Feiten en cijfers: Yke Starlake breekt traditie

9 augustus 2012 07:05

Feiten en cijfers kortebaan Nootdorp

Nog eenmaal kijkt www.kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Nootdorp aan de hand van de feiten en cijfers.

• Ook in Nootdorp werd er geen totalisatorrecord geboekt. De laatste organisatie die zich qua omzet verbeterde ten opzichte van het jaar ervoor was die van Zwanenburg. In Nootdorp kwam de totalisator tot een omzet van € 18.146; de laagste omzet sinds 2006.

• Axel Cartouche won op de prachtige baan van De Poort zijn eerste kortebaan. Een redelijke grote verrassing, de pupil van trainer Cees Imming was de laatste weken niet bijzonder op dreef, maar niet voor het spelend publiek. Een winnende weddenschap op de vijfjarige ruin leverde ‘slechts’ € 4,60 per ingelegde euro op.

• Wim van der Mespel won in Nootdorp zijn 28ste kortebaan van zijn loopbaan. De huidige kortebaankampioen won één keer eerder op De Poort. In 2007 was hij de sterkste met Timothy’s Way, die ook in 2009 wist te winnen.

• Aad Pools wist gek genoeg nog nooit te winnen in Nootdorp. ‘Mister kortebaan’ was er enkele keren dichtbij met verschillende tweede plaatsen (Rubin JH (1997), Kora Buitenzorg (1999) en Timmy Haleryd (2006)), maar reed nog nooit de ereronde in het dorp van het voormalig drafsportcentrum. Tijdens deze editie leek Tusee JL de juiste vorm te hebben, maar was een derde plaats het hoogst haalbare voor de trainer uit Uitgeest.

• Yke Starlake nam dit jaar voor het eerst in Nootdorp deel zonder de finalefase van de koers te halen. De zevenjarige ruin had er tijdens de editie van dit jaar helemaal geen zin en weigerde zelfs om van start te gaan vanuit het startvak. Eerder was de zesvoudig kortebaanwinnaar in 2009 derde geworden met Lindsey Pegram, tweede in 2010 met Ruud Pools en vorig jaar wist hij zelfs te winnen met Jan Thijs de Jong op de sulky.

• Gilbert C.R. en Tusee JL naderden door hun geldprijzen in Nootdorp de winsomgrens van € 18.000. Tusee JL staat inmiddels op een gewonnen bedrag van € 17.600, Gilbert C.R. verdiende tot dusver € 17.595. Voor Tusee JL heeft dit geen grote gevolgen, de elfjarige ruin loopt dit seizoen ‘vrijwillig’ met een starthandicap, maar voor Gilbert C.R. heeft een passage van deze grens wel degelijk consequenties. Stal de Groote liet via Twitter al weten de bliksemsnelle Italiaanse vos voor te bereiden op de kortebaan van Heemskerk.

• Andries van der Blonk beleefde in Nootdorp een bedenkelijke primeur. Met Wonderful werd hij tijdens de tweede omloop uitgeschakeld voor het onreglementair gebruiken van de zweep buiten het startvak. De trainer uit Assendelft was het daar overigens niet mee eens; volgens eigen zeggen had hij zijn paard met de leidsels aangespoord en zeker niet met zijn zweep.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.