Fan van Jan: ‘Ik verwacht eerlijke finales’

20 december 2013 11:47

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (16): ‘Ik verwacht eerlijke finales’.

December een maand vol van festiviteiten, terugdenken en van afscheid nemen. Het jaar 2013 gaat, het jaar 2014 komt. Ik houd van gezelligheid, dus deze maand bekoort mij wel, maar van oudjaar krijg ik kippenvel. Te veel sentiment en hang naar wat vertrouwd en bekend is. Gelukkig gaan de dagen als een sneltrein voorbij en zitten wij met elkaar zo in het nieuwe jaar.

De kortebaankalender heb ik al in mijn nieuwe agenda opgenomen. In 2014 geen verrassingen. Terwijl ik er eigenlijk op had gerekend dat dit het jaar zou worden waarin een organisatie een kortebaan op een zondag zou gaan organiseren. Helmond was daarvoor mijn eerste gegadigde, maar ik kan mij voorstellen dat het voor anderen ook interessant kan zijn om op een zondag te koersen. Natuurlijk, de kortebanen die vastgeroest zitten aan tradities en data moeten lekker blijven zitten, maar voor de nieuwe en nog jonge organisaties kan de zondag een optie zijn. Ik zou het in elk geval zeer waarderen.

Eerlijkheidshalve zit er bij méér achter. In mijn jeugd was de kortebaan van Stompwijk voor mij hét hoogtepunt van het jaar. De Stompwijkse kortebaanvereniging ‘Nooit Gedacht’ organiseerde in de jaren ‘50 en ’60 op woendag de kortebaan en op donderdag het concours hippique. Totdat de NDR ingreep. Op de woensdag werd er gekoerst op Duindigt en een kortebaan op dezelfde dag en dan nog wel op zo’n korte afstand van elkaar, dat kon niet. En ja, toen was Duindigt nog heilig, dus ging Stompwijk naar de donderdag. Voor mij zou het, in dat licht bezien, geweldig zijn wanneer er op een zondag in juli niet op Duindigt wordt gekoerst omdat er dan in Stompwijk de kortebaan wordt gehouden. Voor mij het ultieme bewijs dat de kortebaan volwassen is geworden en naast de langebaan zijn plaats heeft ingenomen.

24 en bijloten

Wel of niet op zondag. In 2014 komen er per kortebaan niet meer dan 24 paarden aan de start. Met als nieuwe regel dat er na de tweede omloop twee paarden worden bijgeloot om in de derde omloop acht paarden over te houden. Wat er gebeurt wanneer er voor een kortebaan minder dan 24 paarden worden ingeschreven, is nog niet bekend. Waarschijnlijk blijft alles dan gewoon bij het oude. Dus met stilstaande nummers en/of bijloten.

Ik juich de nieuwe regels toe. Bij een afname van het paardenbestand is een verlaging van het maximum aantal deelnemers sowieso een must en het bijloten zorgt er in elk geval voor dat er geen paard in de derde omloop rustig staat af te wachten hoe de andere paarden zich afbeulen om in de vierde omloop te komen. Ik verwacht daardoor eerlijke finales.

Wel vind ik het volgende belangrijk! In het verleden kregen stilstaande nummers en het bijgelote paard in de volgende omlopen een even nummer. Het is van belang van deze regel af te stappen en de bijgelote paarden gewoon in de reguliere loting mee te nemen. Het zal de onvoorspelbaarheid van plaatsing in de derde omloop ten goede komen.

Dit alles is voor het volgende seizoen. Laten wij eerst genieten van de dagen die komen gaan.

Fan van Jan

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.