Feiten en cijfers: Kortebaan Lisse

1 oktober 2012 10:08

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Lisse aan de hand van de feiten en cijfers.

• Of het aan het miserabele weer lag dat aan de eerste omloop vooraf ging, is niet hard te maken, maar de totalisatoromzet in Lisse kwam niet in de buurt van het record van vorig jaar. Toen scoorde de Harddraverijvereniging Lisse en Omstreken een prachtige € 75.273,50. Dit jaar stokte de teller bij € 65.829,00. Dat was de laagste omzet sinds 2007 op de Heereweg.

• Blackpearl Trans R won in Lisse haar zesde kortebaan uit acht starts, een op de kortebaan ongekend hoog moyenne. Daarmee kwam ze op gelijke hoogte met Apache, die in 2000 ook zes draverijen wist te winnen. De toen vierjarige Diamond Way-afstammeling won dat seizoen in Wognum, Amsterdam-Noord, Den Ilp, Zandvoort, Roden en ’t Zand. Apache won vier keer met Huib van der Heuvel en één keer met Ruud Pools en Guus Knijnenburg. Voor laatstgenoemde betekende het zijn laatste kortebaanoverwinning van zijn lange carrière. Viva’s Limburgia won in 2008 zelfs zeven kortebanen in één seizoen, maar werd niet het ‘Kortebaanpaard 2008’. Die eer was weggelegd voor stalgenoot Apella Cane, die dat jaar vijf kortebanen won.

 • Voor Aad Pools betekende de overwinning van Blackpearl Trans R zijn elfde zege in 2012. Naast de zes zeges van de vierjarige supermerrie won Pools drie keer met Tusee JL en twee keer met Black Beauty Venus. De laatste die maar liefst elf kortebanen won in één seizoen was Ruud Pools. In 1996 won hij vijf keer met Ido Baldwin, twee keer met Hilde Buitenzorg en verder met Hunter’s Walk, Import Butcher, Jim Jam Rozz en Solo Valbyholm.

• Blackpearl Trans R sleepte met haar zege in Lisse het Nederlands kampioenschap voor Aad Pools binnen. In 2006 won de 64-jarige trainer voor het laatst het NK, met Caretto As in Enkhuizen. Eerder was hij al in 2002 met Lino Hawai Nederlands kampioen geworden in Medemblik.

• Door zowel in Roden als een dag later in Lisse te winnen, boekte Aad Pools een fraaie dubbelslag. Ruud Pools lukte dat in 2010, door met Tusee JL te winnen in Roden en met Zero Option Lane in Lisse. In 1996 was hem dat ook al gelukt met Ido Baldwin in Roden en Solo Valbyholm in Lisse. John de Leeuw sloeg toe in 2008 met Neeroson in Roden en Winsome Bo Bo in Lisse. De meest fraaie dubbelslag staat op naam van wederom Ruud Pools, die in 1995 met Jenny Bowler zowel in Roden als in Lisse won.

• Zephir passeerde in Lisse als eerste paard de grens van honderd gelopen ritten in 2012. De bliksemsnelle starter staat inmiddels, na de kortebaan van Utrecht twee dagen later, op 115 keer van start tot finish. Umberto is de nummer twee op deze lijst. De verliezend finalist in Lisse startte inmiddels 101 keer vanuit het startvak.

• Ipse Lb verscheen in Lisse voor de 25ste keer aan de start op een kortebaan. De Italiaan debuteerde in 2010 in Wognum. Na zijn derde koers in Warmond, waar de trots van eigenaar Kas Timmer derde werd, raakte hij geblesseerd. Pas een jaar later maakte hij zijn rentree in Sassenheim en werd toen vierde. Later volgden tweede plaatsen in Voorschoten en Noordwijk. Dit jaar werd de pupil van trainster Caroline Aalbers tweede in Sassenheim en Enkhuizen. Een overwinning zat er voor deze sterke kortebaner tot op heden nog niet in. John Dekker stond Ipse Lb tijdens al zijn deelnames bij.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.