Flavius Boko bezorgt Tom Kooyman zijn eerste kortebaanzege

27 juli 2022 19:50

Flavius Boko heeft woensdag voor een daverende verrassing gezorgd door de kortebaan in Middenbeemster te winnen. De ruin in eigendom van De Hippodromers verloor in de eerste omloop van Gaya Vip, maar hervond zichzelf in de verliezersronde. Daarna was hij op snelheid een klasse apart en bezorgde Tom Kooyman zijn eerste kortebaanoverwinning.

Kooyman is 61 jaar, maar reed nog niet eerder een ereronde op de kortebaan. Met Bronco Boko was hij er de laatste jaren al een paar keer dichtbij, maar winnen zat er niet in. Met Flavius Boko lukte het woensdag wel.

Galoppades

De ruin had met de tweede plaats tijdens zijn debuut in Sassenheim al zijn snelheid getoond, maar daarna ging het steeds mis door galoppades. Op de kaarsrechte asfaltbaan van de Rijperweg voelde Flavius Boko zich echter als een vis in het water, al had hij even nodig om op stoom te komen. In de eerste omloop ging hij nog twee keer van de benen, maar daarna was hij op geen fout meer te betrappen.

In de verliezersronde rekende hij af met King Fanatic om vervolgens nu wel Gaya Vip te verslaan. In de derde en vierde omloop won hij vervolgens knap van respectievelijk de favorieten Panic Launcher en Southwind Raptor.

Finale

In de finale moest ook Kelsa Europoort met Manon Pools eraan geloven. De Nederlands kampioen toverde de hele middag bliksemstarts uit haar hoge hoed en was vervolgens op karakter moeilijk te achterhalen.

Tom Kooyman juicht. Hij wint met Flavius Boko zijn eerste kortebaan.

Tijdens de eindstrijd had ze het beste echter wel gegeven. Twee keer kwam de troef van trainer Bryan Vader met ruime voorsprong het startvak uit, maar achterhaalde Flavius Boko hem alsnog. Juichend kwam Kooyman als eerste over de streep, nadat hij dat eerder ook had gedaan toen hij Southwind Raptor had verslagen. Het betekende tevens de eerste keer in de historie van de kortebaan dat een paard na verlies in de eerste omloop de koers alsnog wint.

In de troostfinale pakte Southwind Raptor (Marco Spin) het brons voor de moegestreden Panic Launcher met Mats Wester, die na de derde omloop was bijgeloot.

Beemster Feestweek

De kortebaan in Middenbeemster was voor de eerste keer onderdeel van de Beemster Feestweek. Omdat de kermis plaatsvond in het centrum was de koers daarom verplaatst naar iets verderop op de Rijperweg, net buiten het dorp. De organisatie zorgde hier voor extra vermaak met een mooie feesttent en ponyraces tussendoor. Ook de pikeurs van de toekomst kregen het publiek op de banken.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.