij u de nummers 60 t/m 10 voor. In deel 8 aandacht voor de nummer 9 van deze lijst: Lino Hawai, goed voor 30.975 euro en negen overwinningen.

Tijdens zijn lange drafsportloopbaan heeft Aad Pools honderden verschillende kortebaners voor zijn sulky gehad, maar weinig konden er tippen aan Lino Hawai. De Duitse ruin was een klasbak pur sang en maakte gedurende vijf jaar de dienst uit in het kortebaanpeloton.

Bij zijn debuut in Zandvoort in 2002 maakte de Duitse ruin, toen gereden door Cees de Leeuw, dusdanig veel indruk dat Aad Pools de Vrienden van Wijk aan Zee overtuigde dit vierjarige talent te kopen. Hoewel hij tijdens zijn eerste start voor Aad Pools door de extreme hitte werd teruggetrokken en daarom ‘slechts’ vierde werd, maakte Lino Hawai in het verdere verloop van het seizoen zijn belofte waar. In Zwanenburg en Lisse versloeg hij respectievelijk Raindance Way en Mr.Postman, de twee toppers van dat seizoen, en in Medemblik liet hij zich kronen tot Nederlands kampioen.

Furieus

Een jaar later schoot Lino Hawai furieus uit de startblokken. Hij won de seizoenouverture in Assendelft en drie weken later ook in Den Ilp, waar hij opnieuw Mr.Postman wist te verslaan. Na afloop van Lino’s vijfde kortebaanzeges was Pools lyrisch over zijn crack. “Misschien wel de beste kortebaner die ik ooit voor mijn karretje heb gehad. Hij is de ideale kortebaner. Aansporingen zijn niet nodig; hij doet het allemaal zelf en heeft er duidelijk schik in. En wat een uitstraling!”

Ondanks de vijf meter starthandicap die Lino Hawai er na zijn zege in Den Ilp bij kreeg, bleef hij de lakens uitdelen. Hij versloeg Mr.Postman tijdens de finale in Warmond van gelijke afstand en rekende in Hoorn op weg naar de zege maar liefst drie keer af met een tegenstander die mocht starten met een voorsprong van tien meter. De ultieme beloning voor een prachtig jaar bleef uiteindelijk uit, omdat Mr.Postman in het klassement ‘Kortebaanpaard 2003’ slechts één puntje meer had verdiend.

Boventanden

In 2004 bleek het onmogelijk om de successen van de eerste twee seizoenen te herhalen. Pas in Voorschoten wist hij weer te winnen. Door opnieuw een winsomgrens te hebben gepasseerd, was Lino Hawai voortaan aangewezen op leerlingpikeurs. Dat seizoen liep hij nog één ereronde over de kortebaan, maar dat was meteen ook zijn meest memorabele. Manon Pools telde letterlijk de jaren, maanden en dagen af naar haar debuut op de kortebaan. De zaterdag vóór de koers in Enkhuizen legde ze nog met succes een rijexamen af. Aad Pools’ jongste dochter beleefde haar eerste kortebaan in een roes. “Toen ik vanmorgen in de veewagen hierheen reed, had ik het gevoel dat ik droomde.” Naarmate de middag vorderde, werd die droom alleen maar mooier. Lino Hawai stak in een bloedvorm en vloog onaangevochten naar de overwinning.

Vader Aad Pools was na afloop tot tranen geroerd. “Hier doe je het toch allemaal voor. Dit is het mooiste wat er is.” Het had overigens weinig gescheeld of Pools had de eerste kortebaanoverwinning van zijn dochter moeten missen. Tijdens het weghelpen in het startvak sneden Lino’s boventanden in Pools’ voorhoofd. Ondanks dat de hevig bloedende wond volgens een toegesnelde dokter in het ziekenhuis moest worden gehecht, wilde Pools van geen wijken weten. “Ze zeggen dat ik er een litteken aan overhoud. Dat moet dan maar. Dit wilde ik niet missen”, aldus de trotse vader na afloop van de kortebaan.

In de twee daaropvolgende seizoenen begonnen de harde kortebaanjaren te tellen. De negenvoudig kortebaanwinnaar maakte gemakkelijk een galoppade, maar wist desondanks nog regelmatig een ereplaats mee te pikken. In 2006 deed hij voor het laatst van zich spreken in Purmerend. Met Marco Valentijn, Manon Pools was op dat moment al geen leerlingpikeur meer, werd hij tweede. In Lisse nam de klasbak definitief afscheid.

NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in Euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!

Foto: Archief familie Pools

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.