Gaat Original Charm op voor revanche?

7 juni 2012 14:34

De liefhebbers genoten in Wognum met volle teugen van debutant Original Charm. Alleen zijn imposante verschijning is al voldoende om er voor naar de baan te komen. Tel daar zijn enorme snelheid bij op en je hebt een prachtpaard, een topkortebaner. Toch maakte hij het niet af op de klinkers van de Kerkstraat. Twee galoppades gooiden roet in het eten tijdens de finale. In Rotterdam krijgt de Fransman zijn kans op revanche.

Puur vanwege zijn prestaties tot de finale in Wognum kiezen wij Original Charm als favoriet op de Parkkade. De vosruin weet nu wat de bedoeling is en ook trainer Cees Hetteling kent de kwaliteiten van zijn pupil beter. Het zou echter niet voor het eerst zijn dat een paard imponeert tijdens zijn debuut en de hoge verwachtingen daarna niet meer weet waar te maken. Dit samen met zijn galoppades in de eindstrijd van Wognum, zijn puntjes van zorg.

In de eerste omloop moet Original Charm wel flink aan de bak. Tegenstander is Zero Option Lane die vorige maand in Assendelft wist te winnen. Op die baan bleek al dat hij moeite heeft met rechtsom draaien. Zaterdag in Amsterdam wilde hij er zelfs helemaal niets van weten in het startvak. Wanneer de stal van Jan van Dooyeweerd een oplossing heeft gevonden, zijn er weinig paarden die hem kunnen kloppen.

Klasbakken van 305 meter

Vanaf 305 meter gaan twee enorme klasbakken van start. Paard van het Jaar en Nederlands kampioen Le Dream heeft veel snelheid. De ruin komt echter wat laat op gang en moet zijn vijf meter achterstand bij de start dan ook volledig lopend inhalen. Vooralsnog kon hij dit seizoen geen kortebaan winnen, maar met een vijfde plaats in Helmond en een vierde plaats in Venhuizen deed hij het natuurlijk niet slecht.

Tusee JL won vanaf de basisafstand in Helmond, maar viel tegen in Wognum. De klinkers bleken de pupil van Aad Pools niet te liggen. Op het snelle asfalt van de Parkkade zijn er weer mogelijkheden.

Videx SR lijkt juist wel te houden van die klinkers. De ruin schakelde in Wognum Tusee JL uit en won uiteindelijk zelfs de hele koers. Zo strak als hij die middag ging, was zeldzaam. Opvallend was dat hij in zijn daaropvolgende start, afgelopen zaterdag op het asfalt van Amsterdam, er niets van wilde weten. De ruin verloor van Amigo Toscana die goede vorm toonde. De loting in de tweede omloop was echter ongelukkig voor de Van Dooyeweerd-pupil. Klasbak Attila was te goed.

Knappe prestatie

Zam Avon zette zaterdag een knappe prestatie neer door in de eerste omloop Sin City Dream gedecideerd te kloppen. De uiteindelijke tweede geplaatste Zephir was in de tweede omloop te snel. De vorm van Zam Avon leek veel op die van juli 2010 toen hij won in Warmond. Sin City Dream is er ook nu weer bij. De ruin moet net als startgenoot Ton Jeu optimaal van zijn kwaliteiten in het startvak profiteren om ver te komen.

John Dekker heeft vooralsnog een mager seizoen. De kampioenspikeur van 2009 is zoekende naar topkortebaners. Met Bemyguest heeft hij in elk geval een talent voor de sulky. De ruin springt onder druk echter nog te snel weg. Ook Zambrottatoscana heeft al snelheid laten zien, maar koerst ongelukkig.

Drie paarden nemen zaterdag voor het eerst deel met een startontheffing van vijf meter. Vooral Wonderful valt hierbij op. De ruin doet steeds leuk mee. Het zal voor de concurrentie niet meevallen om hem te achterhalen. Ook Narten des Lupins start voor het eerst vanaf 295 meter. De Franse ruin komt net als startgenoot Le Dream wat laat op gang. In de laatste honderd meter van elke rit laat hij wel steeds veel snelheid zien. Wanneer hij niet te veel weggeeft bij de start, liggen er kansen. Pikeur Lindsey Pegram is in elk geval in de winning mood.

ONZE TIP:

**** Original Charm
*** Le Dream en Tusee JL
** Videx SR en Amigo Toscana
* Zero Option Lane

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Bekijk de routebeschrijving naar de Parkkade, aangeleverd door de Kortebaanbond.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.