Feiten en cijfers: Kortebaan Roden

29 september 2012 18:56

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Roden aan de hand van de feiten en cijfers.

• De Vereniging voor Volksvermaken in Roden bleef een kleine € 500 onder het totalisatorrecord van vorig jaar. De omzet van € 23.573,50 was wel de op één na hoogste ooit in Roden.

• Op de Norgerweg haalde maar liefst drie paarden met een starthandicap de vierde omloop. Zowel de winnaar Tusee JL als de nummers drie en vier in Roden, Le Dream en Zero Option Lane, moesten op basis van hun winsom de nodige meters geven in het startvak. De laatste keer dat drie paarden met zo’n handicap de vierde omloop haalden, was in 2009 in Voorschoten. Viva’s Limburgia won vanaf 280 meter de kortebaan, gevolgd door Utah Alki, de nummer drie op de Van Beethovenlaan, en Neeroson, de uiteindelijke nummer vier. Sonice werd die middag tweede.

• Voor Tusee JL betekende het zijn derde zege van het seizoen. Eerder won de Belgische ruin al in Helmond en in Rotterdam. De teller van de trots van eigenaar Peter Aleman staat inmiddels op zeven kortebaanoverwinningen.

• Ook in 2010 wist Tusee JL in Roden te winnen. Toen was het Ruud Pools die hem naar de overwinning stuurde. Dit jaar zat zijn trainer Aad Pools op de sulky.

• Attila werd voor de tweede maal op rij tweede op de Norgerweg. Vorig jaar kon de toen vierjarige ruin met Ruud Pools op de sulky na een loodzwaar koersverloop niet winnen van de veel frissere Montanara met Aad Pools. Voor Aad Pools betekende het dus zijn tweede zege op rij in Roden. De laatste die dat lukte was Ruud Pools, die in 1995 Jenny Bowler naar de bloemen stuurde en een jaar later met Ido Baldwin een ereronde reed.

• De familie Pools is de laatste jaren sowieso goed op dreef op de meeste noordelijke kortebaan van ons land. Naast de eerder genoemde overwinningen van Montanara (2011) met Aad Pools en Tusee JL (2010) met Ruud Pools, was het in 2009 Josette Pools die met Yours or mine wist te winnen van stalgenoot Wyard Beuckenswyk.

• Met zijn tiende overwinning van dit seizoen sleepte Aad Pools zijn dertiende pikeurskampioenschap binnen. De 64-jarige trainer uit Uitgeest won zijn eerste titel in 1978. Daarna volgden kampioenschappen in 1980, 1982, 1983, 1986, 1987, 1989, 2001, 2003, 2004, 2006 en 2007. Pools is daarmee de opvolger van Wim van der Mespel, die vorig jaar de prestigieuze ‘Gouden Helm’ verdiend won.

• Attila verscheen in Roden voor de twintigste keer op een kortebaan. Vorig jaar debuteerde de pupil van trainer Cees Hetteling in IJmuiden. Attila werd weliswaar direct tijdens de eerste omloop uitgeschakeld, maar gaf een prachtig visitekaartje af door Le Dream tot een uiterste krachtsinspanning te dwingen. Pas na een kamprit moest hij het edele hoofd buigen. Het bleek een opmaat voor veel moois. Zijn tweede start in Santpoort zette hij in een sterke zege om. Na een enigszins gelukkige zege in Schagen overschreed Attila de winsomgrens van € 6.000 voor vierjarige paarden, maar bleef ondanks het starten vanaf de basisafstand meedoen om de prijzen. Het seizoenslot in ’t Zand werd zelfs gewonnen. Dit seizoen had Attila enkele kortebanen nodig om het ritme te hervinden, maar in Santpoort was het wederom raak. Na opnieuw in Schagen te hebben gewonnen, volgde een dikke week geleden zijn zesde zege op de kortebaan in Enkhuizen. Attila komt overigens dicht in de buurt van de winsomgrens van € 18.000 wat een starthandicap van vijf meter oplevert. De vijfjarige ruin mag nog slechts € 155 verdienen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.