Feiten en cijfers: 20 keer Zam Avon

5 juni 2012 10:10

Nog eenmaal kijkt Kortebanendraverijen.nl terug op de kortebaan in Amsterdam aan de hand van de feiten en cijfers.

• Het is inmiddels eerder regel dan uitzondering geworden: wederom een totalisatorrecord in Amsterdam. De omzet van € 17.570,50 was maar liefst 19,92 procent hoger dan vorig jaar en ruim € 1.200,00 hoger dan het oude record uit 2010.

• Dat het spelende publiek niet op een overwinning van Umberto rekende op de Van der Pekstraat bleek uit de uitbetalingen, de hoogste bedragen van het seizoen tot dusver. Winnend betaalde Umberto € 21,20 uit per ingelegde euro. In de tweede omloop bracht een ticket met Umberto als winnaar zelfs € 37,10 per euro op. Het raden van het juiste duo was goed voor € 354,70 per ingelegde euro, het trio bracht zelfs € 2.545,90 op. Het kwartet werd niet geraden.

• De spelers van het spel Winscore hadden daar in Amsterdam een zware kluif aan. Het regende verrassingen, met als resultaat dat formulieren met twee fout konden worden verzilverd. De uitbetaling van € 209,10 was niet de hoogste van het seizoen, maar wel een forse voor twee fout.

• Lindsey Pegram won in Amsterdam haar negentiende kortebaan. Op 19 juli 1999 debuteerde de toen achttienjarige leerlingpikeur met een sensationele zege op de grasbaan van Stompwijk. Tegen een uitbetaling van ruim 250 tegen één reed ze Ido Baldwin naar de bloemen.  In 2001 won ze drie keer met Mister Diamond en één keer met Jollification. In 2004 en 2005 volgden in totaal vier overwinningen met ‘haar’ Porsto R. In 2006 won ze de twee graskortebanen in Stompwijk en op Duindigt met respectievelijk Ubina Limburgia en Timothy’s Way. Met Ubina Limburgia won ze ook in Warmond. Volann d’Orange bezorgde haar een ereronde in 2008. Met Yke Starlake won Pegram in 2009 drie kortebanen. In 2010 won ze tijdens dé ‘kortebaanmaand’ september met Kakao d’Arline en Zero Option Lane. Pegram wist nog niet eerder te winnen in de hoofdstad.

• Voor Umberto was het zijn vierde overwinning op een kortebaan, maar pas zijn eerste waar niets ‘aan op te merken’ was. Tijdens zijn debuut in Santpoort met Manon Pools is 2009 werd Umberto als ‘lucky loser’ bijgeloot en won alsnog de koers. Datzelfde jaar lootten Yff de Legume en Umberto in Lisse tijdens de halve finale tegen elkaar, terwijl beide paarden werden gereden door Wim van der Mespel. De huidige kortebaankampioen gaf zijn plek achter Umberto over aan Ruud Pools, die prompt de kortebaan over de Heereweg wist te winnen. Vorig jaar startte Ruud Pools zelf met de nu tienjarige ruin in Warmond en lootte in de halve finale tegen zijn andere paard, Yankee Attack. Nichtje Manon Pools nam wederom plaats achter Umberto en zegevierde opnieuw met de trots van eigenaartrainer Bert de Boer. Afgelopen zaterdag werd Umberto niet bijgeloot, wisselde hij niet van pikeur en kreeg hij zelfs geen stilstaand nummer. Gewoon een sterke ‘reguliere’ zege, waar niets op af te dingen was.

• Zephir overschreed met het prijzengeld voor de tweede plaats de winsomgrens van € 12.000,00. De zesjarige ruin is voortaan opgezadeld met een starthandicap.

• De tweede rit tussen Black Beauty Venus en Arvid Boko was de vijftigste rit voor Aad Pools in 2012. Inmiddels staat de teller van de twaalfvoudig kortebaankampioen op 58 ritten, waar hij er 34 van wist te winnen. Alleen Wim van der Mespel reed vaker op en neer. De teller van de Leidschendammer staat inmiddels op 68 keer van start naar finish. Bijna de helft van zijn ritten reed Van der Mespel met Zephir. De combinatie vloog tot dusver 32 keer samen het startvak uit.

• Zam Avon verscheen op de Van der Pekstraat voor de twintigste keer aan de start op een kortebaan. De grillige zesjarige zwarte ruin debuteerde twee jaar geleden in Assendelft. Datzelfde jaar volgde een zege in Warmond en een derde plaats in Stompwijk. De overige achttien starts eindigden allemaal in de eerste of tweede omloop.

• Verder waren er bescheiden mijlpalen voor Nero Sas en Unreal Dragon, beiden verschenen in Amsterdam voor de vijftiende maal aan het vertrek, en Attila en Yariba, die beiden tien keer deelnamen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.