Feiten en cijfers: 98 Paarden op de baan

13 juli 2012 10:57

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Warmond aan de hand van de feiten en cijfers.

• Ondanks het mooie weer en een flinke lijst met potentiële winnaars boekte de Stichting Harddraverij Warmond geen omzetrecord. Met € 23.606,50 bleef de totale inzet ruim € 2.000,- onder het record van vorig jaar.

• Wim van der Mespel maakte op de Herenweg zijn naam als ‘koning van de surprise’ weer eens waar. Appie Swagerman was voor het spelende publiek een outsider, maar dat kon de 27-jarige hoefsmid weinig deren. Een winnend ticket van Appie Swagerman leverde maar liefst € 31,70 per ingelegde euro op, de hoogste winnende uitbetaling na tien kortebanen in 2012. Duo en trio leverden relatief gezien minder op. Het kwartet werd voor de achtste keer dit seizoen niet geraden.

• Tijdens de eerste omloop waren er verschillende verrassingen te noteren. Zo mocht bijvoorbeeld Umberto, de titelverdediger in Warmond, al na één omloop worden uitgespannen. Gevolg was dat een foutloos winscoreformulier maar liefst € 354,70 per ingelegde euro opleverde; de hoogste uitbetaling van de winscore van het seizoen.

• Wim van der Mespel presteert de laatste jaren uitstekend in Warmond. In 2007 werd hij met Timothy’s Way tweede achter Utah Alki. Een jaar later won Van der Mespel wél met Timothy’s Way, door stalgenoot Une de Pink achter zich te laten. In 2009 werd de huidige kortebaankampioen derde met Yours or mine en vorig jaar tweede met Le Dream.

• Ook Ipse Lb lijkt de Herenweg op het lijf geschreven. Dit jaar finishte de Italiaanse troef van trainster Caroline Aalbers als derde, net zoals in 2010. Vorig jaar was de vierde plaats voor Ipse Lb weggelegd.

• Tusee JL verscheen in Warmond voor de 25ste keer aan de start op een kortebaan. De nu elfjarige ruin debuteerde in 2010 op de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord. Het nieuwe kortebaantalent moest het kortebanen leren, maar toonde zeker aanleg. Met Ruud Pools op de sulky gleed hij in Wateringen lelijk uit, waardoor hij enkele weken aan de kant stond. Na zijn rentree deed hij direct mee om de prijzen. Na twee derde plaatsen volgde zijn eerste overwinning in Roden. Vorig seizoen strandde de snelle troef van het duo Peter Aleman en Adri van Wijngaarden maar liefst vijf keer op rij in de derde omloop. Na een verlossende en dik verdiende zege in Beverwijk volgden overwinningen in Helmond en Heemskerk. Tijdens zijn laatste zege raakte Tusee JL echter geblesseerd en moest het restant van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Dit seizoen keerde hij ijzersterk terug. In Helmond won hij voor het laatst vanaf de basisafstand, maar in Rotterdam liet Tusee JL zien ook met een starthandicap te kunnen winnen. Tusee JL werd negentien keer gereden door Aad Pools en drie keer door zowel Ruud als Manon Pools.

• De deelname van Zalvador Spendic was zijn dertigste op de kortebaan. De vosruin kwam twee jaar geleden op de Kerkstraat in Wognum voor het eerst in actie in deze speciale discipline. Het leverde direct een derde plaats op, maar de vosruin bleek te wispelturig om daadwerkelijk een kortebaan te winnen. Enorm snelle ritten werden te vaak afgewisseld met galoppades. Verder dan twee vierde plaatsen kwam hij in 2010 niet meer. Vorig jaar werd Zalvador Spendic opnieuw derde in Wognum, maar daar bleef het bij. Dit seizoen begon hoopgevend voor de pupil van trainster Caroline Aalbers. De nu zesjarige ruin eindigde als derde in Assendelft en een ijzersterk optreden in Venhuizen leverde zelfs de tweede plaats op. In zijn drie daarop volgende starts werd Zalvador Spendic steeds door sterke kortebaanpaarden (Black Beauty Venus, Zephir en Tusee JL) vroegtijdig uitgeschakeld. Caroline Aalbers startte 21 keer met Zalvador Spendic, John Dekker negen keer. Rob de Vlieger nam vorig jaar in Lisse tijdens de tweede omloop eenmaal de plek van Caroline Aalbers over.

• Na de kortebaan van Warmond zijn 99 verschillende paarden gestart op de kortebaan. Daarbij moet worden aangetekend dat Agnes VB in Egmond aan den Hoef op de deelnemerslijst stond, maar werd teruggetrokken. In de praktijk zijn dit seizoen tot dusver 98 verschillende paarden daadwerkelijk op de baan verschenen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.