Feiten en cijfers: Van der Blonk breekt familietraditie

26 augustus 2012 08:48

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Hoofddorp aan de hand van de feiten en cijfers.

• De totalisatoromzet kwam tijdens de tweede kortebaan in Hoofddorp tot € 24.163,00. Vorig jaar was deze iets hoger: € 25.831,50.

• De overwinning van Andrea Swagerman was tot dusver de grootste verrassing van het seizoen. Een winnend ticket uit de eerste omloop leverde € 53,40 per ingelegde euro op. Tijdens de tweede omloop was dat zelfs nog iets hoger: € 56,30. Ook de plaatsuitbetaling van Andrea Swagerman was hoog. Deze weddenschap leverde € 10,70 per ingelegde euro op. Alleen Aboriginalmirage (Wateringen), Wonderful (Beverwijk) en Wala Alki (Helmond) betaalden dit seizoen meer uit.

• De uitbetaling van de winscore was dit seizoen echter nog niet lager dan in Hoofddorp. Een foutloos winscorebiljet leverde slechts € 6,90 per ingelegde euro op.

• Voor Andrea Swagerman betekende de zege zijn eerste overwinning op de kortebaan. De ‘Swagerman-paarden’ lopen al wat jaren mee op de kortebaan, maar wisten tot dit seizoen nog nooit te winnen. Dit jaar was het echter al twee keer raak. Appie Swagerman ging Andrea Swagerman in Warmond vooraf.

• Frans van der Blonk boekte in Hoofddorp zijn zesde kortebaanoverwinning. Zijn eerste won hij in 2001 met Kibo Wix in Purmerend door gerenommeerde klasbakken als Mister Diamond en Mr.Postman achter zich te laten. In 2007 werd hij zelfs Nederlands kampioen met Derek Effe, toevallig ook in Purmerend. Een jaar later won de nu 40-jarige pikeur met Wannabelikechanna op de boulevard in Noordwijk. In Medemblik zegevierde hij in 2009 en 2011 met respectievelijk Derek Effe en Diamond Wood.

• Andrea Swagerman was pas het eerste paard dat Blackpearl Trans R in een ‘best-of-three’ wist te verslaan. Vóór de koers in Hoofddorp verloor de vierjarige merrie slechts drie ritten. Op de Kruisweg kwamen er daar vijf bij. De voormalig seriewinnares liep dit seizoen 50 ritten, waar het er 42 van won.

• Blackpearl Trans R is dit jaar het eerste paard op de kortebaan dat meer dan € 10.000,00 verdiende. De teller staat na vier overwinningen en één tweede plaats inmiddels op € 10.450,00. Wanneer de vierjarige merrie de winsomgrens van € 12.000,00 overschrijdt, heeft dit geen consequenties. Vierjarige paarden starten bij een winsom van € 6.000,00 of meer vanaf de basisafstand, een volgende handicap krijgen zij pas wanneer zij een jaar ouder zijn. Blackpearl Trans R blijft dit seizoen, ongeacht de winsom, uitkomen vanaf de basisafstand.

• In Hoofddorp bereikte Aad Pools voor de zesde keer samen met zijn dochters Josette en Manon de vierde omloop op een kortebaan. Aad stuurde zoals eerder vermeld Blackpearl Trans R naar de tweede plaats, Josette werd derde met Viva’s Limburgia en Manon vierde met Sin City Dream. Eerder waren zij met z’n drieën bij de laatste vier vertegenwoordigd in Hoogkarspel (2007), Voorschoten (2008), De Lier (2008), Beverwijk (2009) en dit jaar in Egmond aan den Hoef. Het was op de Kruisweg echter de eerste keer dat een lid van de familie Pools deze numerieke meerderheid niet omzette in een zege. Manon won drie keer (twee keer met Viva’s Limburgia en Apella Cane) en Aad twee keer (met Caretto As en Blackpearl Trans R). Frans van der Blonk brak met Andrea Swagerman dus een goede familietraditie.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.