Groningen toegevoegd aan conceptkalender 2022

10 januari 2022 15:05

De Kortebaanbond heeft Groningen toegevoegd aan de conceptkalender van 2022. De datum van zondag 28 augustus is opvallend. Voor het eerst sinds lange tijd wordt er weer gekortebaand op een zondag.

De locatie is het Zuiderdiep in het centrum van de stad. Dit is een andere plek dan oorspronkelijk was bedacht voor 2020. Toen waren er plannen om te kortebanen op de Leliesingel, Boteringesingel of Nieuwe Boteringestraat. Op deze drie straten bleek een kortebaan niet haalbaar. Bovendien zette het coronavirus een streep door de plannen.

Het aanvangstijdstip voor de kortebaan op het Zuiderdiep is nog niet bekend. Dit zou kunnen betekenen dat de organisatie afwijkt van de traditionele half 2.

Een kortebaan op de Nieuwe Boteringestraat bleek niet mogelijk, met name door de drempels in de straat.

Historie

Op 1 mei 1986 werd er ook gekortebaand in Groningen. De winst op de Vismarkt ging toen naar Remi Star en Jan Wagenaar. De noordelijke stad organiseerde deze kortebaan ter ere van het 100-jarig bestaan van de Harddraverij- en Renvereniging. Gezien de publieke belangstelling was de koers door het stadscentrum een succes. De gemeente opperde zelfs om van de kortebaan een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Helaas kwam het er niet van.

Daarvoor stond Groningen in 1930 en 1934 op de kortebaankalender. In 1930 werd Hendrik Mensinga Nederlands Kampioen in de stad met Eulogie. Vier jaar later ging de winst naar thuisrijder Marten Siderius met Nicky Henry. Deze combinatie was in 1930 als derde geëindigd. De laatste kortebaan in de provincie Groningen was op 17 augustus 1987 in Veendam. Toen won Siem Hartman met het paard Vera Westlandia.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.