Geslaagde eerste test nieuwe startprocedure kortebaan

25 februari 2023 09:55

Vrijdagmiddag vond op de Drafbaan Duindigt een geslaagde eerste test met een nieuwe startprocedure op de kortebaan plaats. Onder het toeziend oog van verschillende functionarissen van de SNDR, trainers, pikeurs, initiatiefnemer Cees Pluimgraaff en andere belangstellenden werkten Aad Pools, Frans van der Blonk en Mark de Jong meerdere proefstarts af. Hoewel er nog één en ander te sleutelen is, heeft de nieuwe manier van starten zeker toekomst.

De bestaande startprocedure gaat daarmee flink op de schop. Tot dit seizoen kwamen de paarden met een redelijke snelheid het startvak in, draaiden wanneer de startplaat werd afgespeeld om elkaar heen en spoten daarna van start. Het is geen geheim dat het draaien in het startvak vaak op het scherpst van de snede gebeurde, waarbij de deelnemende combinaties elkaar flink dwars konden zitten.

Diervriendelijker

Met de nieuwe van starten lijken deze problemen grotendeels tot het verleden te gaan behoren. Tijdens de eerste test op Duindigt kwamen de paarden stappend het startvak in en gaven elkaar alle tijd en ruimte om te draaien. Pas wanneer beide paarden helemaal waren omgedraaid en zich -afhankelijk van de startafstand- een twintigtal meters voor hun startpaal bevonden, werd de startplaat afgespeeld. Vanaf dat moment konden de paarden versnellen en ouderwets van start schieten. Wel bleek al snel dat de huidige startplaat, met de tekst ‘Klaarmaken, op uw plaatsen, één, twee, drie, af’ te lang is. Deze wordt waarschijnlijk aangepast en daarmee korter gemaakt.

Functionarissen van de SNDR laten niets aan het toeval over en meten het startvak nauwkeurig uit. (Foto: Ruud de Groot)

Hoewel Hero Baldwin, Cotton Eye Joe en Eliot Charisma gewillig meewerkten, verbond Cees Pluimgraaff geen consequenties aan de test. “Nee, daar kan ik nog geen zinnig woord over zeggen. Er zijn nog heel wat haken en ogen. Eerst evalueren met de betrokkenen, daarna kunnen we pas verder.” Caroline Aalbers daarentegen was meteen enthousiast. “Natuurlijk moet er nog één en ander worden aangepast, maar zo op het eerste oog ziet het er goed uit. Deelnemers geven elkaar de ruimte en daarmee is deze nieuwe manier van starten veel diervriendelijker.”

Foto boven: Ruud de Groot

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.