Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (12): ‘Wacht een kwartier met opruimen’.
Het ongeluk tijdens de kortebaan van Amsterdam heeft het mij weer eens duidelijk gemaakt. Onze sport kan je zo enthousiast maken dat je alles om je heen vergeet. Hoe vaak gebeurt het je niet dat je, staande aan het hek, een paard zo goed ziet voorwerken dat je denkt: ‘die kan het zomaar gaan winnen’. Er is dan niets meer nodig om je over het hek te doen klimmen en naar de overkant te rennen om nog even wat in te zetten bij de totalisator. Wanneer je dit doet nadat je gekeken hebt of er paarden in de baan zijn, is er niets aan de hand. Maar ja, bij zoveel enthousiasme vergeet je wel eens wat, en dan kan het de gevolgen hebben zoals in Amsterdam.
Organisatie op poten zetten
In het verleden mocht ik 23 jaar lang wielerwedstrijden organiseren. Daardoor weet ik als geen ander, dat er veel bij komt kijken om een organisatie op poten te zetten en uit te voeren. Dit kan alleen goed gaan, wanneer professionele mensen en bedrijven samenwerken met veel vrijwilligers. Maar de praktijk heeft mij geleerd dat al die hardwerkende mensen hun eigen ideeën en (kleine) belangen hebben. En dat botst wel eens met het belang van de totale organisatie. Natuurlijk, wanneer deze liefhebber niet had overgestoken zonder te kijken, was het niet gebeurd. Maar er gingen op dat moment meer dingen niet goed. Het voert te ver om er hier verder op in te gaan, maar ik hoop dat het ongeluk de organisaties, deelnemers, het dienstdoende comité en het publiek nog scherper maakt om in de toekomst dit soort zaken te voorkomen. Intussen wens ik de liefhebber en lid van eigenarengroep ‘Vrienden van Wijk aan Zee’ een spoedig en algemeen herstel toe en hoop hem snel weer op de kortebaan te mogen begroeten.
Is het voldoende om in de toekomst alleen scherper te zijn, of zijn er maatregelen nodig? De kortebanen van onder andere Zwanenburg, Stompwijk, Santpoort en Medemblik hebben geen oversteekplaatsen. Enerzijds omdat het niet nodig is, anderzijds omdat zij het gewoon verbieden de baan over te steken. De glijpartij van Tusee JL in Wateringen (2010) en de botsing in Heemskerk van vorig jaar zitten mij nog vers in het geheugen. Daarnaast gaat het zo ongelooflijk vaak nét goed, dat het een wonder is, dat het aantal ongevallen zo laag is. Wanneer het voor een organisatie onmogelijk is, het oversteken in zijn geheel te verbieden pleit ik voor een oversteekverbod in elk geval tijdens het voorwerken van de paarden. Tussen 13 uur en 14 uur zijn er zoveel paarden op de baan dat het domweg onmogelijk is veilig over te steken. Oversteekhulpen langs de baan of niet…
Opruimen
Een ander punt is het opruimen na de koers. Ik heb er alle begrip voor, dat er na een kortebaan zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Soms heeft het een belang van openbare orde, een andere keer heeft het een verkeersbelang. Maar ik kan mij ook voorstellen dat het betreffende bedrijf en de vrijwilligers, die de baan in de morgen ook hebben aangelegd, zo snel als mogelijk klaar willen zijn met opruimen. Mogelijk wacht er na het opruimen een koud of warm buffet van de organisatie. En wie zou daar niet bij willen zijn?
Toch doe ik vanaf hier, een beroep op de organisaties. Wacht na afloop minimaal een kwartier met opruimen. Geef de huldiging van de winnaar alle tijd! De hele middag is er gestreden voor een uiteindelijke winnaar. Neem de tijd de winnaar te huldigen en laat hem of haar genieten van een ereronde met applaus van het publiek. Een huldiging die plaatsvindt tussen mensen die de baan aan het afbreken zijn, is een winnaar onwaardig.
En dan heb ik het nog niet eens over het gevaar dat het, meestal zware materieel, dat wordt ingezet om op te ruimen met zich meebrengt. Geef het aanwezige publiek even de kans om te vertrekken. Amsterdam heeft weer eens aangetoond dat een ongeluk in een klein hoekje zit. De onlangs overleden oud-speaker Bert Smits kon het mooi zeggen wanneer hij waarschuwde voor gevaren zoals bij het oversteken. ‘Laten wij de aanwezigheid van de mensen van de EHBO uitsluitend preventief houden!
Fan van Jan
Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!
Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.