Feiten en cijfers: Winnende debutant is zeldzaam

29 juni 2012 11:06

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Zwanenburg aan de hand van de feiten en cijfers.

• De totalisatoromzet was in Zwanenburg 6 procent hoger dan vorig jaar, wat wederom een record betekende. De teller stopte dit jaar bij € 22.180,50.

• De uitbetaling van het trio was voorlopig de hoogste van het jaar. Het invullen van de juiste drie paarden leverde € 2.790,40 per ingelegde euro op. Het kwartet werd voor de zevende keer dit seizoen niet geraden.

• Blackpearl Trans R zette haar debuut op de kortebaan in een overwinning om. Dat lukt niet veel paarden. De laatste die dat presteerde was Le Dream in 2010. De huidige kortebaankampioen van Nederland boekte in Purmerend bij zijn eerste deelname direct een zege. Andere paarden die de afgelopen jaren hun debuut opluisterden met een ereronde zijn Umberto (Santpoort, 2009), Yours or mine (Helmond, 2009), United Spirit (Assendelft, 2009), Willie Luciano (Schagen, 2008) en Wala Alki (Amsterdam-Noord, 2008).

• De overwinning van Blackpearl Trans R betekende de eerste zege van een vierjarig paard dit seizoen. Vorig seizoen duurde het tot de kortebaan van Wateringen dat een vierjarige won. Wim van Buytene stuurde die middag Amigo Toscana naar een sterke zege over de Kerkstraat.

• Aad Pools, die in Zwanenburg zijn derde seizoenszege boekte, won één keer eerder in Zwanenburg. In 2002 won ‘mister kortebaan’ de eerste editie van deze koers met Lino Hawai. Vorig jaar werd Pools tweede met Nero Sas.

• Het nieuwe parkoers op het terrein van wielervereniging HSC De Bataaf lijkt Zephir goed te liggen. Na de rentree van de kortebaan in Zwanenburg vorig jaar, bereikte de zesjarige ruin beide keren de finale. Vorig jaar won de bliksemsnelle starter uit de stallen van Cees Imming met Wim van der Mespel de koers. Dit jaar werd Zephir met leerlingpikeur Denise Pennekamp op de sulky knap tweede.

• Umberto verscheen in Zwanenburg voor de dertigste keer aan de start op een kortebaan. Zijn debuut in 2009 in Santpoort luisterde hij, met Manon Pools op de sulky, direct op met een zege. Later dat jaar won hij, met eerst Wim van der Mespel en vanaf de vierde omloop Ruud Pools op de sulky, de kortebaan van Lisse. Een derde zege liet even op zich wachten, maar vorig seizoen was het in Warmond opnieuw raak. Nu was het Ruud Pools die zijn plek achter de trots van trainer en eigenaar Bert de Boer voor de vierde omloop afstond. Manon Pools stuurde Umberto uiteindelijk naar zijn derde kortebaanzege. Ook dit jaar wist de tienjarige ruin te winnen. In Amsterdam-Noord was hij met Lindsey Pegram de sterkste. John Dekker startte het vaakst met Umberto. Maar liefst zestien keer verscheen hij met hem aan het vertrek. Verder namen Manon Pools, Lindsey Pegram (beiden drie keer), Wim van der Mespel (twee keer), Ad Suykerbuyk, Dennis Minnema, Ruud Pools, Marco Valentijn, Frans van der Blonk en Luit de Vries (allemaal één keer) achter hem plaats.

• Zero Option Lane startte in Zwanenburg voor de 25ste keer op een kortebaan. De nu zesjarige ruin debuteerde als vierjarige op de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord en eindigde met Ruud Pools op de sulky direct als tweede. Na tweede plaatsen in IJmuiden en Enkhuizen, boekte Lindsey Pegram, die Zero Option Lane ooit beleerde, in Medemblik zijn eerste zege op de kortebaan. Vanaf de basisafstand deed Ruud Pools dat in Lisse nog eens dunnetjes over. Uiteindelijk eindigde Zero Option Lane op een gedeelde eerste plaats in het klassement ‘Korterbaanpaard 2010’, maar won Ulliano Way dat seizoen één kortebaan meer dan de kortebaantroef van wijlen Wim van Schaik en ging de titel aan zijn neus voorbij. Na een overwinning in IJmuiden vorig jaar overschreed Zero Option Lane de winsomgrens en startte hij met verschillende leerlingpikeurs. Sven Schraal won dit jaar met hem in Assendelft. Ruud Pools verscheen dertien keer met Zero Option Lane aan de start. Verder startte Sven Schraal (vier keer), Lindsey Pegram (drie keer), Christophe de Groote, Dennis Minnema (beiden twee keer) en Jan Thijs de Jong met hem.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.