Gevarieerd deelnemersveld in Stompwijk

18 juli 2013 06:43

Het deelnemersveld van de kortebaan in Stompwijk heeft een open karakter. De lijst van 26 deelnemers kent geen uitgesproken favoriet, maar bevat wél verschillendfe echte grasspecialisten. Ton Jeu (foto) is de logische blikvanger op de enige grasbaan in het kortebaancircuit. De kersverse Nederlands kampioen heeft vorm.

Bekijk hier het deelnemersveld.

In Warmond zorgde Ton Jeu voor een daverende verrassing door zich tot Nederlands kampioen te laten kronen. De zesjarige ruin in eigendom van Martin Dam kende op weg naar de finale niet het allerzwaarste parkoers, maar maakte het karwei uiteindelijk indrukwekkend af. De Fransman heeft een bliksemstart in de benen en verdedigt zijn voorsprong tot de laatste meters. Op de langebaan in Joure liet hij vorige week zien goed op het gras overweg te kunnen en daarom behoort hij in Stompwijk tot de favorieten.

Co Swagerman is een uitgesproken grasspecialist. De vierjarige troef van Andries en Frans van der Blonk won eerder dit jaar in Eenrum en werd woensdag tweede in Emmeloord. Op de kortebaan heeft hij inmiddels ook zijn sporen verdiend. In Wognum rekende hij af met verschillende kortebaantoppers en pakte sterk de overwinning. In zijn daaropvolgende starts begon hij echter te ‘rommelen’ en heeft hij regelmatig moeite met de draf. Wanneer hij zijn hoofd bij het werk houdt, kan de concurrentie aan de bak!

Vertrouwen

Prince of Moor is het derde paard dat eerder dit jaar een kortebaan wist te winnen. In Venhuizen legde hij onder andere Zero Option Lane en Ziyi over de knie, maar zowel in Sassenheim als in Warmond was hij geen schim meer van de sterke winnaar op de Westerbuurt. Daarom hebben we meer vertrouwen in het tweede paard van John de Leeuw, Victory Boy S. De tienjarige ruin won vorig jaar verrassend in Stompwijk, maar heeft dat succes nooit een vervolg kunnen geven. Dit jaar koerste hij regelmatig ongelukkig, maar liet ook een enorme snelheid zien. Wanneer hij soepel het startvak uitkomt, een deelnemer om rekening mee te houden.

Natuurlijk kijkt het doorgaans dolenthousiaste publiek in Stompwijk uit naar de verrichtingen van hun dorpsgenoten. Howings Kumpel is in het bezit van ’t Syndicaat Stompwijk en rijdt dus een thuiswedstrijd. De onlangs aangekochte ruin heeft inmiddels drie kortebanen in de benen en mag daarom vanaf 295 meter starten. Dat biedt mogelijkheden, want Howings Kumpel toonde zeker aanleg voor deze speciale discipline. Wim van der Mespel, een Leidschendammer die zijn eerste stappen in de drafsport in Stompwijk zette, brengt twee debutanten aan de start. Zeker van Capital C hebben we verwachtingen. De vierjarige merrie van eigenaar Ger Luigies werkte in Hoofddorp en liet daar een prima indruk achter. Op het gras van Emmeloord werd ze onlangs tweede. Een debutante met mogelijkheden!

Bijzonder

Mogelijkheden liggen er ook voor You got a Friend. De achtjarige ruin wist dit jaar al vier keer te winnen op de grasbaan van Duindigt en is dus een echte specialist op deze ondergrond. Vorig jaar werd de ruin na een loodzware koers vierde en is dus bekend met de bijzondere omstandigheden in Stompwijk. Ook Zero Option Lane kan prima op gras uit te voeten. Helaas lijkt de trots van de ‘Vrienden van Wim van Schaik’ de laatste weken wat van slag, maar bij publiekslieveling Lindsey Pegram is de vijfvoudig kortebaanwinnaar in bekwame handen.

De kansen van Ziyi en Dreamcatcher Venus zijn moeilijk in te schatten. Laatstgenoemde wist op de kortebaan voorlopig nog niet te overtuigen, maar toonde tijdens verschillende graskoersen wel degelijk over snelheid te beschikken. Ziyi daarentegen werd in Venhuizen tweede en in Egmond aan den Hoef vierde, maar miste net de kracht om de klus te klaren. En kracht en karakter hebben de deelnemers in Stompwijk maandag nodig, want het belooft een prachtige, warme dag te worden en met zoveel verschillende specialisten aan de start is spektakel gegarandeerd!

ONZE TIP: 1. TON JEU 2. CO SWAGERMAN 3. YOU GOT A FRIEND 4. VICTORY BOY S
Outsiders: Capital C, Zero Option Lane en Ziyi

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.