Fan van Jan: ‘Het is aan de bonden om mee te gaan’

9 februari 2015 13:02

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (28): ‘Het is aan de bonden om mee te gaan’.

Is de bond er voor de leden, of zijn de leden er voor de bond? Wanneer je de vraag stelt, weet je het antwoord. Natuurlijk is de bond er voor de leden en niet andersom! Daarom stel ik de vraag niet, maar let vooral op wat de verschillende sportbonden voor haar leden doen. Hoewel ik er geen studie van gemaakt heb, trek ik de conclusie dat de sportbonden er zijn voor hun leden. Zij zorgen ervoor dat hun leden hun sport zo optimaal mogelijk kunnen beoefenen en wanneer er succes is, hangt de bond de vlag uit! Niet alles zal volmaakt zijn, het blijft immers mensenwerk. Maar er zit structuur in en er is vooral de wil vooruit te gaan.

Eén uitzondering: de NDR! Heus, ik heb er echt naar gezocht, maar ik heb onze bond er niet op kunnen betrappen dat zij echt iets hebben met de kortebaansport en dat zij blij zijn met het succes van de kortebaan. Het zou toch logisch zijn dat de ‘bobo’s’ van de NDR met hun borst vooruitlopen wanneer de kortebaansport aan de orde is! Niets is echter minder waar. In de algemene vergadering van de Kortebaanbond, gehouden in november 2014, maakte voorzitter Theo van der Lans gewag van een verbeterde verhouding van het kortebaanbestuur met het bestuur van de NDR. Het komt nu zelfs voor, zo zei hij, dat bij een vergadering van de Kortebaanbond een afgevaardigde van het NDR-bestuur aanwezig is. Hoe dankbaar moet je daarvoor zijn? In welk dal hebben de verhoudingen tussen beide besturen in het verleden dan gezeten?

Veranderen

Tijden veranderen, sporten veranderen. Het is aan de bonden daarin mee te gaan. De tien kilometer bij het langebaan schaatsen, heeft het moeilijk. Door de bond (KNSB) wordt, samen met haar leden, naar oplossingen gezocht. Daarentegen staat het shorttrack nu erg in de belangstelling. De KNSB omarmt deze ontwikkeling en zorgt ervoor dat het shorttracken de kans krijgt om uit te breiden. Zo ook in het wielrennen. Mathieu van der Poel is een fenomeen in het veldrijden en is in staat om van het veldrijden een sport te maken waar de mensen weer graag naar komen kijken. Ook hier is de bond (KNWU) er als de kippen bij om die vooruitgang te ondersteunen. Een sport floreert bij en door de massa. Dat betekent dat je als bond mee moet fluctueren. Niet met de waan van de dag, maar wel meegaan met veranderingen die er toe doen en zorgen dat de vernieuwingen in de sport optimaal worden begeleid. Bij de NDR zie ik daar niets van terug. Elk jaar komen er tienduizenden mensen naar de kortebaan. En dat worden er elk jaar meer. Dan mag je toch verwachten dat de bond iets met die positieve groei van de kortebaan doet. Al was het maar om het tij te keren voor de langebaan. Niets is minder waar. Ik zie (nog) geen enkele positieve (re)actie richting de kortebaan!

Juist in deze weken maakt de NDR samen met ‘Wolvega’, RunnerZ en PMU, bekend dat er vanaf nu met de PMU (Frankrijk) kan worden gewed. Voorlopig althans. Het is nog een proef, maar men ziet hierin dé oplossing voor de sport! Ik ben sceptisch, maar voor elk initiatief die verbetering als doel heeft. Ooit was het wedden de kurk waarop de drafsport drijft. Dat is al vele jaren niet meer zo. Zonder heren als Veldink, De Ruiter en De Zoete zou de professionele sport allang zijn verdwenen. Ook het infuus van de PMU zal daar geen verandering in brengen. Hooguit zullen de tekorten, die genoemde heren steeds maar weer aanvullen, kleiner worden. Indien de proef een vervolg krijgt, dan is de inbreng van de PMU een kans voor de totale sport. Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat deze bemoeienis tot Wolvega beperkt blijft. Immers, de NDR is er voor alle banen. Dus ook voor Duindigt, Groningen en Alkmaar. Met in hun kielzog, alle gras- en kortebanen. De NDR, onze Bond, gaat er dan natuurlijk voor zorgen dat ook zij gaan deelnemen in het ‘Common Pool wedden’. Het zal dit jaar (waarschijnlijk) nog niet gebeuren maar voor het volgende seizoen, voorzie ik, dat de Franse wedders kennis gaan maken met de kortebaan. Zij zullen er voor gaan zorgen dat, bijvoorbeeld, de toch al torenhoge omzet van de kortebaan van Santpoort alle records gaat breken. In één klap kan het bestuur van de NDR laten zien dat zij er is voor al haar leden!

 Fan van Jan

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.