Feiten en Cijfers: Viva’s op gelijke hoogte

19 juni 2012 10:54

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Sassenheim aan de hand van de feiten en cijfers.

• Mede door de soms barre weersomstandigheden was Sassenheim de eerste kortebaan van dit seizoen, die geen hogere totalisatoromzet boekte dan vorig jaar. De Stichting Harddraverij Sassenheim kwam tot €20.140,00; dat is 2,94% minder dan de vorige editie en ruim 2.000 euro minder dan het record uit 2010.

• Viva’s Limburgia won ook in 2008 in Sassenheim. Toen was het Manon Pools die het toen ontluikende kortebaantalent tegen een uitbetaling van 43 tegen 1 naar zijn eerste zege op de kortebaan stuurde. In 2010 werd Josette Pools met de pupil van vader Aad  al eens derde op de Teylingerlaan.

• Door zijn overwinning evenaarde Viva’s Limburgia het aantal zeges van de legendarische Mr.Postman. ‘De kortebaner van de eeuw’ won tussen 2000 en 2005 maar liefst veertien kortebanen, zijn laatste zelfs met een starthandicap van tien (!) meter. Met zijn tweede overwinning van dit seizoen staat de teller van Viva’s Limburgia ook op dit geweldige aantal.

• Voor Josette Pools betekende de overwinning haar derde op de kortebaan. In 2009 won de leerlingkampioene van 2008 haar eerste kortebaan met Yours or mine in Roden. Vorig jaar scoorde ze voor het eerst met Viva’s Limburgia op het ’S-vormige’ parkoers van Egmond aan den Hoef.

• Zephir verscheen op de Teylingerlaan voor de 25ste keer aan de start op de kortebaan. De ruin debuteerde als vierjarige in 2010 op de Kennemerboulevard in IJmuiden met Wim van der Mespel op de sulky. Tijdens zijn tweede start liep het startkanon van eigenaar Ger Luigies naar een sterke tweede plaats in Wateringen. Van der Mespel reed ook Sir Kali naar de eindstrijd, waarna Cees Imming tijdens de beslissende omloop plaatsnam achter zijn pupil. Daarna bereikte Zephir nog driemaal de derde omloop en bezorgde hij Van der Mespel in ’t Zand nog bijna het kampioenschap bij de pikeurs, maar werd hij met een neusje geklopt door Le Dream. Vorig jaar draaide hij een geweldig seizoen met overwinningen in Amsterdam-Noord en Zwanenburg en tweede plaatsen in Utrecht, De Lier en Hoofddorp. Dit jaar werd Zephir tweede in Helmond en derde in Wognum. Met zijn tweede plaats in Amsterdam-Noord overschreed hij de winsomgrens van € 12.000,-. In Sassenheim startte Zephir voor het eerst met een starthandicap. Van der Mespel nam 24 keer deel met de snelste starter in het circuit, trainer Cees Imming één keer.

• ‘Kleinere’ jubilea waren er voor Ipse Lb en Sierra Angel. Beiden startten respectievelijk vijftien keer en tien keer op de kortebaan.

• De eerste rit van de confrontatie tussen Ipse Lb en Appie Swagerman betekende voor John Dekker zijn vijftigste op de kortebaan dit seizoen. De kortebaankampioen van 2009 had een drukke middag op de Teylingerlaan en staat inmiddels op 63 keer van start tot finish. Dekker won 32 van zijn 63 ritten.

• Ook Ruud en Manon Pools reden in Sassenheim hun vijftigste rit van het seizoen. De rit die Ruud Pools met Atilla van Viva’s Limburgia won, was zijn vijftigste. De eerste rit die Manon Pools met Montanara tegen Sierra Angel reed, was de vijftigste van de kortebaankampioene van 2008. Ruud staat inmiddels op 57 ritten, Manon op 51. Beiden wonnen dit seizoen 29 ritten.

• Wim van der Mespel reed tot dusver het vaakst van start tot finish. De huidige kortebaankampioen startte dit seizoen al 82 keer. Aad Pools zit hem op de hielen; mister kortebaan komt dit seizoen voorlopig tot 81 ritten.

Foto: www.supersprinters.nl

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.