Heemskerk: Gilbert C.R. uitdager Blackpearl Trans R

5 september 2012 11:02

Bij een grootse kortebaan hoort een groots deelnemersveld. Dat gaat voor Heemskerk zeker op. Op de ongetwijfeld afgeladen Marquettelaan start een zeer gevarieerd deelnemersveld met één grote favoriete: Blackpearl Trans R.

Hoewel haar laatste deelname beduidend minder verliep dan haar vorige vier op de kortebaan, is Blackpearl Trans R de grote favoriete voor het winnen van de koers in Heemskerk. De vierjarige merrie zette dit seizoen haar eerste vier deelnames in een overwinning om, maar kende twee weken geleden in Hoofddorp een mindere dag. Dat ze desondanks tweede werd, zegt alles over haar kwaliteiten. Eerder won ze al de kortebanen van Zwanenburg, Egmond aan den Hoef, Voorschoten en Beverwijk. Wanneer Blackpearl Trans R de galoppades van Hoofddorp achterwege laat, ze maakte er maar liefst drie, zijn er maar weinig paarden die de pupil van trainer en pikeur Aad Pools kunnen kloppen.

De concurrentie is echter niet mals. Met Gilbert C.R. (foto) heeft trainer Lieven de Groote na een derde plaats in Voorschoten en een tweede plaats in Nootdorp speciaal toegewerkt naar Heemskerk. De negenjarige Italiaanse vosruin won twee jaar geleden over de Marquettelaan en geldt als de voornaamste uitdager van favoriete Blackpearl Trans R. Gilbert C.R. behoort tot één van de snelste kortebaners van het circuit, maar wil het tijdens de finalefase van de koers nog wel eens opgeven. Een enigszins voordelige loting is daarom een must. Daarom had zijn pikeur Christophe de Groote liever een andere tegenstander gezien dan Zazou Enzelens. De zesjarige ruin toonde eerder dit seizoen potentie en start in Heemskerk voor het eerst met een startontheffing. Wanneer de pupil van trainer Rob de Vlieger goed van start komt, zal Gilbert C.R. direct vol aan de bak moeten. Een interessante confrontatie!

Horizon

Dat geldt ook voor de tweede rit van de middag, die tussen Viva’s Limburgia en Zephir. Laatstgenoemde werd dit seizoen al vier keer tweede, maar een overwinning ontbreekt nog. De zesjarige ruin is een sensatie in het startvak en zal deze kwaliteit in Heemskerk optimaal moeten benutten om de tweede omloop te bereiken. Tegenstander Viva’s Limburgia werd tijdens zijn laatste start derde in Hoofddorp en won eerder dit seizoen in Venhuizen en Sassenheim. De veertienvoudig (!) kortebaanwinnaar kan zich geen mindere start veroorloven, want dan is Zephir al aan de horizon verdwenen. Op snelheid moet de beste kortebaner van de laatste tien jaar het normaal gesproken kunnen redden. Of de negenjarige ruin later op de middag aanspraak kan maken op de overwinning is afhankelijk van de loting en de vorm van de dag.

Auke d’Almere is één van de weinige paarden die dit seizoen dravend een rit van Blackpearl Trans R wist te winnen. Het leverde echter niet meer op dan een derde plaats in Zwanenburg. Vorige week maakte hij na enkele weken absentie zijn rentree op de kortebaan, maar werd direct uitgeschakeld door Attila, die afgelopen maandag in Schagen won. Hoe het momenteel met zijn vorm is gesteld, is moeilijk te zeggen. Zijn pikeur Wim van der Mespel is echter enthousiast en heeft het volste vertrouwen. Tegen Ton Jeu krijgt hij het niet gemakkelijk. De vijfjarige Fransman heeft een bliksemstart in huis, maar vaak net niet genoeg snelheid om het ‘uit te zingen’ tot de finish. Ook deze ritten leveren ongetwijfeld spektakel op.

Grootverdiener

De stal van Caroline Aalbers is toe aan een overwinning. Met Zalvador Spendic en Ipse Lb heeft ze twee gevaarlijke outsiders in huis. Beide paarden hebben enorm veel snelheid, maar misten in het verleden de finesse om het karwei af te maken. Zo werd Zalvador Spendic dit seizoen tweede in Venhuizen, Santpoort en Beverwijk, terwijl Ipse Lb na een tweede plaats in Sassenheim vorige week in Middenbeemster derde werd. Op papier lijkt de loting in hun voordeel. Dat geldt niet voor Pacha de la Frette. De negenjarige grootverdiener (dik drie ton aan prijzengeld op de langebaan!) heeft genoeg klasse, maar kwam tijdens eerdere starts op de kortebaan moeizaam het startvak uit. Dat is tegen Sin City Dream een flink nadeel. De nummer vier van Heemskerk in 2009 is juist een zeer snelle starter. De zevenjarige ruin werd onlangs tweede in De Lier en vierde in Hoofddorp. Wanneer Pacha de la Frette tijdens de eerste honderd meter enigszins in zijn buurt kan blijven, maakt hij een kans om het verloren terrein goed te maken.

Trainer Jan van Dooyeweerd levert in Heemskerk twee interessante deelnemers af. Yankee Attack bereikte vorig jaar de tweede plek op de Marquettelaan, maar kwam dit seizoen tijdens drie starts niet verder dan een vijfde plaats in Hoofddorp. De zevenjarige ruin is onlangs aangekocht door Stal de Groningers, waardoor nu John de Leeuw en niet Ruud Pools achter hem plaatsneemt. Of hij in Heemskerk kan strijden om de ereprijzen is afwachten. Dat geldt ook voor Beat It. De vierjarige ruin heeft het kortebanen snel onder de knie gekregen en bereikte even verrassend als sterk de finale in Noordwijk. Helaas zaten toen twee galoppades in het heetst van de strijd hem in de weg. De afstand van 295 meter is in zijn voordeel.

ONZE TIP:

***** Blackpearl Trans R
*** Viva’s Limburgia en Gilbert C.R.
** Zalvador Spendic, Auke d’Almere en Beat It
* Ipse Lb, Yankee Attack en Sin City Dream

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.