Gegarandeerd vuurwerk in Amsterdam

31 mei 2012 15:07

De kortebaan van Amsterdam belooft op voorhand een spektakel te worden. Van de 26 deelnemers wonnen er maar liefst tien ooit een kortebaan. De helft van het veld was al eens actief in een finale. Liefhebbers van de kortebaan doen er goed aan om aanstaande zaterdag naar de Van der Pekstraat af te reizen, want er staat vuurwerk op het programma!

Favoriet op de Van der Pekstraat is Attila. De vijfjarige ruin debuteerde vorig seizoen op de kortebaan en groeide direct uit tot één van de smaakmakers in dit genre. De pupil van trainer Cees Hetteling startte negen keer en liep acht keer bij de eerste vijf. De draverijen in Santpoort, Schagen en de seizoenafsluiting in ’t Zand werden zelfs gewonnen. Atilla start in Amsterdam voor het eerst met John Dekker op de sulky. Vaste stuurman Ruud Pools kiest in de hoofdstad voor Amigo Toscana en Doris K. Dat is verrassend. Laatstgenoemde verbetert elke kortebaan, maar trof het tijdens zijn eerdere deelnames niet met de loting. Tijdens zijn laatste start in Venhuizen toonde Doris K zich een soepele starter en dat is in combinatie met de vijf meter ontheffing, waar de zevenjarige ruin voor het eerst dit seizoen van profiteert, een groot voordeel. Dat het vertrouwen in Doris K groot is, blijkt uit het feit dat trainer Cees Hetteling een wildcard voor zijn troef heeft gebruikt en Ruud Pools zijn plek achter een kortebaanklepper als Attila opgeeft.

Koninginnenrit

De twee finalisten van de vorige editie (foto) verschijnen ook aan de start. De winnaar van vorig jaar, Zephir, is het kortebaanseizoen van 2012 uitstekend begonnen. Tijdens de seizoenouverture in Helmond legde de bliksemsnelle ruin beslag op de tweede plaats. In Wognum klasseerde de combinatie met Wim van der Mespel zich als derde. De kampioenspikeur presteert in Amsterdam overigens beter dan waar anders. De hoefsmid uit Leidschendam won de laatste drie edities. Zero Option Lane, tweede op de Van der Pekstraat in zowel 2010 en 2011, won dit seizoen al in Assendelft. Dat deed de viervoudig kortebaanwinnaar met overmacht, hoewel de start rechtsom soms problematisch was. De troef van de ‘Vrienden van Wim van Schaik’ moet de eerste omloop direct aan de bak. Tegenstander Prince of Moor maakte afgelopen dinsdag in Venhuizen een goede indruk en start, net zoals Doris K, voor het eerst vanaf 295 meter. Wanneer het nieuwe kortebaantalent van Stal de Groningers vlak blijft, kunnen deze ritten spektakel opleveren.

De absolute koninginnenrit van de eerste omloop is echter die tussen Videx SR en Amigo Toscana. Laatstgenoemde won vorig jaar met vierjarigenontheffing de kortebanen van Wateringen en Hillegom en werd tweede in Lisse. In Amsterdam start hij voor het eerst vanaf de basisafstand. Tegenstander Videx SR is in vorm. De tienjarige ruin werd vijfde in Helmond en won de koers in Wognum. Vorige week woensdag voegde de pupil van trainster Caroline Aalbers daar een zege op de lange(gras)baan van Hilversum aan toe. Videx SR heeft zich in een jaar tijd ontwikkeld tot een uitstekende kortebaner die de klasse heeft om dit sterke deelnemersveld zijn wil op te leggen.

Outsiders

Black Beauty Venus maakte tijdens zijn debuut in Assendelft de hoge verwachtingen grotendeels waar. De nieuwste aanwinst van het eigenarenduo Peter Aleman en Adri van Wijngaarden liet zien uit het juiste kortebaanhout te zijn gesneden en liep naar een sterke tweede plaats, achter Zero Option Lane. Wanneer de ruin uit Oostenrijk het spelletje nog beter onder knie krijgt, heeft trainer en pikeur Aad Pools opnieuw een potentiële winnaar op stal.

In Amsterdam komen nog meer outsiders aan de start. De ervaren Sin City Dream werd dit seizoen al tweemaal vijfde en vertrouwt vooral op zijn bliksemsnelle start. Wala Alki werd derde in Helmond en heeft voor het eerst de steun van kortebaankampioen Wim van der Mespel. Wonderful was in Venhuizen de revelatie van de middag. De nieuwe trots van Emile Bousie schakelde de sterke Yke Starlake uit en reikte uiteindelijk tot de derde omloop. Bousie wist al twee keer in Amsterdam te winnen. Op het Buikslotermeerplein won hij in 1996 de eerste aflevering met Faith Princess. Drie jaar later pakte hij de zege met Katinkaadamstel.

ONZE TIP:

**** Attila
*** Zephir,  Zero Option Lane en Videx SR
** Black Beauty Venus en Amigo Toscana
* Doris K en Prince of Moor

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.