Groningers nemen afscheid van vijf kortebaners

5 september 2016 19:21

Stal de Groningers vervolgt het seizoen zonder een vijftal paarden. Voor Prince of Moor, Selim, Snap Lomomba, Asko Bond en Bella Madonna zit hun kortebaanloopbaan er op, zo heeft Michel Roggen namens de eigenarengroep laten weten. De kortebaan gaat verder zonder deze sprinters, die de koersen door de Nederlandse straten, de afgelopen seizoenen kleur gaven.

Prince of Moor (foto) was de meest succesvolle van het stel. De snelle ruin liep in 2012 zijn eerste kortebanen, maar het duurde even voordat hij spelletje volledig doorkreeg. Pas op de regenachtige Westerbuurt in Venhuizen liet hij ruim een jaar na zijn debuut zien wat hij daadwerkelijk in huis had. Met Manon Pools eenmalig op de sulky vermorzelde hij de concurrentie en won aan een uitbetaling van 66 tegen één de koers. Een tweede overwinning volgde een jaar later in Wognum. Hoewel John de Leeuw tijdens de eerste omloop met hem startte, was het Wim van der Mespel die na afloop met hem de ereronde over de Kerkstraat maakte. Hoewel De Leeuw het steeds met hem probeerde, bleven successen uit. Pas vorig jaar leek het duo elkaar te begrijpen en wonnen ze in Egmond aan den Hoef voor het eerst samen een kortebaan. Na een tweede plaats in Stompwijk en een derde plaats in Nootdorp overschreed Prince of Moor de winsomgrens. Hij kreeg regelmatig leerlingpikeurs als passagier, maar het lukte niet meer om te scoren. Een vierde plaats in Lisse was zijn laatste aansprekende resultaat. Dit seizoen startte hij weliswaar nog drie keer, maar na de kortebaan in Venhuizen kwam hij niet meer in actie. Prince of Moor liep in totaal 48 kortebanen en liep € 12.675,00 bijelkaar.

De enige overwinning die Asko Bond op de kortebaan boekte, kwam op een merkwaardige manier tot stand. De ruin haalde vorig jaar de finale van het Nederlands kampioenschap in Wognum, maar moest geblesseerd de strijd staken. Evison profiteerde en mocht zich de nieuwe kampioen van Nederland noemen. Voor even maar, want de Zweed werd enkele maanden later uit de uitslag verwijderd, waardoor Asko Bond officieel de winnaar werd van het Nederlands kampioenschap van 2015. Een tweede overwinning wist de Zweed niet meer te boeken. De nu twaalfjarige ruin liep dit seizoen een sterke koers in Utrecht, waar hij als derde aantikte. Met vijfde plaatsen in Santpoort en De Lier, waar startproblemen opspeelden, sloot hij zijn sprintloopbaan af. Asko Bond kwam 26 keer op de kortebaan in actie en verdiende daarbij € 5.475,00.

Visitekaartje

Ook Selim wist een kortebaan te winnen. Met Wim van der Mespel, dé specialist over 270 of 295 meter, won hij met een startontheffing de kortebaan van IJmuiden. Hoewel hij in 2014 zijn enige kortebaan won, was 2015 zijn beste jaar op de kortebaan. Hij haalde twee finales, die beide werden verloren van de ongenaakbare Donate Groenhof. Verder werd hij derde in Schagen en ’t Zand en vierde in Egmond aan den Hoef. Net zoals bij Asko Bond kreeg Selim steeds meer moeite met de startprocedure. Met name de draai rechtsom zorgde keer op keer voor problemen. In Bemmel kwam hij voor de laatste keer in actie. In totaal verdiende Selim exact acht mille op de kortebaan in 34 starts.

Een overwinning voor Bella Madonna leek vorig jaar een kwestie van tijd. Ze gaf tijdens haar debuut in Vroomshoop een mooi visitekaartje af door de latere winnaar Barbert één keer op snelheid te kloppen, maar galoppades gooiden roet in het eten. Die fouten zaten haar sowieso net te vaak dwars, waardoor een zege uitbleef. Toch liet de toen vierjarige merrie nog genoeg mooie dingen zien, zoals finaleplaatsen in Voorschoten en Bemmel. Beide gingen verloren tegen respectievelijk Uno des Jacquets en Blackpearl Trans R. Dit jaar kwam de merrie niet uit de verf en haalde in vijf starts één keer de tweede omloop. In totaal startte ze zeventien keer op de kortebaan en verdiende daarbij € 2.450,00.

Voor Snap Lomomba zit zijn loopbaan er op voordat deze goed en wel is begonnen. De hengst werd dit seizoen ingeschreven voor de kortebaan van Santpoort, maar werd voor het vallen van de eerste start geschrapt. Daarna kwam hij niet meer in actie.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.