Feiten en cijfers: Kortebaan Enkhuizen

25 september 2012 10:52

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Enkhuizen aan de hand van de feiten en cijfers.

• De totalisatoromzet in Enkhuizen was met € 24.330 maar liefst 50,27 procent hoger dan de omzet van vorig jaar. Tijdens de editie van 2011 kende de totalisator een langdurige storing, waardoor het spelen op de paarden voor de eerste omloop langs de baan onmogelijk was. De omzet van dit jaar was geen record; in 2009 scoorde Enkhuizen een fraaie € 27,123,50.

• De plaatsuitbetaling van Bemyguest was met € 15,30 per ingelegde euro de op één na hoogste van het seizoen. Alleen stalgenoot Aboriginalmirage scoorde in Wateringen met € 15,70 hoger.

• Attila won zijn derde kortebaan van het seizoen en zijn zesde in totaal. Qua winnenduitbetaling scoorde Attila echter nog nooit zo hoog als op de Paktuinen. De juiste voorspelling van de winnaar leverde in Enkhuizen € 10,10 per ingelegde euro op.

• En passant rekende de pupil van trainer Cees Hetteling af met zijn naam als klinkerspecialist. Tijdens zijn vijf eerdere overwinningen in Santpoort (2011 en 2012), Schagen (2011 en 2012) en ’t Zand (2011) won Attila steeds over de ‘steentjes’. Attila bewees op de Paktuinen ook over asfalt te kunnen winnen.

• De winsomgrens van € 18.000 komt inmiddels in zicht voor Attila. Inmiddels verdiende hij € 16.745. Dat betekent dat hij nog € 1.255 mag verdienen voordat hij definitief wordt opgezadeld met een starthandicap van vijf meter.

• Attila won in Enkhuizen voor de eerste keer zonder Ruud Pools op de sulky. Zege nummer zes behaalde de trouwe ruin met Jan Thijs de Jong, die daarmee zijn vijfde kortebaanzege boekte. In 2010 won de medewerker van Stal Rob de Vlieger drie keer met Ulliano Way (Stompwijk, Voorschoten en Schagen) en vorig jaar één keer met Yke Starlake (Nootdorp). Enkele jaren geleden waren vijf zeges genoeg om de status van leerlingpikeur op de kortebaan te verliezen. Deze grens is echter verhoogd naar zeven zeges. De Jong mag dus nog twee keer een kortebaan winnen voordat hij leerling af is.

• Slechts twee keer eerder won een leerling in Enkhuizen. In 2004 zette Manon Pools met Lino Hawai direct haar eerste kortebaan in een overwinning om. Een jaar later verloor Krista Timmer in Enkhuizen haar leerlingstatus op de kortebaan door met de toen vierjarige Short Trip te zegevieren.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.