Feiten en cijfers: noodweer in Bemmel

19 augustus 2012 09:19

Nog eenmaal kijkt www.kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Bemmel aan de hand van de feiten en cijfers.

• De zesde Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel werd geopend door drafsportlegende Jan Wagenaar. Het was een eerbetoon aan de 75-jarige ‘Maestro’, die prachtige successen vierde met één van de grootste dravers die ons land ooit kende: Henri Buitenzorg. Stoeterij Buitenzorg is slechts honderden meters van het parkoers op de Teselaar verwijderd.

• De organisatie in Bemmel moest qua omzet inleveren op de jubileumeditie van vorig jaar. Toen bereikte het aantal ingezette euro’s bij de totalisator een recordhoogte van € 19.101,00. Dat was mede te danken aan het Nederlands kampioenschap dat toen op de Teselaar verreden werd. Dit jaar zakte de omzet terug naar het niveau van de eerdere vier edities: € 12.390,00. Dat was hoger dan de edities van 2007, 2008 en 2009, maar lager dan de omzet in 2010.

• Be the best Norg won in Bemmel zijn eerste kortebaan. De vierjarige ruin was pas het tweede vierjarige paard dat dit seizoen een kortebaan wist te winnen. Seriewinnares Blackpearl Trans R ging de pupil van trainer Cees Imming voor, met inmiddels vier zeges achter haar naam. Vorig jaar rond deze tijd hadden ook twee vierjarige paarden een kortebaan gewonnen. Dat waren Attila in Santpoort en Amigo Toscana in Wateringen.

• Eén keer eerder won een vierjarige deelnemer in Bemmel. Tijdens de tweede editie van de kortebaan in Bemmel in 2008 was het Winsome Bo Bo met John de Leeuw die op de Teselaar won.

• Wim van der Mespel won in Bemmel zijn 29e kortebaan van zijn loopbaan. De huidige kortebaankampioen was eerder succesvol op de Teselaar met Jupiter Diamant in 2010. Met de overwinning van Be the best Norg bracht de Leidschendammer zijn seizoentotaal op drie zeges. Eerder won hij al met Appie Swagerman in Warmond en Axel Cartouche in Nootdorp. Opvallend detail: al zijn overwinningen boekte Van der Mespel met een startontheffing van vijf meter.

• Een enorm noodweer maakte verder koersen na de derde omloop onmogelijk. De strijd werd daarom enige tijd gestaakt, hopend op betere omstandigheden. Toen deze aanbraken, moest er worden geïmproviseerd. De finishinstallatie was door het vele regenwater onklaar geraakt, waardoor de keurmeesters bij het eindstek weer plaats namen achter het ‘ouderwetse’ touwtje. Verder werden de finaleritten in versneld tempo afgewerkt. In plaats van dat de ritten om de derde en vierde plaats en de ritten om de eerste en tweede plaats om en om werden afgewerkt, werd in Bemmel eerst in zijn geheel de troostfinale verreden en pas daarna de ‘grote’ finale.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.