Feiten en cijfers: Jubileumwinst Manon

30 mei 2012 11:50

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Venhuizen aan de hand van de feiten en cijfers.

• Voor de vierde maal op rij boekte de totalisator een omzetrecord. Met € 19.936,50 was de omzet maar liefst 17,19 procent hoger dan vorig jaar en ruim € 600,00 hoger dan het oude record uit 2010.

• De uitbetaling van de winscore was in Venhuizen voorlopig de hoogste van het seizoen. Formulieren met 1 fout leverden € 216,60 per ingelegde euro op.

• Voor het eerst dit seizoen werd ook het kwartet geraden. Deze juiste voorspelling leverde, mede door een vette jackpot, € 1.941,40 per ingezette euro op. De laatste keer dat het kwartet werd uitbetaald, was vorig jaar in Medemblik.

• Viva’s Limburgia boekte op de Westerbuurt zijn dertiende overwinning op de kortebaan. In 2008 won de nu negenjarige ruin achtereenvolgens in Sassenheim, Egmond aan den Hoef, Stompwijk, Voorschoten, Beverwijk, Hillegom en Enkhuizen. In 2009 volgden drie zeges, in Voorschoten, Beverwijk en Enkhuizen. In 2011 won de beste kortebaner van de laatste vijf jaar in Assendelft en Egmond aan den Hoef. Twaalf keer reed Manon Pools met dit ultieme kortebaankanon de ereronde, eenmaal had zus Josette de eer.

• Voor Manon Pools betekende de zege in Venhuizen haar 25ste op de kortebaan. (Overwinningen die zij boekte als invalrijder, zoals vorig jaar in Warmond waar ze de leidsels van Umberto halverwege de koers van Ruud Pools overnam, zijn niet meegerekend.) De 27-jarige dierenarts debuteerde op 16 september 2004 op de kortebaan en won direct haar eerste koers met Lino Hawai. Daarna volgden zeges met Dr.Snuggels (2), Adonis Guard (3), Rich Born Dean, Viva’s Limburgia (12), Apella Cane (3), Tarzan Weber, Umberto en Watch this Diamond.

• Willie Luciano verscheen in Venhuizen voor de 50ste maal aan de start op de kortebaan. De snelle merrie debuteerde als vierjarige op maandag 1 september 2008 in Schagen. Het werd een legendarische eerste kennismaking, want de combinatie met Wim van der Mespel liet zich direct tronen tot Nederlands kampioen. Na de laatste kortebaan van 2009 werd Willie Luciano zelfs ‘Paard van het jaar’, zonder dat seizoen ook maar één koers te winnen. Een jaar later won Willie Luciano haar tweede en tot dusver laatste kortebaan in Santpoort met Robin Bakker. Ruud Pools en John Dekker verschenen het vaakst met haar aan de start; beiden acht keer. Frans van der Blonk zeven keer, Robin Bakker en Wim van der Mespel vijf keer, Lindsey Pegram, Jan Thijs de Jong en Mitchell Voshol vier keer, John de Leeuw en Krista Timmer twee keer en Dennis Minnema één keer.

• De tweede rit van de confrontatie tussen Zalvador Spendic en Le Dream betekende voor Wim van der Mespel zijn vijftigste van het seizoen. De teller van de Leidschendammer staat na de ritten om de derde en vierde plaats inmiddels op 53 gestarte ritten. Caroline Aalbers reed 51 keer op en neer. De eerste finalerit tussen Zalvador Spendic en Viva’s Limburgia was haar vijftigste van het seizoen. Van der Mespel won 34 van zijn 53 ritten, Aalbers 32 van haar 51.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.