Fan van Jan: ‘Utrecht is mijn favoriet’

31 oktober 2016 13:53

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (47): ‘Utrecht is mijn favoriet’

En dan ineens is het afgelopen. Natuurlijk de kortebaan van ’t Zand was een fijn toetje en mede door het goede weer een geweldige afsluiting, maar het heerlijke ritme om van de ene kortebaan naar de anderen kortebaan te gaan, was na Lisse verstoord. September, altijd al dé maand van de kortebanen. Dit jaar was het echt geweldig. Stuk voor stuk waren het juweeltjes. Jammer dat de kortebaan van Lisse in het water viel, maar voor de echte liefhebbers én de vele trouwe Lissenaren was de kortebaan van een heel hoog gehalte. Het was meer dan de moeite waard daarvoor nat te worden. Opvallend trouwens, dat de toto-omzet nog bijna 66 duizend euro bedroeg. Bij goed weer had er een plaatselijk record ingezeten.Bedenkingen

Nu is het tijd voor het grote terugkijken en zijn er naast euforie ook bedenkingen. De volgers én het eenmalige publiek hebben zich dit seizoen te vaak geërgerd aan ritten waarin niet werd gestreden om de overwinning. Oorzaak 1: Paarden van een en dezelfde trainer of eigenaar tegenelkaar. Oorzaak 2: Paarden van een en dezelfde pikeur die tegen elkaar lootten. De gastpikeur die daarna werd opgetrommeld, wist van de 21 keer dat het voorkwam niet één keer te winnen.

Langs de baan wordt er dan gemopperd en hoor je allerlei oplossingen. Zo zou een sterretje achter de naam van de pikeur in het programma, zodat het publiek weet waarachter de betreffende pikeur in een voorkomend geval blijft zitten, al veel helpen. En er zouden niet méér dan twee paarden van een eigenaar in een kortebaan mogen starten. Tijdens de koers en in een sfeer van ‘ouwe jongens krentenbrood’ klinkt dat allemaal logisch en kan men zich afvragen waarom het publiek langs de baan wel oplossingen weet en de mensen die het voor het zeggen hebben niet.

Niet eenvoudig

Aan het begin van het kortebaanseizoen 2016 is er een heel nieuw bestuur van de Kortebaanbond aangetreden. Een bestuur met stuk voor stuk mensen die hun sporen in de achterliggende jaren hebben verdiend. Vanaf hun aantreden staan alle zes leden te dringen om hun werk ten voordele van de kortebaan te gaan doen. Wat wij tijdens een kortebaan zien gebeuren, zien zij natuurlijk ook! Alleen, echte oplossingen zijn niet altijd eenvoudig en liggen niet voor het oprapen. Ook zij moeten roeien met de riemen de ze hebben. Het minste wat wij kunnen doen, is het geven van vertrouwen.

Op dit moment kunnen alle ‘Vrienden’ van de site Kortebaandraverijen.nl hun stem uitbrengen voor de Kortebaan van het jaar. Een bijna onmogelijk opgave. Toch wordt het van ze verwacht. Heb even op de lijst mogen kijken. Er zijn al vele stemmen uitgebracht en de verdeling is groter dan ooit. De race is nog lang niet gelopen. Dus ‘Vrienden’, laat je stem niet verloren gaan, stem!

Utrecht

Voor mij stond het al vroeg in het seizoen vast wie mijn favoriet zou worden: Utrecht! Op de Yalelaan kwamen zaterdag 21 mei 18 paarden aan de start. De vijfjaarlijkse kortebaan van Utrecht werd georganiseerd door jonge studenten die mogelijk nog nooit een kortebaan hadden gezien. Laat staan georganiseerd. En toch was de organisatie perfect!

Alles wat er moest zijn, was er. Parkeerplaatsen én parkeerwachters, de baan lag er prima bij, het stalterrein was dik in orde, consumptietenten, tentjes waar je over de werking van een kortebaan kon worden voorgelicht, kortom echt alles! Zelfs de mensen van de aanwezige pers kregen een lunchpakket aangeboden. Utrecht heeft laten zien waartoe jonge mensen in staat zijn, hulde!

Maar jammer, er was geen publiek en zonder publiek geen beleving! En dan blijkt weer eens dat onze rol te vaak wordt onderschat. Een organisatie kan organiseren wat ze wil, wanneer het publiek niet komt kijken is er niets aan. Samen maken wij de koers. Laat deze gedachte de komende winter, waarin vele organisaties met elkaar terug én vooruit kijken, de bepalende factor zijn. Dan weet ik bij voorbaat dat het komende seizoen er weer één wordt waar wij nu al naar kunnen uitkijken.

Fan van Jan

Utrecht heeft laten zien waartoe jonge mensen in staat zijn, hulde!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.