
Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De afgelopen weken schotelden wij u de nummers 60 t/m 6 voor. In deel 12 aandacht voor de nummer 5 van deze lijst: Ido Baldwin, goed voor 39.251 euro en twaalf overwinningen.
Ido Baldwin kende een onwaarschijnlijke loopbaan. Guus Knijnenburg stuurde de toen vierjarige ruin tijdens de laatste kortebaan in Breezand in 1995 naar zijn eerste overwinning op de kortebaan. Pas in 2005 nam hij als veertienjarige veteraan, noodgedwongen door zijn leeftijd, afscheid. Maar liefst elf seizoenen was deze trouwe strijder op de kortebaan actief; een unieke prestatie.
De overwinning van Knijnenburg met Ido Baldwin in 1995 was één van zijn laatste zeges voor zijn werkgever Hugo Langeweg. De dan 65-jarige Nootdorper maakte vanaf 1996 plaats voor Ruud Pools, die zich een jaar eerder tot kortebaankampioen had gekroond. Het bleek het begin van een ‘gouden’ tijdperk waarin Pools en Langeweg de dienst uitmaakten op de kortebaan. Pools’ samenwerking met de internationale toptrainer leverde hem tussen 1996 en 2000 maar liefst vijf kortebaankampioenschappen op rij op.
Lastig heerschap
Ido Baldwin droeg in grote mate bij aan dit succes. Vanzelf ging het echter allerminst. Hoewel hij in 1996 al vroeg in het seizoen de kortebaan in Venhuizen won, bleek Ido Baldwin een lastig heerschap, dat in zijn daaropvolgende starts grossierde in galoppades. Pas in Heemskerk vielen alle puzzelstukjes definitief in elkaar en won hij met grote overmacht de finale tegen stalgenoot Jim Jam Rozz. De ruin had de smaak te pakken en won achtereenvolgens ook, met starthandicap, in Medemblik, Roden en ’t Zand.
Een jaar later bleek winnen niet zo vanzelfsprekend meer. Vierjarige paarden mochten vanaf dat seizoen met een ontheffing van vijf meter starten en bemoeilijkten de opdracht van Ido Baldwin. Toch wist de trots van eigenaar Nico Dekker opnieuw te winnen; nu in Voorschoten, waar hij imponerend Jollification tijdens de eindstrijd opzij zette. Het leverde hem opnieuw een starthandicap op, waardoor hij zelfs op tien meter kwam te staan. Pools bleef hem echter rijden en zorgde in zijn volgende start in Santpoort voor een prachtige stunt door de vierjarige Hard Crown, die maar liefst vijftien meter voorsprong had bij de start, tijdens de tweede omloop te kloppen. Meer dan een vijfde plaats leverde dit huzarenstukje niet op. Leerlingpikeur Tessa de Haas maakte het seizoen uiteindelijk af met de ruin.
Vóór het seizoen van 1998 werden de winsomgrenzen verruimt, zodat Pools weer vanaf 280 of 305 meter mocht starten. Na een tweede plaats in Wognum kwam Ido Baldwin opnieuw op tien meter te staan en bleef Pools hem, ondanks de grote starthandicap, rijden. Nu maakte Sandra Winkelman uiteindelijk het seizoen af, met ereplaatsen in Enkhuizen en Lisse. Na dit seizoen verkocht Dekker zijn crack aan Gosse van der Veen en verhuisde Ido Baldwin naar het entrainement van Cees Imming.
Snelle leerling
Het bleek een schot in de roos. Imming zette, na het succes met Chapman twee jaar eerder, vol in op kortebaankanonnen die omwille van de afstand door leerlingpikeurs gereden moesten worden. Ook met Ido Baldwin had de trainer uit Callantsoog succes. Ilona Klappe behaalde enkele ereplaatsen, maar moet voor de koers in Stompwijk op het allerlaatste moment afzeggen. Ook vervanger Ron Kuiper moest verstek laten gaan, waarna Imming de ochtend voor de kortebaan naar de NDR belde of zij nog iemand wisten. De dan 18-jarige Lindsey Pegram werd naar voren geschoven, hoewel ze geen idee had hoe een kortebaan werkte. Ze bleek echter een snelle leerling. Hoewel niemand ook maar een stuiver voor haar kansen gaf, de onervaren Pegram moest tijdens de eerste omloop aantreden tegen torenhoog favoriet Keegan Boko, verraste ze vriend en vijand en snelde naar een onaangevochten zege. Een daverende verrassing, met een uitbetaling van ruim 250 tegen 1 als gevolg.
Deze overwinning was de eerste die Ido Baldwin met verschillende leerlingpikeurs behaalde. Debbie van Gent was de volgende. Ze won in 2001 in Warmond, Stompwijk en Nootdorp. Het gevolg was echter dat de winsomgrens van 60.000 gulden werd overschreden, waardoor Ido Baldwin op een starthandicap van maar liefst vijftien meter kwam te staan. De ruin nam daarom ook afscheid van de kortebaansport.
Rentree
Zijn rentree volgde al snel. De winsomgrens werd voor het kortebaanseizoen van 2002 wederom verruimd en Imming ging weer trainen met de topper van zijn stal. In Den Ilp leverde dat bijna een overwinning op, maar bleek Raindance Way tijdens de finale een maatje te groot. Extra zuur was dat Ido Baldwin tijdens de derde omloop nog te sterk was geweest voor de latere winnaar, maar bijloting gaf de pupil van trainer Hans Bot een nieuwe kans. In Nootdorp kreeg Ido Baldwin zijn revanche. De combinatie met Robin Bakker werd tijdens de derde omloop weliswaar verslagen, maar kwam via bijloting en een galopperende tegenstander alsnog in de finale terecht. Daarin bleek Raindance Way zodanig vermoeid, dat de taaie Ido Baldwin zijn twaalfde en uiteindelijk laatste zege boekte.
In de daaropvolgende drie seizoenen liep hij met regelmaat in het prijzengeld, maar een finaleplaats zat er niet meer in. Na de kortebaan van Roden in 2005 nam de ‘nestor’ van het kortebaanpeloton en één van de meest succesvolle kortebaanpaarden allertijden afscheid van de professionele sport. Wie dacht dat hij rustig van zijn pensioen kon genieten, had het mis. Een kleine zoektocht over de digitale snelweg leverde een verslag op van een recreatieve kortebaan in Dwingeloo, waar de toen vijftienjarige Ido Baldwin aan deelnam. ‘Natuurlijk’ heeft de geboren winnaar deze koers gewonnen.
NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!
Foto: Archief Draf & Rensport.
Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!
Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.