Feiten en cijfers: kortebaan Warmond

22 juni 2016 15:56

Op weg naar de kortebaan van Warmond dook de redactie van Kortebaandraverijen.nl de archieven in, op zoek naar opvallende cijfers en feiten van de koers over de het parkoers van de Herenweg. Een overzicht.

• De editie van 2016 is de 128e kortebaan welke in Warmond wordt verreden. Sinds 1989 staat de koers over de Herenweg onafgebroken op de kalender, na een periode van 25 jaar zonder kortebaan.

• Enkele maanden na de millenniumwisseling won Mr Postman op de Herenweg zijn tweede kortebaan. Het was zijn laatste overwinning in dienst van trainer Andries van der Blonk. Nadat de hengst tijdens dat seizoen nog eens vier keer tweede werd, verkocht Van der Blonk Mr Postman aan Jacques Geluk. In dienst van de inmiddels gepensioneerde trainer won hij nog eens twaalf kortebanen. Niet meer in Warmond, waar hij zowel in 2002 als in 2003 tweede werd.

• In 2001 won Debbie van Gent als leerlingpikeur haar eerste kortebaan. Met Ido Baldwin was ze tijdens de finale te sterk voor Mister Diamond met Harry Pools. Een jaar later won ze in Warmond met uitgerekend Mister Diamond ook haar vierde kortebaan. In 2004 won ze met Nuance Kades in Medemblik haar zesde en laatste kortebaan, waarna ze geruisloos uit de kortebaansport verdween.

• Tijdens de laatste tien edities wisten drie vierjarige deelnemers te winnen. Ubina Limburgia kende in 2006 een vliegende start van haar sprintloopbaan door haar debuut in een zege om te zetten. Omdat Lindsey Pegram ook Porsto R naar de finale had geloodst, moest ze haar plek achter de uiteindelijke winnares tijdens de beslissende omloop afstaan aan John de Leeuw.

• De vierjarige Zam Avon won in 2010. Tijdens zijn eerdere drie starts kwam hij niet verder dan de tweede omloop, maar in Warmond liet hij de concurrentie kansloos. Neeroson met Jan Thijs de Jong kwam tijdens de finale nog heel dichtbij, maar kwam net tekort om de pupil van trainer Wim van Buytene van een sensationele overwinning af te houden. Een surprise van jewelste, want een winnende weddenschap bracht maar liefst 109,60 keer de inzet op.

• De derde winnende vierjarige deelnemer van de laatste tien edities was Donate Groenhof. De merrie liep in Warmond haar eerste kortebaan, maar daar was niets van te merken. Zelfs Co Swagerman moest er in de finale aan geloven. Het was de eerste van de tot dusver acht overwinningen. Dit seizoen kwam de pupil van trainer Cees Hetteling enkel in Assendelft en Zwanenburg in actie, echter zonder succes.

• Drie van de laatste vier winnaars in Warmond wonnen vanaf 270 meter. Appie Swagerman profiteerde in 2012 met specialist Wim van der Mespel op de sulky optimaal van de vijf meter voorgift die hij kreeg na verschillende deelnames zonder financieel succes. Black Beauty Venus met Aad Pools werd toen tweede. Donate Groenhof won in 2014. Vorig jaar was het Tamburini (foto) met Jan Thijs de Jong die tijdens de eindstrijd, geholpen door een startvoordeel van vijf meter, Duke Beuckenswyk van het lijf wist te houden.

Warmond20161

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.