Feiten en cijfers: ‘Opa’ Aad Pools

10 september 2012 12:02

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Heemskerk aan de hand van de feiten en cijfers.

• Hoewel de exacte toeschouwersaantallen ontbreken, leek het langs de hekken op de Marquettelaan drukker dan ooit te voren in Heemskerk. Desondanks leverde dit geen omzetrecord op. De omzet van dit jaar kwam dicht bij het record van de vorige editie (€ 80.547,50), maar was net niet genoeg voor een nieuw plaatselijk omzetrecord. De totale score van € 78.944,50 was wél de op na hoogste omzet ooit in Heemskerk.

• De winnende uitbetaling voor Blackpearl Trans R van € 2,60 per ingelegde euro was de op één na laagste van het seizoen. Enkel in Voorschoten leverde de vierjarige merrie winnend per gespeelde euro minder op: € 2,40.

• Blackpearl Trans R behaalde in Heemskerk haar vijfde zege van het seizoen. Daar had de pupil van trainer Aad Pools slechts zes kortebanen voor nodig, wat een voor de kortebaan ongekend hoog moyenne oplevert. Met haar overwinning plaatste Blackpearl Trans R zich in een rijtje met illustere voorgangers. Sinds de millenniumwisseling wonnen ook Gail Devers (2000), Mister Diamond (2001), Mr.Postman (2002), Utah Alki (2006) en Apella Cane (2008) vijf kortebanen in één seizoen. Slechts twee paarden deden dit nog beter. Apache won in 2000 zes kortebanen en Viva’s Limburgia in 2008 zelfs zeven.

• Aad Pools won voor de vijfde keer op de Marquettelaan. In 1973 pakte hij voor het eerst de bloemen in Heemskerk met Haroldine. In 1987 won Pools opnieuw, nu met Zarah Alki. Elf jaar later was hij tijdens de kletsnatte editie van 1998 opnieuw de beste met Rubin JH. Vorig jaar won ‘Mister kortebaan’ met Tusee JL. (Bron: www.archiefndr.nl)

• Pools draait overigens een zeldzaam goed seizoen. De vijfde overwinning met Blackpearl Trans R betekende zijn negende van dit seizoen. De 64-jarige pikeur won eerder dit seizoen ook met Tusee JL (Helmond en Rotterdam) en Black Beauty Venus (Wateringen en Noordwijk). Het kampioenschap bij de pikeurs kan hem bijna niet meer ontgaan. Pools leidt dit klassement met 64 punten, maar liefst 27 punten meer dan de nummer twee Wim van der Mespel, de huidige kortebaankampioen.

• Sinds de millenniumwisseling wonnen Ruud Pools (2000) en John de Leeuw (2002) ook negen kortebanen in één seizoen. Manon Pools deed het in 2008 zelfs nog iets beter. Met Viva’s Limburgia (7) en Apella Cane (3) won ze maar liefst tien kortebanen.

• Het was voor het eerst dat Aad Pools zijn dochter Josette trof tijdens de finale van een kortebaan. De leerlingkampioene van 2008 bereikte de eindstrijd met Viva’s Limburgia. De laatste keer dat Pools zijn jongste dochter Manon trof tijdens een finale was in 2009. In Santpoort won Umberto met Manon de kortebaan, terwijl Volann d’Orange, vanaf de derde omloop gereden door Pools, tweede werd. Wanneer het ‘kortebaanvirus’ via de genen wordt doorgeven, kan het zomaar zijn dat over een jaar of zestien Josette haar dochter of zoon tijdens een kortebaanfinale treft. Vrijdag bereikte ons het bericht dat de 30-jarige pikeur inmiddels twee maanden in blijde verwachting is. De felicitaties namens Kortebaandraverijen.nl aan de familie Pools en Josette en Guido in het bijzonder!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.