Feiten en cijfers: Stilstaand nummer loont

5 september 2012 09:21

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Schagen aan de hand van de feiten en cijfers.

• De omzet in Schagen bleef steken op een mooie € 27.815,50. Dat was bijna 20 procent meer dan vorig jaar, maar minder dan  het record uit 2010. Mede door een gigantische kwartetjackpot kwam de omzet toen uit op € 31.096,50. Het was overigens voor het eerst sinds de kortebaan van Beverwijk dat een organiserende vereniging of stichting qua omzet weer een ‘plusje’ scoorde ten opzichte van de omzet van 2011.

• Ook dit jaar was er sprake van een enorme kwartetjackpot. De laatste keer dat een juist geraden kwartet werd uitbetaald, was in Nootdorp. De kortebanen van Beverwijk, De Lier, Bemmel, Noordwijk, Hoofddorp en Middenbeemster deden de prijzenpot groeien en groeien, wat in Schagen de hoogste kwartetuitbetaling op de kortebaan ooit opleverde. Het juiste viertal was goed voor maar liefst € 19.979,00 per ingelegde euro.

• Attila won in Schagen zijn thuiswedstrijd. Het betekende zijn tweede zege van dit seizoen. Eerder won de vijfjarige ruin al in Santpoort. Vorig jaar won Attila drie kortebanen en ook toen won de pupil van trainer Cees Hetteling in Santpoort en Schagen. Wanneer de klasbak in eigendom van Fabian Bakker dezelfde reeks neerzet als vorig jaar, is hij de grote favoriet voor de afsluiting van dit seizoen op de Keinsmerweg in ’t Zand.

• Zijn pikeur Ruud Pools startte met Attila voor het laatst vanaf de basisafstand. In Middenbeemster overschreden zij al de winsomgrens van € 12.000, maar doordat Attila al vóór die koers was ingeschreven voor de kortebaan in Schagen, mocht de combinatie op de Nieuwstraat nog eenmaal vanaf de basisafstand starten.

• Pools won dus voor de tweede maal op rij in Schagen. De laatste die dat lukte was Robin Bakker. De kersverse Derby C-winnaar won in 2003 met Super Can Read en een jaar later met Supermatic. Twee keer achter elkaar winnen in Schagen is niet uniek voor Pools. Vanaf de tweede helft van de jaren ’90 van de vorige eeuw was de 59-jarige pikeur maar liefst zeven keer op rij succesvol. Dat deed hij achtereenvolgens met Import Butcher (1996), Rappil (1997), Tuckittua (1998), Zaphiroo (1999), Braque Mourotais (2000), Javier Groenhof (2001) en Manhattan South (2002).

• At Full Speed, de nummer twee van Schagen dit jaar, is nog maar net aan haar kortebaancarrière begonnen, maar heeft nu al naam gemaakt. De vijfjarige merrie van Jeroen Elzinga startte dit seizoen twee keer en finishte beide keren als tweede. In Bemmel was Be the best Norg tijdens de finale te sterk. Het was pas de derde keer dat At Full Speed op een kortebaan in actie kwam. Vorig jaar nam ze één keer deel, in Egmond aan den Hoef. Tijdens de tweede omloop was toen de latere winnaar Viva’s Limburgia te sterk.

• Van de tweeëntwintig kortebanen die dit jaar tot dusver zijn verreden, werden twaalf kortebanen gewonnen door een deelnemer die tijdens het koers een stilstaand nummer lootten. Naast Attila in Schagen waren dat Tusee JL (Helmond en Rotterdam), Videx SR (Wognum), Viva’s Limburgia (Venhuizen en Sassenheim), Blackpearl Trans R (Zwanenburg, Voorschoten en Beverwijk), Victory Boy S (Stompwijk), Cash Hammering (De Lier) en Andrea Swagerman (Hoofddorp).

• Wala Alki kwam in Schagen voor de 40ste keer in actie op de kortebaan. De nu achtjarige merrie debuteerde op 7 juni 2008 op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord en zette haar eerste start direct in een zege om. In het verdere verloop van het seizoen haalde zij echter nooit meer het niveau van haar eerste start, hoewel ze nog tweemaal derde werd (in Santpoort en Schagen) en tweede in Lisse. Haar toenmalig trainer Rob de Vlieger besloot daarom met haar te stoppen. Twee jaar later maakte Wala Alki samen met Ulliano Way haar rentree op de kortebaan en won dat seizoen de kortebaan van Zandvoort. Daarnaast werd ze tweede in Voorschoten en Heemskerk. Vorig jaar vielen de prestaties niet mee en werd ze vijfde in Wateringen en Purmerend. Wala Alki verhuisde na het seizoen van 2011 naar Willem Rutgers, die na het afscheid van zijn Sheba Boko op zoek was naar een nieuwe kortebaner. Dit seizoen finishte ze als derde in Helmond en Schagen en is ze met een winsom van € 11.720 dicht bij een starthandicap. Robin Bakker kwam dertien keer in actie met de merrie, iets meer dan John Dekker, die elf keer achter haar plaatsnam. Willem Rutgers nam dit seizoen negen keer met haar deel en stond één keer zijn plaats af aan Wim van der Mespel. Haar voormalige trainer Rob de Vlieger startte zes keer met haar.

• Videx SR bereikte in Schagen de mijlpaal van vijfentwintig starts op de kortebaan. De nu tienjarige ruin verscheen vorig jaar voor het eerst op de kortebaan in Wognum en werd direct vijfde. In Venhuizen werd hij zelfs derde, maar helaas kon de pupil van trainster Caroline Aalbers deze lijn niet doortrekken. Videx SR vergooide regelmatig zijn kansen door galoppades, maar sloot het seizoen nog redelijk af met een tweede plaats in Schagen en een derde stek in Lisse. Dit jaar startte hij opnieuw in Wognum en boekte op de Kerkstraat zijn eerste en voorlopige enige kortebaanoverwinning. Verder werd hij vijfde in Helmond, Egmond aan den Hoef, Beverwijk en Schagen. Caroline Aalbers startte het vaakst met hem, achttien keer. John Dekker nam de overige zeven deelnames voor zijn rekening, hoewel hij één keer zijn plek af moest staan aan Ruud Pools na een ongelukkige loting.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.