Feiten en cijfers: 25 keer Le Dream

10 augustus 2012 15:57

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Beverwijk aan de hand van de feiten en cijfers.

• Wat betreft de totalisatoromzet was er in Beverwijk eindelijk weer positief nieuws. Helaas werd er dit jaar geen absoluut record geboekt op de Breestraat, dat stamt uit 2010 met € 69.346,00, maar was een omzet van € 63.670,00 beduidend hoger dan de omzet van vorig jaar.

• Spelers van de winscore konden in Beverwijk flink cashen. Dankzij verschillende verrassingen tijdens de eerste omloop leverde een winscorebiljet met slechts één fout maar liefst € 962,70 per ingelegde euro op; de hoogste winscorequote van dit seizoen.

• De derde plaats van Wonderful was de verrassing van de middag. De achtjarige ruin liep even sterk als knap naar de derde plaats. Dat leverde voor een plaatsweddenschap een vrij hoge uitbetaling van € 12,40 per ingelegde euro op. Slechts de tweede plaats van Aboriginalmirage in Wateringen leverde dit seizoen een hogere plaatsquote op. Overigens belandde Wonderful door zijn derde stek precies op de winsomgrens van € 750,00. De pupil van trainer Emile Bousie is zijn startvoordeel van vijf meter kwijt en start voortaan vanaf de basisafstand. Vorig jaar werd Frans van der Blonk ook eenmaal derde met een paard van Bousie. Toen reed de 40-jarige pikeur in Voorschoten Unreal Dragon naar het ereschavot.

• Blackpearl Trans R gaf op de Breestraat zijn imposante winnende reeks een passend vervolg. Na eerdere zeges in Zwanenburg, Egmond aan den Hoef en Voorschoten boog de vierjarige merrie ook haar vierde start in een overwinning om. Het was in Beverwijk voor het eerst dat de trots van eigenaar King Ping BV won vanaf de basisafstand. Dat deed ze overigens zonder ook maar één rit te verliezen. Tijdens in totaal vier kortebanen liep Blackpearl Trans R tot dusver 37 ritten, waarvan ze er maar liefst 34 won. Slechts Victory Boy S, Auke d’Almere (beide op snelheid in Zwanenburg) en Yfrie Beemd (galoppade in Egmond aan den Hoef) wisten de seriewinnares een rit af te snoepen.

• Vier keer achter elkaar winnen is een zeldzaamheid op de kortebaan. De paarden die dat de laatste tien jaar lukten, zijn Manhattan South (2003), Hot Water (2005) en Apella Cane (2008). Viva’s Limburgia won in 2008 zelfs vijf kortebanen op rij. Geen van deze paarden deed dat vanaf zijn of haar debuut op de kortebaan. In 2000 lukte Apache dat voor het laatst. De Diamond Way-afstammeling won achtereenvolgens in Wognum, Amsterdam-Noord, Den Ilp en Zandvoort om daarna in Beverwijk voor het eerst niet te winnen. Blackpearl Trans R kan dus met een vijfde opeenvolgende zege tijdens haar volgende start voor een unicum zorgen.

• Aad Pools won al vaker in Beverwijk. In 1996 nam hij tijdens de finale de plaats achter Marino over van Guus Knijnenburg, die ook Greet Buitenzorg naar de finale had gereden. In 1998 was Pools de sterkste op de Breestraat met Monet Hanover, de Nederlands kampioen van dat jaar. German Diabolo was met Pools in 2004 de sterkste en Lord Mercedes bracht ‘Mister kortebaan’ in 2006 de overwinning. Vorig jaar wist Pools ook te winnen in Beverwijk met Tusee JL.

• Le Dream (rechts op de foto) verscheen in Beverwijk voor de 25ste keer aan de start op een kortebaan. De Franse klasbak in Belgische dienst groeide in een korte tijd uit tot een fenomeen. De nu dertienjarige ruin debuteerde in 2010 tijdens de het ‘debutantenbal’ in Purmerend. De combinatie met Christophe de Groote op de sulky won direct. Ook zijn tweede start in Hillegom werd in een overwinning omgezet. Tijdens zijn derde start in ’t Zand moest hij zijn stalgenoot Gilbert C.R. tijdens de finale voor laten gaan. Vorig jaar kende de trots van de familie De Groote een ongekend goed seizoen. Le Dream won de kortebanen van Wognum, Sassenheim en het Nederlands kampioenschap in Bemmel. Daarnaast werd hij drie keer tweede en vijf keer derde. Pas tijdens de kortebaan van Purmerend, Le Dream was toen al in totaal dertien keer gestart op de kortebaan, bleef hij voor het eerst buiten het prijzengeld. Na de kortebaan van Hillegom liep hij tegen een starthandicap op. Le Dream eindigde ondanks de vijf meter extra in het startvak nog als tweede in ’t Zand, maar dit seizoen heeft het ‘Kortebaanpaard 2011’ moeite met zijn nieuwe afstand. Toch liet hij donderdag in Beverwijk zien nog lang niet versleten te zijn en eindigde op een sterke vijfde plaats. Christophe de Groote startte het vaakst met Le Dream; achttien keer. Wim van der Mespel nam zes keer achter de klasbak plaats en Jan Thijs de Jong eenmaal. Afgelopen dinsdag nam Ruud Pools eenmalig de plek van De Groote over toen zijn paarden tijdens de tweede omloop tegen elkaar lootten.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.