Henk Grift: Ontdekker van kortebaners scoort in Frankrijk

21 mei 2020 09:12

Op Vincennes staat vrijdag de Prix Ozo op het programma, op deze website omgedoopt tot de Wognum Challenge. Dit enorme hippodrome is voor trainer Henk Grift bekend terrein. Hij neemt regelmatig deel met zijn paarden aan de koersen en stond onlangs met Prosperous zelfs in de winnaarsring. De kortebaan volgt hij vanaf de zijlijn, maar als ontdekker van onder andere Caretto As, Barbert en Archange de Jiel is zijn rol echter niet te onderschatten.

Het interview vond plaats voor de verhuizing van de koersen van Vincennes naar Mauquenchy.

“Alleen de allerbeste paarden lopen op Vincennes. Het is de Champions League van de drafsport”, omschrijft Grift de prestigieuze baan op een steenworp afstand van Parijs. “Alles is immens groot. Neem alleen al de tribune. Ik denk dat die zo zeven keer zo groot is als die in Wolvega. Met de Prix d’Amerique zit het helemaal vol. Het gevoel dat je dan op de baan hebt, is onbeschrijfelijk mooi.”

Grift opereert internationaal met zijn stal, gevestigd net over de Duitse grens in Kevelaer. “In Nederland is het moeilijk om voldoende te verdienen in de drafsport. Ik zoek daarom nu al een jaar of twaalf vooral geschikte koersen uit in het buitenland.” Een ritje naar Frankrijk is voor Grift vaste prik. “Daar wordt op jaarbasis zo’n 9 miljard euro ingezet. Hierdoor is er veel meer prijzengeld. Gemiddeld heb ik zo’n twee tot drie keer per week paarden lopen in Frankrijk. De afstand begint inmiddels wel te wennen. En zeker als je succes hebt, heb ik er geen problemen mee.”

Winst op Vincennes

Met Prosperous wist hij in februari zelfs te winnen op Vincennes (foto boven). “Dat is prachtig om mee te maken. En nergens mee te vergelijken. Prosperous is de beste die ik ooit heb getraind. In Nederland is er nu geen betere.” Ondanks dat Grift veel in Frankrijk is te vinden, is het voor hem geen optie om definitief de stap naar dit land te maken. “Ik heb het naar mijn zin in Kevelaer en heb een mooi trainingscentrum. Bovendien is mijn dochter hier opgegroeid. Die ga ik niet weghalen bij haar vriendinnen. Alleen al voor haar wil ik niet weg.”

De kortebaan is voor Grift mooi vermaak, al schrijft hij zelden paarden in. “Dat is voor mij niet rendabel. Ik moet er best een eind voor rijden en ben dan de hele dag weg. Zo af en toe ga ik wel kijken. Ik houd van de sfeer en kan ook echt genieten van de ritten.”

Tips

In 2006 tipte Grift Michel Roggen van Stal de Groningers over Caretto As. “Dat paard kon heel hard lopen, maar hij miste doorzettingsvermogen. Ik ben toen Michel gezegd dat ik een kortebaner voor hem had. Michel is een jeugdvriend van mij. Ik ken hem al zeker 25 jaar. Hij is er toen ingestapt en heeft hem op stal gezet bij Aad Pools. Dat was een schot in de roos. Omdat hij in die tijd ook succes had met United Kievitshof groeide zijn liefde voor de kortebaan.”

Het zou niet de laatste keer zijn dat hij Roggen tipte over een kortebaner. In 2015 was hij de ontdekker van Barbert. “Ik had toen namens Stall Courant, de eigenaren van Unibet, drie Amerikanen bij mij op stal staan. Barbert was er daar één van. Hij had zeker kwaliteiten, maar net als Caretto As wilde hij nooit echt doorzetten. Toen Harry Pools bij mij was, heeft hij hem gewerkt. Hij was direct enthousiast. Hij heeft Barbert toen samen met Michel aangeschaft. Ik vind het mooi om te zien hoe dat paard is opgeleefd op de kortebaan. Hij heeft het daar naar zijn zin. Uiteraard volg ik hem nog steeds op de voet.”

Archange de Jiel (rechts met John de Leeuw) was vorig jaar één van de revelaties op de kortebaan.

Vorig jaar verkocht hij ook Archange de Jiel aan Stal de Groningers. “Ik liet hem in Wolvega weglopen uit het band en hij spoot weg. Ik heb hem toen thuis links- en rechtsom geprobeerd en ook nu vertrok hij enorm hard. Zelfs toen ik hem haaks op de vierkante meter draaide, vertrok hij nog snel. Dat was voor mij het bewijs dat hij goed kan kortebanen. Ik heb Michel toen gebeld en hij heeft hem direct gekocht. Meestal is één telefoontje genoeg om hem te overtuigen. Wij kennen elkaar immers zo goed.”

Prix Ozo

Terwijl Grift alweer toeleeft naar weer een starter op Vincennes pakt hij het deelnemersveld van de Prix Ozo van vrijdag erbij. Voor een tip hoeft hij niet lang na te denken. “Havana d’Aurcy is voor mij een vaste winnaar met daarachter Havanaise en Hirondelle Sibey. Havana d’Aurcy is veruit de beste van de jaargang tot nu toe. Hij heeft veel lucht en speed. Zijn start is alleen niet zo goed. Dus voor de kortebaan niet geschikt”, besluit Grift lachend.

Zelfs toen ik hem haaks op de vierkante meter draaide, vertrok hij nog snel

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.