Groningen annuleert alsnog kortebaan op zondag 28 augustus

5 juli 2022 09:14

De kortebaan in Groningen op zondag 28 augustus gaat niet door. De organisatie ziet te veel onzekerheden waardoor het zijn evenement van de kalender heeft gehaald. Wel zet de Koninklijke Vereniging voor Volsvermaken in op een editie in 2023.

Groningen zou na een afwezigheid van 36 jaar weer terugkeren op de kortebaankalender. In eerste instantie waren er plannen voor een koers op de Leliesingel, Boteringesingel of Nieuwe Boteringestraat in 2020. Op deze drie straten bleek een kortebaan niet haalbaar. Bovendien zette het coronavirus een streep door het evenement.

Dit jaar kondigde de organisatie opnieuw plannen aan voor een kortebaan. Het Zuiderdiep was de beoogde locatie. Mogelijk kan het evenement daar volgend jaar alsnog doorgaan.

Historie

Op 1 mei 1986 werd er voor het laatst gekortebaand in Groningen. De winst op de Vismarkt ging toen naar Remi Star en Jan Wagenaar. De noordelijke stad organiseerde deze kortebaan ter ere van het honderdjarig bestaan van de Harddraverij- en Renvereniging. Gezien de publieke belangstelling was de koers door het stadscentrum een succes. De gemeente opperde zelfs om van de kortebaan een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Helaas kwam het er niet van.

Daarvoor stond Groningen in 1930 en 1934 op de kortebaankalender. In 1930 werd Hendrik Mensinga Nederlands Kampioen in de stad met Eulogie. Vier jaar later ging de winst naar thuisrijder Marten Siderius met Nicky Henry. Deze combinatie was in 1930 als derde geëindigd. De laatste kortebaan in de provincie Groningen was op 17 augustus 1987 in Veendam. Toen won Siem Hartman met het paard Vera Westlandia.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.