Fan van Jan: ‘Hoop op de familie De Groote’

24 januari 2014 10:58

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (17): ‘Nog steeds hoop op familie De Groote’.

29 staan er op het lijstje. 29 kortebanen. Wij koersen dit jaar weer van A tot Z, schreef de secretaris van de Kortebaanbond Corrie Dekker als bijschrift bij de toezending van de kortebaanagenda. Zoals alle kortebaanorganisaties staat zij, aan het begin van een nieuw kortbaanseizoen, vol ambitie om er weer een geweldig seizoen van te maken. Terwijl zij wel wat anders aan haar hoofd heeft, dan zich in te zetten voor ons liefhebbers van sprintende paarden. Ze zal alles wat ze in zich heeft, moeten gebruiken om die slopende ziekte van zich af te wenden. Vanaf deze plek, achter mijn PC, wens ik haar alle sterkte en beterschap.

Vergaderingen

De meeste afsluitende vergaderingen zijn nu wel geweest. Volgens mij is Heemskerk zo’n beetje de laatste. Niets staat Heemskerk en de anderen in de weg om open te staan voor het kortebaanseizoen 2014.

Naast de organisaties staan ook trainers en eigenaren weer op scherp. De vraag naar goede kortebaners is elk jaar weer actueel. Kortebaners worden niet gefokt. Kortebaners krijg je. Een veel gehoorde kreet. Ik houd er niet van. Het geeft voor mij aan dat onze sport niet volwassen is en dat het te veel drijft op toevalligheid.

Classic Groenhof won vorig jaar de afsluitende kortebaan in ‘t Zand. Fokker en eigenaar Jacques Zuydervliet had, voordat zijn pupil op voordracht van zijn trainer Hugo Langeweg ging kortebanen, nog nooit een kortebaan gezien! Ook dit jaar zullen er weer toevalstreffers te bewonderen zijn. Ik heb nog steeds hoop dat onze zuiderburen, entrainement Lieven de Groote, niet bij die laatste categorie hoort. De sport heeft ze gemist in 2013. De jonge veelbelovende Christophe, maar ook Lieven zelf en de rest van de familie. Natuurlijk, de lange rit vanuit Nazareth kan alleen worden gemaakt wanneer er enigszins kans is dat de paarden mee kunnen doen om de prijzen. Naar huis moeten na de eerste omloop gun ik niemand, dus zeker ‘onze Belgen’ niet.

Herkansing

Dat is het, wat de kortebaansport gemeen heeft met het tennis. Wanneer je verliest moet je naar huis. In vele andere sporten is er dan nog een herkansing. Ik noem er een paar judo, boksen, roeien, baanwielrennen enz. Zelfs bij het voetballen kun je nog Europees of Wereldkampioen worden nadat je in de poule een wedstrijd hebt verloren.

In 2014 krijgen twee verliezende paarden, via bijloting na de tweede omloop, de kans om alsnog verder te koersen. Opvallend veel kortebaanliefhebbers hebben mij al laten weten het met die regel niet eens te zijn. Verliezen is voor hun naar huis! Ik ben het daar niet mee eens. Sterker, ik ben voor een experiment dat nog verder gaat. Een kortebaan met zestien paarden waarin alle verliezers een herkansing krijgen in de tweede omloop. Het voert te ver om hier alle consequenties te duiden die een kortebaan dan zou hebben, maar gelooft u mij, voor elk probleem is een oplossing. Voor de critici en geïnteresseerden, een draaiboek ligt in mijn bureau.

Sport als spektakel

Naast kortebanen is wielrennen mijn tweede passie. Al in de tijd van Peter Post, maar ook sinds de Zesdaagse van Rotterdam zijn tweede jeugd beleeft, begint mijn sportjaar in Ahoy. Ik raak begeesterd door het enthousiasme en het niveau van de renners die daar elke avond het publiek vermaken. Onze sportbestuurders kunnen van de manier waarop de organisatie zo’n sportspektakel organiseert en uitvoert, veel leren. Al moet ik direct beamen dat renners gemakkelijker zijn te beïnvloeden dan dravers. Ook al zijn zij net zo nerveus. Maar ik mag hopen dat de klik tussen renners en publiek een inspiratie zal zijn voor onze trainers en pikeurs, om deze te evenaren. Het zal de kortebaansport tot grote hoogte doen groeien.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.