Filmploeg Immaterieel Erfgoed bij kortebaan in Venhuizen

12 juni 2022 09:25

Tijdens de kortebaan van Venhuizen zijn dit jaar filmopnamen gemaakt van de voorbereidingen op de kortebaan, de kortebaan zelf en de afbouw. Dit gebeurde in het kader van het project ‘Immaterieel erfgoed spotten’. Dit project is een initiatief van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Alle kortebanen die officieel immaterieel erfgoed zijn, kunnen aan dit project deelnemen.

De gedachte achter dit project is dat de kortebaan op veel plaatsen niet meer zichtbaar is als het evenement voorbij is terwijl het wel degelijk een jaar lang in de harten van de dorpsbewoners leeft.  Vaak kun je als onwetende bezoeker dat slechts één keer per jaar ontdekken, maar dan moet je toevallig net op de juiste dag op de juiste plek zijn. Met dit project komt daar verandering in.

Schildje

Vlakbij de plaats waar de kortebaan gehouden wordt, kan een schildje worden geplaatst met daarop een QR-code. Wie de deze scant, komt in een online omgeving van de lokale kortebaan terecht. Dit biedt een korte kennismaking met het immaterieel erfgoed. Je kunt een kort filmpje bekijken, ziet wanneer het plaatsvindt, komt meer te weten over de achtergrond en de geschiedenis en je krijgt een sfeerimpressie via foto’s. Elke vereniging kan op de zijn website naar hartelust informatie verstrekken, leuke foto’s plaatsen en eigen filmpjes laten zien aan de eigen bewoners en toeristen.

Op deze manier is er op elk moment van het jaar steeds goede PR voor de kortebaan in tal van dorpen en steden beschikbaar. Een mooi voorbeeld van eigentijdse wijze van reclame maken voor dit immaterieel erfgoed.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.