Grote groep favorieten bij seizoensopening op Duindigt

13 juli 2021 15:59

De eerste kortebaan van het seizoen kent op voorhand geen grote favoriet. Bij afwezigheid van Eliot Charisma zijn het vooral de paarden van Stal de Groningers en Lindsey Pegram die lijken te gaan strijden om de winst. Bronco Boko is als baanspecialist een gevaarlijke uitdager.

Dat de kortebaan door de coronacrisis al twee jaar bijna helemaal stilstaat, vertaalt zich in het deelnemersveld en de favorieten. Het zijn nog steeds de paarden van 2019 die de meeste kans maken. De enige onzekerheid die er is, is hoe de paarden ervoor staan na een lange kortebaanloze periode.

Eerste favoriet

Vorig jaar waren de troeven van Stal de Groningers tijdens de Duindigt-kortebanen pas net weer in training. Voor 2021 heeft Michel Roggen het anders aangepakt. Vanaf maart hebben de meeste paarden de training weer opgepakt om nu goed voorbereid aan de start te verschijnen. Dit maakt Archange de Jiel met Rick Wester (als vervanger van John de Leeuw) voor ons de eerste favoriet. Ondanks de trainingsachterstand vloog hij vorig jaar naar een knappe tweede plaats tijdens de eerste Duindigt-kortebaan. Een maand later viel hij niet mee en werd hij tijdens de tweede omloop uitgeschakeld door Lordspirit. Achteraf bleek hij een probleem met zijn kniebanden te hebben. Na behandeling werd hij vervolgens knap vierde tijdens de 4,5 kilometer op Alkmaar. Wij verwachten dat hij er donderdag direct staat.

Archange de Jiel maakte vorig jaar een uitstekende indruk tijdens de eerste kortebaan op Duindigt.

Leerlingpikeur Mats Wester rijdt voor Stal de Groningers McSpirit en Ronny Brandt. Beide paarden zien wij hoge ogen gooien. McSpirit liet zich in 2019 tijdens zijn debuutseizoen al zien met zijn enorme snelheid, maar bleek niet de gemakkelijkste. Zijn achterban zoekt de oorzaak hiervan vooral bij de drukte langs de baan. Hier heeft hij donderdag op Duindigt geen last van. Puur op snelheid zijn er weinig die hem kunnen kloppen, al zal hij tegen Gaya Vip in de eerste omloop direct flink de benen moeten strekken.

Trouwe strijder

Ronny Brandt is één van de meest trouwe deelnemers van dit veld en bovendien een echte strijder. Wij zien hem zonder problemen een ereplaats behalen. Winnen is misschien wat te veel gevraagd, maar wanneer het op karakter aankomt, stijgen zijn kansen. De Groningers brengen met Panic Launcher nog een vierde snelheidskanon aan de start. Door de lange rustperiode is ze wellicht bevrijd van alle pijntjes. Normaal gesproken zou ook zij tot de grootste kanshebbers behoren, mits ze niet had geloot tegen Bronco Boko. Wanneer ze deze horde overleeft, is ze direct een topfavoriet.

Bronco Boko heeft in de Nederlandse straten te weinig ruimte voor een goede start, maar is op Duindigt helemaal in zijn element. Vorig jaar werd hij tweede en derde. Deze keer kan het zomaar raak zijn. Een kortebaanoverwinning ontbreekt nog op zijn indrukwekkende palmares.

De imposante Bronco Boko voelt zich als een vis in het water op Duindigt.

Ervaren cracks

De paarden van Lindsey Pegram mogen de laatste jaren niet ontbreken op de wedtickets. Met Calistokingsdeep en Southwind Raptor heeft ze twee ervaren cracks voor de kar. Southwind Raptor heeft alweer wat koersjes op de langebaan in de benen, maar bereikte de afgelopen jaren zijn absolute topvorm pas na een aantal keer op de kortebaan te zijn gestart. In die vorm kan hij alleen van zichzelf verliezen. Na de start wil hij immers nog wel eens een ‘huppeltje’ maken.

Calistokingsdeep is volgens zijn achterban helemaal koersklaar voor donderdag. Vorig jaar kende hij een matig optreden op Duindigt. In de eerste omloop verloor de ruin van Fleur Swagerman. Tegen Dutch Buitenzorg kan hij direct flink aan de bak, al is het afwachten hoe de opponent ervoor staat na bijna twee jaar afwezigheid op de kortebaan. De troef van Djimmy Schneider is wel de enige deelnemer in dit veld die zijn laatste kortebaanstart (‘t Zand 2019) in winst omzette.

Keuze voor de plaatsen

Ook voor de plaatsen is er voldoende keuze. Een flink aantal gerenommeerde kortebaners kan zomaar een aantal omlopen overleven en het de favorieten flink lastig maken. Zo komen Chaman Rapida en Lordspirit vaak ver, al hebben ze soms moeite om hun topsnelheid ook in de beslissende fase te tonen. Chaman Rapida moet op zijn hoede zijn voor Hero Baldwin in de eerste omloop. De voordraaiende Aad Pools zal zich niet zomaar laten verslaan. De stal van Aad Pools heeft sowieso ongelukkig geloot. De getalenteerde Hampshire F Boko, vorig jaar vijfde bij zijn debuut, treft in de eerste omloop favoriet Archange de Jiel.

Lordspirit is een ideaal paard voor een plaatsweddenschap.

Ook de paarden van Caroline Aalbers, Fip Junior en Gaya Vip, kunnen op een goede dag hoge ogen gooien. Beide paarden willen na de start nog wel eens een foutje maken, maar kunnen zich op snelheid meten met de allerbesten.

Wie zoekt naar een verrassing kan terecht bij de paarden van Ruud Pools. Bolide Senonchois gaf vorig jaar in de eerste omloop Bronco Boko knap partij. Cesar Charisma maakte die dag met de debuterende Belgische pikeur Marc Moes een goede indruk door eenvoudig Broer van Bremen te verslaan. Dat hij daarna verloor van Southwind Raptor was geen schande. Cesar Charisma leek de snelheid te hebben en was niet op een fout te betrappen. Nu hij speciaal wordt geprepareerd voor de kortebaan liggen er kansen!

ONZE TIP: 1. ARCHANGE DE JIEL (19) 2. BRONCO BOKO (11) 3. RONNY BRANDT (22) 4. SOUTHWIND RAPTOR (10)
Outsiders: McSpirit (5), Cesar Charisma (14) en Calistokingsdeep (17)

Online wedden

Ben je niet aanwezig of wil je niet in de rij staan voor het plaatsen van een weddenschap? Maak dan een account aan bij ZEturf en plaats je weddenschappen online. Via onderstaand linkblok krijg je een mooie welkomstbonus!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.