Geen Vroomshoop, wel Duindigt en Schiermonnikoog

4 april 2018 13:12

De kans is groot dat de kalender van 2018 wordt aangevuld met kortebanen op de Renbaan Duindigt (zondag 27 mei) en Schiermonnikoog (dinsdag 10 juli). De koers in Vroomshoop op zaterdag 19 mei komt helaas te vervallen.

Vooral de mogelijke organisatie op Schiermonnikoog is opvallend. De kortebaan zou dan deel uitmaken van de activiteiten rondom het vijftigjarige jubileum van het concours hippique op het Waddeneiland. Het wordt een kortebaan met maximaal zestien deelnemers. De lokatie is de grasbaan op de Knuppeldam.

Concours hippique

Gilles Harthoorn is namens de organisatie erg enthousiast. “Wij willen graag een bijzonder evenement ter ere van ons jubileum. De kortebaan is daarvoor uitermate geschikt. Het is compleet anders dan we hier gewend zijn. Inmiddels zijn de afspraken met de gemeente en Wagendorp, die het vervoer van en naar het eiland verzorgt, rond. Het is nu zaak om financieel alles voor elkaar te krijgen. Ik ga er vanuit dat dit goedkomt. Maar ik kan dit pas over een week of twee bevestigen.”

De kortebaan wordt gehouden op dezelfde grasbaan als het concours hippique.

Organisatorisch en logistiek komt er veel kijken bij een kortebaan op Schiermonnikoog. Het eiland is autoluw en de boot van en naar het vaste land gaat op normale dagen slechts een aantal keer per dag. “Gelukkig zijn we met het concours hippique wel wat gewend. Wel moeten we ruim van tevoren weten welke wagens er de boot op gaan en hoe groot deze exact zijn. De inschrijving twee dagen van tevoren pas sluiten, is voor ons dan ook geen optie. Dit moet veel eerder.”

Inschrijving

Gerard Post Uiterweer is enthousiast over het initiatief, maar de voorzitter van de Kortebaanbond beseft wel dat er nog veel geregeld moet worden. “Het is een unieke locatie. Het kan dan ook een heel bijzonder evenement worden. We moeten in samenwerking met de NDR nog exact in gaan vullen hoe we de inschrijving gaan regelen. Mogelijk kunnen we op uitnodiging of met reservepaarden werken.”

De kortebaan op Schiermonnikoog is eenmalig. Een vervolg sluit Harthoorn echter niet uit. “We gaan eerst alles op alles zetten om dit jaar te organiseren. Wanneer dit lukt en het is een succes dan zou het zomaar kunnen dat we dit vaker willen. Daar zijn we alleen nu nog niet mee bezig.”

Duindigt

Mogelijk keert ook de Renbaan Duindigt terug op de kalender. Gerard Koop is net als in 2015 de initiatiefnemer. De organisatie in Nootdorp ondersteunt hem met het opzetten van het koersen op de grasbaan. De kortebaan maakt deel uit van het programma op zondag 27 mei. Ook voor deze gelegenheid is zestien deelnemers het maximale.

Het bijzondere is dat de ervaren en minder ervaren deelnemers mogelijk tijdens de loting van elkaar worden gescheiden. Zo komt er een winnaar in twee categorieën. Zij strijden in een grote finale om de algehele winst van de kortebaan. De verliezers van de finale in beide categorieën staan tegenover elkaar in de troostfinale.

De kortebaan in Vroomshoop gaat in 2018 niet door.

Vroomshoop

De kortebaan in Vroomshoop gaat in 2018 niet door. Het lukt de organisatie niet om een sluitende exploitatie te krijgen op de huidige locatie aan de Hammerweg. Stichting Twenevents is daarom druk zoekende naar een andere straat in het dorp zodat het evenement in 2019 weer op de kalender kan terugkeren.

Het is een unieke locatie. Het kan dan ook een heel bijzonder evenement worden

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.