
Het archief van Kortebaandraverijen.nl is volledig van 1995 tot en met nu. In deze jaren zagen wij honderden verschillende paarden door de Nederlandse straten sprinten. Maar welke van deze paarden wonnen het meeste prijzengeld? De afgelopen weken schotelden wij u de nummers 60 t/m 8 voor. In deel 10 aandacht voor de nummer 7 van deze lijst: Adonis Guard, goed voor 33.047 euro en elf overwinningen.
In eerste instantie leek er niet veel aan de hand. Adonis Guard werd weliswaar tijdens de eerste omloop van de kortebaan in De Lier op 25 augustus 2007 uitgeschakeld door Sheba Boko, maar zou tijdens zijn volgende starts ongetwijfeld weer tot de gevaarlijke outsiders behoren. Tot die categorie behoorde hij inmiddels al jaren en gezien zijn laatste prestaties zou dat voorlopig wel zo blijven. Maar al snel sijpelden verontrustende berichten door vanaf het stalterrein. De trouwe Zweedse sprinter van trainer Aad Pools was zwaar geblesseerd geraakt. Niet veel later volgde het treurige en definitieve bericht. Adonis Guard, de publiekslieveling en het ‘troetelkindje’ van de familie Pools, had een been gebroken en was niet meer te helpen. De ‘kortebaanfamilie van de eeuw’ rouwde, en iedereen die de kortebaan een warm toedraagt, rouwde met hen mee.
Adonis Guard behoorde al jaren tot het meubilair op de kortebaan. Waar er ook werd gekoerst, in de straten van Wognum, Zandvoort, Enkhuizen of Lisse; de pijlsnelle ruin gaf zich altijd helemaal en straalde plezier uit. Hij leerde Manon Pools kortebanen en bezorgde haar de leerlingkampioenschappen in 2005 en 2006. Nadat Manon haar leerlingstatus had verloren, was het in 2007 de beurt aan zus Josette, die deze speciale discipline aan de hand van Adonis Guard zienderogen onder de knie kreeg. Helaas kreeg ze niet de kans om net zoals vader Aad en Manon met hem te winnen.
Sportwagen
Het Zweedse sprintkanon was maar liefst acht jaar op de kortebaan actief. Zijn eerste zege boekte hij tijdens de laatste kortebaan van Joure in 2000. Datzelfde jaar werd hij ook tweede in Warmond, Purmerend en Roden. Tijdens het seizoen van 2001 vestigde Adonis Guard definitief zijn naam. Hij werd Nederlands kampioen in Wognum en snelde naar de bloemen in Hoogkarspel, Voorschoten en, inmiddels met een starthandicap, Enkhuizen. Na de zege in Hoogkarspel was trainer en pikeur Aad Pools lyrisch. “Het lijkt wel een sportwagen. Ik kon hem bij de start omtrekken zoals ik het wilde en hij spoot weg. En al moet hij nog zoveel keer draaien bij de start, hij geeft er niks om. Sterker, ik denk zelfs dat hij het leuk vindt.”
In 2002 had Adonis Guard moeite om zijn hoge niveau vast te houden. Hij won weliswaar opnieuw in Hoogkarspel, maar op een enkele ereplaats na bleef het daarbij. Door een spierblessure, opgelopen in Bennebroek, bleef hij ook in 2003 lange tijd verstoken van een overwinning. Op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk was het echter weer ouderwets raak. Ook in 2004 boekte hij een zege. Dit keer won hij in Warmond.
Boos
In 2005 nam Manon Pools de plek van haar vader over achter Adonis Guard. Het was in eerste instantie zoeken naar de juiste chemie. In dat jaar bereikte hij slechts één finaleplaats, in Nootdorp.
Een jaar later was ‘de klik’ er wel. Adonis Guard bloeide zelfs helemaal op. Hij won in Assendelft, voor de derde (!) keer in Hoogkarspel en pakte de winst ‘bergop’ in Zandvoort. Pools erkende na haar zege in de badplaats de opstartproblemen. “Ik heb tijd nodig gehad om te wennen aan Adonis. Ik kon eerst niet begrijpen dat mijn vader zoveel successen met hem had geboekt. Eerst nam hij me gewoon in de maling en gaf hij niet alles wat hij had. In Noordwijk (2005) ben ik toen flink boos op hem geworden. Sindsdien vliegt hij over de baan.”
Na Manon’s derde zege met Adonis Guard was zij haar leerlingstatus kwijt. Marco Valentijn maakte het seizoen van 2006 met hem af, waarna Josette Pools in 2007 de plaats op de sulky overnam. Uit acht starts bereikte, de toen nog onervaren leerlingpikeur, knap vijf keer het prijzengeld, waarvan twee derde plaatsen in Hoogkarspel en Zandvoort. Haar negende start vond plaats op die ene fatale middag in De Lier. Adonis Guard, een grootheid op de kortebaan, nam afscheid in het harnas.
NB. Hoe eerlijk en hoe betrouwbaar is deze lijst? Met behulp van artikelen uit Draf&Rensport (toen nog ‘Paardesport, In Ren en Draf’ geheten), gegevens van de website van de NDR en ons eigen archief zijn we aan het rekenen geslagen. Verschillende zaken spelen mee in deze rangschikking. Guldens moeten worden omgerekend in euro’s, de komst van leerlingpikeurs, ontheffing voor vierjarige deelnemers, het opschuiven van de winsomgrenzen en ga zo nog maar even door. Al met al geeft deze lijst een goed beeld van zeventien jaar kortebaanplezier!
Foto: Sassen-Verstraaten – Kortebaanjaarboek 2007
Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!
Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.