Feiten en Cijfers: Vijftig keer Viva’s Limburgia

12 juli 2012 10:28

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Egmond aan den Hoef aan de hand van de feiten en cijfers.

• De inzet bij de totalisator bereikte in Egmond aan den Hoef net geen recordhoogte. De totale inzet bleef steken op € 22.049,00. Dat was 1,75 procent minder dan de recordomzet van vorig jaar.

• Het kan niet anders dat een groot deel van het spelende publiek tevreden huiswaarts keerde. De winnend uitbetaling voor Blackpearl Trans R was met € 3,80 de tot dusver laagste van het seizoen, wat betekent dat veel bezoekers de vierjarige merrie als winnares op hun wedtickets hadden staan.

• Ook de overige weddenschappen betaalden relatief weinig uit. Een foutloos winscoreformulier leverde slechts € 15,70 per ingelegde euro op, het duo € 21,80 en het trio € 113,20. Het kwartet werd voor de tweede maal dit seizoen uitbetaald. Wie de familie Pools op de juiste volgorde had ingevuld kreeg, mede door een kwartetjackpot, € 1.255,50 per ingelegde euro uitgekeerd. Ook deze uitbetalingen waren de laagste van het seizoen.

• Blackpearl Trans R zette ook haar tweede start op de kortebaan in een zege om. Het laatste paard dat hetzelfde had gepresteerd was Le Dream, die in 2010 zowel bij zijn debuut in Purmerend als zijn volgende koers in Hillegom won. Utah Alki won in 2006 ook haar eerste twee kortebanen. Na haar winnende debuut in Voorschoten, won ze een week later ook in Santpoort.

• Deze eeuw lukte het slechts één paard om zijn derde start ook in een derde overwinning om te zetten. In 2000 won Apache zelfs vier keer op rij uit evenzovele starts op de kortebaan. De toen vierjarige afstammeling van Diamond Way won achtereenvolgens in Wognum, Amsterdam-Noord, Den Ilp en Zandvoort.

• De familie Pools maakte traditioneel weer de dienst uit in Egmond aan den Hoef. Van de nu in totaal zeven edities, won maar liefst zes keer een lid van de ‘kortebaanfamilie van de eeuw’. Alleen in 2010 moesten zij de overwinning aan Wim van der Mespel laten, die met Ziva Frisia verrassend zegevierde. Zeven jaar kortebanen over de ‘Hoever S’ leverde vijf complete ‘Pools-finales’ op, waarin de gebroeders Aad en Ruud het drie keer tegen elkaar opnamen. Dat alle deelnemers aan de vierde omloop werden gereden door vier verschillende leden van de familie, gebeurde één keer eerder. In 2009 vocht de familie een felle strijd uit op de Breestraat in Beverwijk. Manon won met Viva’s Limburgia, Ruud werd tweede met Neeroson, Aad derde met Sin City Dream en Josette vierde met Nelle Aunou.

• Voor Aad Pools betekende de overwinning met Blackpearl Trans R zijn derde in Egmond aan den Hoef. In 2007 won hij met Carreto As op het bochtige parkoers en twee jaar later met Donna Napoli.

• Viva’s Limburgia bereikte op de Herenweg een fraaie mijlpaal. De trots van de families Pools en Gerrits startte voor de 50ste keer op een kortebaan. De toen vijfjarige Duitse nazaat van Kaliman debuteerde op 26 april 2008 op de Dorpsstraat van Assendelft. Na deze kortebaan verhuisde Viva’s Limburgia naar de stallen van Aad Pools, die hem tijdens zijn tweede start door zijn dochter Manon liet rijden. Een unieke combinatie was geboren. Manon won met haar ‘vriend’ maar liefst zeven kortebanen in één seizoen. In 2009 won hij in Voorschoten, Beverwijk en Enkhuizen. Na zijn tiende overwinning overschreed hij de winsomgrens van € 24.000,-. Aan Josette Pools de zware taak om de plek van Manon voortaan over te nemen. Dat ging haar zeker niet onaardig af, maar een overwinning wist ze in 2010 niet te behalen. Door een wijziging van de reglementen mocht Manon tijdens de seizoenouverture van 2011 in Assendelft weer achter Viva’s Limburgia plaatsnemen en de herenigde combinatie wist direct te winnen. Ook Josette lukte het vorig jaar met hem te winnen; in Egmond aan den Hoef waren ze met overmacht de sterkste. Dit seizoen doet Viva’s Limburgia wederom waar hij ongelooflijk goed in is: op hoge snelheid het startvak verlaten en zijn tegenstanders onderweg inhalen alsof ze stilstaan. Het leverde tot dusver twee zeges op, in Venhuizen en Sassenheim. Manon Pools startte het vaakst met Viva’s Limburgia, 26 keer. Josette stapte inmiddels 21 keer op de sulky, eigenaar Karel Gerrits twee keer en Wim van der Mespel één keer. De nu negenjarige ruin won veertien kortebanen, werd drie keer tweede, vier keer derde en vijf keer vijfde.

• Ook Vanitas d’Echo bereikte in Egmond aan den Hoef een mijlpaal. De negenjarige merrie verscheen voor de 25e keer aan de start op een kortebaan. Ruud Pools debuteerde met haar namens trainer Jan van Dooyeweerd in 2007, toevalligerwijs ook in Egmond aan den Hoef. Een echte hoogvlieger bleek Vanitas d’Echo niet; ze bereikte slechts twee keer de derde omloop. Ruud Pools startte acht keer met haar, Frans van der Blonk vijf keer, toenmalig eigenaar Jeroen Kemperman vier keer, Cees Imming drie keer en Jos Oorthuijsen, Wim van Buijtene, Sven Schraal, John Dekker en Heidi Appel allen één keer.

• Timothy’s Way verscheen in Egmond aan den Hoef voor de 95ste keer aan de start op een kortebaan. De nu elfjarige ruin met de kenmerkende witte bles debuteerde op 13 mei 2006 tijdens de kortebaan van Utrecht. Daarna volgde een imposante loopbaan waarin hij maar liefst negen kortebanen won en € 35.433,00 verdiende. In 2010 verscheen hij het vaakst in één seizoen aan de start; maar liefst negentien keer. Na het kortebaanseizoen van 2011 zwaaide de trots van trainer Cees Imming en eigenaar Ger Luigies af, maar de ruin maakte in Egmond aan den Hoef een opvallende rentree. Wanneer Timothy’s Way voor de honderdste keer deelneemt aan een kortebaan blikken wij ongetwijfeld uitgebreid terug op zijn carrière.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.