Feiten en cijfers: kortebaan Egmond aan den Hoef

6 juli 2016 07:17

Op weg naar de kortebaan van Egmond aan den Hoef dook de redactie van Kortebaandraverijen.nl de archieven in op zoek naar opvallende feiten en cijfers van de koers over het parkoers van de Herenweg. Een overzicht.

• Donderdag staat de elfde editie van de koers over de ‘Hoever S’ op het programma. De eerste editie werd verreden in 2006. Short Trip met Ruud Pools op de sulky won de koers door tijdens de finale Flirt d’Anou met Harry Pools achter zich te houden. Een jaar later haalde Short Trip opnieuw de finale, maar was Caretto As met Aad Pools tijdens de eindstrijd na een kamprit te sterk.

• De familie Pools is traditioneel sterk op dreef in Egmond aan den Hoef. Zo mondden de eerste vier finales op de Herenweg telkens uit op een heuse familiereünie. Pas tijdens de vijfde editie in 2010 haalde geen enkel lid van de ‘Kortebaanfamilie van de eeuw’ de finale. In 2012 bereikte de hegemonie van de familie Pools zijn hoogtepunt. Aad Pools won met Blackpearl Trans R, Ruud (Attila) werd tweede, voor Josette (Viva’s Limburgia) en Manon (Ton Jeu). In totaal haalde de familie tijdens zeven van de negen tot dusver verreden finales met minstens één familielid de eindstrijd. Het leverde zeven overwinningen op.

• Zero Option Lane is een heuse baanspecialist. De ruin startte vier keer op de ‘Hoever S’ en haalde drie keer de halve finale. In 2010 finishte hij uiteindelijk ongelukkig als derde, nadat galoppades hem opbraken. Twee jaar geleden won de ruin na bijloting, terwijl hij vorig jaar zijn meerdere moest erkennen in Prince of Moor en als tweede finishte. Dit jaar behoort hij weer tot de favorieten.

• Niet alleen Zero Option Lane won na bijloting in Egmond aan den Hoef. Zo verloor Donna Napoli in 2009 tijdens de derde omloop van stalgenoot Apella Cane, maar kreeg de merrie van Aad Pools tijdens de vierde omloop een tweede kans. Nadat Seth tijdens de kamprit zijn kansen door een galoppade zag verdampen, rekende de toen negenjarige merrie tijdens de finale af met Neeroson en Ruud Pools.

• Die verloren finale van 2009 is niet de enige tweede plaats van Ruud Pools in Egmond aan den Hoef. In 2007 werd hij voor de eerste keer tweede, met Short Trip. In 2008 verloor hij opnieuw de finale, nu met Neeroson. In 2012 was met Attila de tweede plaats de hoogst haalbare plek achter Blackpearl Trans R. 

• Origan du Bois is voorlopig de laatste deelnemer die vanaf 270 meter won in Egmond aan den Hoef. Tijdens de editie van 2013 was hij tijdens de finale te sterk voor Toulouse met Sven Schraal, die eveneens vanaf 270 meter startte. Deze finale was de eerste eindstrijd tussen twee paarden van vijf jaar of ouder die op basis van hun winsom na drie starts met een ontheffing van vijf meter mochten starten. Vorig jaar in IJmuiden haalden opnieuw twee paarden van vijf jaar of ouder met een ontheffing de finale. Silvester met Aad Pools won, voor Easy Arrow met Jan Thijs de Jong.

Egmond20161

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.