Feiten en cijfers: Kortebaan ’t Zand

19 oktober 2012 11:40

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in ‘t Zand aan de hand van de feiten en cijfers.

• De Stichting Paardensport ‘De Volharding’ behaalde met € 28.101 een hogere totalisatoromzet dan vorig jaar. Alleen in 2009 (€ 29.435,00) en in 2010 (€ 31.363,50) scoorde de traditioneel laatste kortebaan van het seizoen hoger.

• Het spelende publiek had niet op een zege van Zero Option Lane gerekend. De zesjarige ruin betaalde winnend maar liefst € 61,90 uit. Daarmee was de overwinning van de trots van de ‘Vrienden van Wim van Schaik’ de op één na grootste verrassing van het seizoen. Alleen de zege van Nottedestate Rex in Utrecht betaalde winnend (€ 94,70) meer uit.

• De uitbetaling van het trio was in ’t Zand de hoogste van het seizoen. Wie de eerste drie aankomende paarden in de juiste volgorde had voorspeld, toucheerde maar liefst € 7.541,40 per ingelegde euro. Het was op de kortebaan de op één na hoogste trio-uitbetaling ooit. Alleen het trio Tusee JL-Timothy’s Way-Torpedo S van vorig jaar in Beverwijk was lucratiever; € 10.258,30 per ingelegde euro.

• Zero Option Lane haalde tijdens de finale een huzarenstukje uit door maar liefst tien meter goed te maken op de vierjarige Be the best Norg. De laatste keer dat een finalist tien meter aan zijn tegenstander moest ‘geven’ tijdens de eindstrijd, maar toch de kortebaan wist te winnen, was in 2010. Walkover won toen vanaf 305 meter de kortebaan van IJmuiden, met als tegenstander tijdens de finale de vanaf 295 meter startende, jawel, Zero Option Lane.

•Voor Zero Option Lane betekende het zijn tweede zege van dit seizoen. Eerder won hij al in Assendelft, toen met Sven Schraal op de sulky. In 2010 won Zero Option Lane met Lindsey Pegram zijn eerste kortebaan in Medemblik. Later dat seizoen volgde een overwinning in Lisse met Ruud Pools. Vorig seizoen won hij de voorlopig laatste kortebaan van IJmuiden, wederom met Ruud Pools op de sulky.

• Lindsey Pegram boekte in ’t Zand haar vierde kortebaanzege van 2012. Eerder won ze tweemaal met Umberto (Amsterdam-Noord en Middenbeemster (tijdens de finale gereden door John de Leeuw)) en met Cash Hammering in De Lier. Dit kortebaanseizoen was voor Pegram één van haar succesvolste ooit. Alleen in 2001 wist ze ook vier keer te winnen. Dat deed ze toen drie keer met Mister Diamond (Beverwijk, Noordwijk en Heemskerk) en Jollification (Assendelft). Pegram won nog niet eerder in ’t Zand.

• Blackpearl Trans R liep voor het eerst sinds haar debuut op de kortebaan in Zwanenburg niet in het prijzengeld. Sterker, het was voor eerst sinds negen starts dat de onbetwiste kortebaankoningin van 2012 niet de finale haalde. Umberto was pas het tweede paard dat de vierjarige merrie wist te verslaan.  Andrea Swagerman lukte het eerder tweemaal in Hoofddorp en Purmerend. Aad Pools startte op de Keinsmerweg voor het laatst vanaf de basisafstand met Blackpearl Trans R. De trots van King Ping BV mag op basis van haar gewonnen prijzengeld alleen nog met een leerlingpikeur vanaf 275 of 300 meter starten.

• Attila kwam definitief voor het laatst in actie vanaf de basisafstand. De vijfjarige ruin van trainer Cees Hetteling staat inmiddels, na de aftrek van de ontheffing voor vierjarige paarden, op een winsom van € 18.395,00.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.