Favoriet Black Beauty Venus wacht loodzware strijd

13 juni 2012 14:26

Wow, wat een veld in Sassenheim! Alleen al die ritten tussen Viva’s Limburgia en Attila in de eerste omloop beloven veel goeds. Toch zijn we vrij resoluut in het aanwijzen van de favoriet. Black Beauty Venus maakte tijdens zijn eerste twee starts een ijzersterke indruk. De Oostenrijkse ruin is klaar voor zijn eerste kortebaanzege!

Tijdens zijn debuut in Assendelft pakte Black Beauty Venus direct de tweede prijs. Tegen Zero Option Lane in de finale was hij toen niet opgewassen. In Amsterdam bleek hij nog beter te kunnen. Op snelheid was hij door niemand te kloppen. Twee galoppades in de halve finale tegen Zephir, waarvan één door een ongelukkige botsing met de startpaal, voorkwamen echter een zege. De troef van Peter Aleman en zijn compagnon Adri van Wijngaarden werd hierdoor ‘slechts’ derde. De galoppades, vooral rechtsom, zijn wel een puntje van zorg.

Beter dan ooit

Concurrentie is er genoeg. Umberto kaapte in Amsterdam de zege voor de neus weg van Black Beauty Venus. De ruin had op de Van der Pekstraat weliswaar niet de meest zware ‘road to the final’ maar was in handen van Lindsey Pegram wel beter dan ooit. In deze vorm liggen er ook kansen in Sassenheim.

De pupil van Bert de Boer komt in de baan wanneer het publiek nog aan het bijkomen is van de confrontatie tussen Viva’s Limburgia en Attila. Het is goed om te zien dat Josette Pools, ze maakt haar seizoensdebuut, weer terug is op de sulky. Achter deze klasbak, de winnaar van Venhuizen, maak je altijd kans op de overwinning. Viva’s Limburgua moet er wel zin in hebben en dat is helaas niet altijd het geval. In de eerste omlopen moet hij vaak rustig op stoom komen. De loting tegen Attila kon dus bijna niet slechter. Attila kwam dit seizoen alleen in Amsterdam in actie. Zijn vorm was prima, alleen tegen Black Beauty Venus kon hij in de derde omloop niet op.

Zalvador Spendic maakt dit seizoen tot nu toe een betrouwbare indruk. Met deze ruin is het altijd alles of niets geweest. Te vaak was het niets en vergooide hij zijn kansen door galoppades. Met een derde plaats in Assendelft en vooral zijn tweede plaats in Venhuizen, toonde hij aan dit tijdperk achter de rug te hebben. Zonder galoppades is de fraaie vos absoluut een kanshebber voor de zege. Tegen Yfrie Beemd in de eerste omloop moet hij wel aan de bak.

De mist in

Met onze tip van Original Charm in Rotterdam gingen we flink de mist in. We waarschuwden in onze voorbeschouwing wel voor galoppades. Tijdens de finale in Wognum ging hij namelijk ook al twee keer onverwacht van de benen. Op de Parkkade was het niet anders. Pikeur John de Leeuw kan de imposante Franse ruin tijdens de eerste omloop in Sassenheim niet rustig op de benen brengen, want dan is Wala Alki al lang vertrokken.

Ipse LB is in de eerste omlopen door bijna niemand te kloppen. Het lijkt er echter op dat hij zich gedurende de middag maar één keer honderd procent kan geven. Na zo’n rit is het vaak gelijk gedaan met de Italiaan. De loting tegen Appie Swagerman is dan ook niet prettig. Het is dat de ruin in de eerste omloop Ipse LB treft, anders hadden we hem getipt als outsider. Deze nieuwe kortebaner gaat het steeds beter doen en gaf in Rotterdam goed partij aan Zero Option Lane. Nu met vijf meter minder en in handen van Wim van der Mespel staat hij er goed op. De kortebaankampioen komt ook aan de start met Zephir. De ruin start voor het eerst met een handicap van vijf meter. Op basis van zijn startsnelheid moet hij deze achterstand snel kunnen inlopen. Hij moet onderweg nog wel een versnelling ontwikkelen om vanaf deze afstand de tegenstanders zijn wil op te leggen.

Mooie beloning

Ook aandacht voor Andrea Swagerman. Deze ruin ging wat moeizaam van start tijdens zijn debuut in Amsterdam, maar was qua snelheid één van de besten. De vierde plaats was een mooie beloning.

Woody Boko bewees in Venhuizen het kortebanen nog niet te zijn verleerd. De ruin moest na zijn derde plaats tijdens zijn debuut in Hattemerbroek bijna drie jaar wachten op het vervolg van zijn kortebaancarrière. Met een vijfde plaats mocht zijn achterban tevreden zijn. Giovanni was in de derde omloop te goed, en dat is geen schande.

ONZE TIP:

**** Black Beauty Venus
*** Viva’s Limburgia, Attila, Umberto en Zalvador Spendic
** Original Charm, Woody Boko en Ipse LB

Uitleg sterren: ***** Groot favoriet, **** Favoriet, *** Kanshebber, ** Gevaarlijke outsider, * Afwachten, maar kan verrassen.

Foto: www.supersprinters.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.