Feiten en cijfers: Kortebaan Voorschoten

2 augustus 2012 19:09

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Voorschoten aan de hand van de feiten en cijfers.

• Vanaf 2003 boekte de Stichting Paardensport Voorschoten elke editie een omzetrecord. Ondanks dat het dit jaar drukker dan ooit leek op de Van Beethovenlaan, reikte de inzet bij de totalisator bij lange na niet tot recordhoogtes. De teller stopte bij € 30.131,50. Dat is zo’n € 6.000,00 minder dan het record van vorig jaar.

• Voorschoten kende met Blackpearl Trans R een weinig verrassende winnaar. Het gevolg was dat de uitbetalingen van het winnend-, duo- en triospel de laagste van het seizoen waren. Ook de winscore leverde weinig op; een foutloos formulier was goed voor ‘slechts’ € 12,80 per ingelegde euro.

• Blackpearl Trans R scoorde op de Van Beethovenlaan een zeer bijzondere hattrick. De laatste tien jaar lukte het geen enkel ander paard om vanaf zijn of haar debuut drie keer op rij te winnen. Kortebaankleppers als Utah Alki (in 2006) en Le Dream (in 2010) lukte het om tweemaal op rij te winnen, maar geen derde keer. Het laatste paard dat drie keer op rij wist te winnen, ongeacht het aantal kortebanen dat hij of zij op dat moment had gelopen, was Walkover. In 2009 won hij achtereenvolgens in Sassenheim, Warmond en Zandvoort.

• Aad Pools won in 2004 voor het laatst in Voorschoten. Toen was hij met Lino Hawai tijdens de finale te sterk voor Supermatic en Robin Bakker. Als trainer won Pools ook de edities van 2008 en 2009, toen dochter Manon Viva’s Limburgia naar de zege stuurde.

• Voor Aad Pools betekende het zijn 55e overwinning op de kortebaan sinds de eeuwwisseling. De teller staat dit seizoen inmiddels op zes gewonnen kortebanen; één meer dan vorig jaar in het hele seizoen. Ook in 2004 won Pools zes kortebanen. De twaalfvoudig kortebaankampioen kende in 2006 een absoluut topseizoen met acht individuele kortebaanzeges.

• Pools behaalde inmiddels 39 punten in het pikeursklassement. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar in totaal. In zijn huidige vorm is de 64-jarige trainer uit Uitgeest hard op weg naar zijn dertiende kampioenshelm. De voorsprong op de concurrentie is enorm. De huidige kortebaankampioen Wim van der Mespel volgt op 17 punten, terwijl de nummers drie in het klassement, Caroline Aalbers en Josette Pools, een achterstand hebben van maar liefst 29 punten.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.