Feiten en cijfers: ‘kilometervreter’ Vanitas d’Echo

1 september 2012 16:52

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Middenbeemster aan de hand van de feiten en cijfers.

• De kortebaan van Middenbeemster werd verreden ter viering van het 400-jarig jubileum van de Beemsterpolder. De eerste kortebaan was het overigens niet. Tot halverwege de jaren ’30 van de vorige eeuw waren neerlands snelste sprinters ook al in Middenbeemster actief.

• Ondanks het feit dat deze kortebaan nieuw was op de kalender, was de totalisatoromzet bijzonder goed te noemen. Met € 24.070,00 scoorde Middenbeemster hoger dan menig gerenommeerde kortebaanplaats. De kortebaan heeft toekomst in de Beemster!

• Umberto won de kortebaan tegen een fraaie uitbetaling van € 14,30 per ingelegde euro. Het is opvallend dat de tienjarige ruin na al zijn overwinningen voor hoge uitbetalingen zorgde. In Santpoort (2009) bracht hij winnend € 13,70, in Lisse (2009) € 21,30, in Warmond (2011) € 12,70 en eerder dit jaar in Amsterdam-Noord € 21,20 per ingelegde euro. Ondanks zijn vijf kortebaanoverwinningen, net zoveel als bijvoorbeeld Neeroson, Le Dream, Deliberate Dust, Maestro Vica, Manhattan South en Short Trip, was Umberto vaak toch een outsider bij het spelende publiek.

• Van zijn vijf kortebaanzeges won Umberto driemaal (!) met twee verschillende pikeurs. In 2009 lootte Wim van der Mespel in Lisse met zijn paarden tegen elkaar. Van der Mespel koos voor Yff de Legume, maar Umberto won uiteindelijk met Ruud Pools op de sulky. Diezelfde Pools stond vorig jaar tijdens de vierde omloop in Warmond zijn plek achter Umberto af aan Manon Pools, die uiteindelijk op de Herenweg aan het langste eind trok. Dit jaar was het Lindsey Pegram die tijdens de derde omloop achter Cash Hammering bleef zitten, zodat John de Leeuw de gelegenheid kreeg om met Umberto de koers over de Rijperweg te winnen.

• Hoewel Lindsey Pegram de overwinning op haar naam kreeg, het was haar 21e zege in deze discipline, was het John de Leeuw die, zoals eerder vermeld, Umberto uiteindelijk naar de bloemen reed. Het gebeurde één keer eerder dat De Leeuw namens Pegram een overwinning binnensleepte. In 2006 reed Pegram zowel Porsto R als Ubina Limburgia naar de finale van de koers in Warmond. De 31-jarige pikeur moest noodgedwongen achter ‘De Pastoor’ blijven zitten; ze was immers op dat moment zijn trainster. De Leeuw reed uiteindelijk de ereronde met Ubina Limburgia.

• Door zijn overwinning overschreed Umberto de winsomgrens van € 12.000,00. Wil eigenaartrainer Bert de Boer met zijn pupil vanaf de basisafstand starten, dan zal hij voortaan gebruik moeten maken van een leerlingpikeur. Dat geldt ook voor Attila. Met een plek in de derde omloop overschreed ook hij de winsomgrens van € 12.000,00. Daarbij moet worden aangetekend dat Attila vóór dit seizoen een ‘vrijstelling’ kreeg van € 3.000,00, omdat hij als vierjarige ook al op de kortebaan actief was en in het prijzengeld liep. Doordat trainer Cees Hetteling hem vóór de kortebaan van Middenbeemster al inschreef voor de koers in Schagen, mag Pools maandag nog eenmaal met hem vanaf de basisafstand starten.

• Ook Zero Option Lane overschreed een winsomgrens. Door zijn tweede plaats passeerde hij de klip van € 18.000,00. Voortaan start de zesjarige ruin vanaf 280 of 305 meter, ongeacht welke pikeur op zijn sulky plaats neemt. Tenslotte kreeg ook Vanitas d’Echo er vijf meter ‘bij’. De negenjarige merrie verdiende inmiddels meer dan € 750,00 en start voortaan weer vanaf de basisafstand.

• Vanitas d’Echo liep in Middenbeemster maar liefst vier kampritten. Dat betekende dat de pupil van trainster en pikeur Heidi Appel over de gehele middag maar liefst veertien keer van start tot finish draafde. Geen enkel ander paard maakte dit seizoen tijdens één kortebaan zoveel meters als de negenjarige merrie.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.