Feiten en cijfers: Attila herhaalt

5 augustus 2012 07:41

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Santpoort aan de hand van de feiten en cijfers.

• Wanneer het kortebaancircus neerstrijkt in Santpoort, loopt het storm voor de kassa’s van de totalisator. De laatste edities werd er op de Hoofdstraat keer op keer een fenomenaal nationaal omzetrecord geboekt en werden barrières geslecht. In 2009 voor het eerst meer dan 80.000 euro (€ 86.946,50), in 2010 over de 90.000 euro heen (€ 91.739,50) en vorig jaar de historische passage van een ton (€ 100.453,00) aan ingezette euro’s. Helaas werd er dit jaar in Santpoort geen record behaald. De teller stopte na vier omlopen op € 95.805,00; 4,63 procent minder dan in 2011. De omzet was overigens wél de op na hoogste ooit op de kortebaan.

• De uitbetaling van de winscore in Santpoort was voorlopig de hoogste van het seizoen. Dertien goede kruisjes, de spelers van dit lucratieve spel mochten dus geen fouten maken, leverde € 860,70 per ingelegde euro op. Ook in 2007 was de winscorequote van Santpoort de hoogste van het seizoen. Opvallend is dat de laatste drie jaar het winnen van de winscore in Heemskerk het meeste geld opleverde.

• De kwartetjackpot van Voorschoten, in Wateringen werd deze voor het laatst uitgekeerd, werd in Santpoort uitbetaald. Het raden van de vier paarden op de Hoofdstraat in de juiste volgorde leverde € 976,60 per ingelegde euro op.

• Attila was net zoals vorig jaar de beste in Santpoort. Het betekende voor de vijfjarige ruin zijn vierde overwinning op de kortebaan en zijn eerste van 2012. Vorig jaar won de pupil van trainer Cees Hetteling ook in Schagen en in ’t Zand. Opvallend is dat Attila altijd won op klinkers en nog nooit op asfalt.

• Het gebeurt niet vaak dat paarden op de kortebaan hun titel met succes verdedigen. Dit jaar lukte het, naast Attila, Tusee JL door de seizoenouverture in Helmond te winnen. Vorig jaar won de nu elfjarige ruin ook al op de Kanaaldijk Noord-West. Viva’s Limburgia lukte het in 2009 zelfs drie keer. De veertienvoudig kortebaanwinnaar won dat jaar in Voorschoten, Beverwijk en Enkhuizen, iets wat een jaar eerder ook al was gelukt.

• Nandoe Enzelens was vóór Attila de laatste die tweemaal, weliswaar niet op rij, wist te winnen in Santpoort. In 2002 was de voormalig derbydeelnemer de sterkste met Rob de Vlieger op de sulky. In 2005 verloor Krista Timmer haar leerlingstatus door met hem te winnen op de Hoofdstraat. Nandoe Enzelens won in 2002 de finale van Manhattan South, die een jaar later wél wist te winnen. Ook United Kievitshof haalde twee keer op rij de finale in Santpoort. In 2006 was Utah Alki nog te sterk, maar in 2007 wist het ‘Kortebaanpaard 2006’ wel te winnen door Neeroson te verslaan.

• Voor Ruud Pools betekende de zege zijn eerste van het seizoen. De kortebaankampioen van 2010 won al vaker in Santpoort. In 1996 sleepte hij met Hilde Buitenzorg het Nederlands kampioenschap binnen. In 1999 won Pools met Nicko Pride en in 2003 met de al eerder genoemde Manhattan South. Pools wist sinds de millenniumwisseling al 45 kortebanen te winnen.

• Montanara verscheen in Santpoort voor de dertigste keer aan de start op de kortebaan. De nu achtjarige merrie debuteerde twee jaar geleden in Amsterdam-Noord. Dat seizoen behaalde ze een derde plaats in Wateringen. Vorig jaar verging het haar een stuk beter. Eerst Aad en vanaf de tweede omloop Josette Pools stuurden haar naar een tweede plaats in Enkhuizen. De kortebaan in Roden werd zelfs gewonnen. Waar Attila steeds vol aan de bak moest tegen zijn tegenstanders, bereikte Montanara vrijwel fris de finale en buitte dit buitenkansje optimaal uit. Dit seizoen wil het nog niet echt vlotten met de pupil van trainer Aad Pools. Zes deelnames leverden tot dusver ‘slechts’ twee plekken in de tweede omloop op. Aad Pools nam het vaakst deel met de merrie, vijftien keer. Josette startte elf keer met Montanara, Manon vier keer.

• Ook Zaza Heikant bereikte op de Hoofdstraat de 30 deelnames. De toen vierjarige merrie boekte tijdens haar eerste deelname direct haar grootste succes. Achter Kaizarda Laurelton bereikte ze een tweede plaats in Wognum. Daarna bereikte ze nooit meer een finale. Dat seizoen werd ze derde in Zandvoort en tweemaal vierde in Santpoort en Roden. Ook vorig jaar werd Zaza Heikant vierde in Santpoort. Lindsey Pegram zat het vaakst achter Zaza Heikant op de sulky. Zij startte elf keer met haar. Ruud Pools en John Dekker (beide zes keer,) John de Leeuw en Sven Schraal (beide twee keer) en Cees de Leeuw, Richard Slijfer en Frans van der Blonk vergezelden haar ook.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.