Fan van Jan: ‘Groei zorgt voor nieuwe problemen’

29 september 2014 11:22

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (24): Groei zorgt voor nieuwe problemen.

En weer is het bijna oktober. En weer hebben wij een fantastisch kortebaanseizoen achter de rug. Natuurlijk is er nog de kortebaan van ’t Zand waar ik bijzonder naar uitkijk, maar toch…. Vele records zijn er dit seizoen al gebroken. Waarvan het omzetrecord, op de kortebaan van Santpoort, het hoogtepunt is. Ook het aantal paarden dat steeds weer ingeschreven wordt, voor een kortebaan, zorgt voor een optimistische kijk op de toekomst van onze sport.

Waren wij kortgeleden nog bang dat, met het dalende aantal Nederlandse fokproducten, het moeilijk zou gaan worden om voor elke kortebaan voldoende deelnemers aan de start te krijgen. Het tegendeel blijkt waar. De Europese contacten, van onder andere de langebaan, zorgen ervoor dat sprinttalenten, in welk land dan ook, worden opgespoord en naar Nederland worden getransporteerd. De kortebaansport vaart er wel bij.

Kan de kortebaan al die positieve zaken wel aan? Immers, groei zorgt, niet zelden, voor nieuwe problemen. Werd er in het verleden nog wel eens wat ‘onder de pet gehouden’ met als excuus: ‘het is maar een spelletje’ en ‘ons kent ons’. Maar met de aandacht van een groter publiek, wordt het serieus en is het aan de sport hierin mee te groeien. De zwakke punten moeten worden opgespoord en verbeterd! Persoonlijk, hoef ik niet lang na te denken over wat de zwakke plekken zijn.

In willekeurige volgorde:

Het niet strijden door paarden van een en dezelfde trainer en eigenaar wanneer zij elkaar in een omloop treffen!

Wanneer ik de verantwoordelijken daarop aanspreek is het antwoord: ‘Ja, dat is toch logisch, ik ga mijn paarden toch niet vragen, zodat zij vermoeid in de volgende omloop komen!’ Hoezo logisch? Dat moeten de andere paarden toch ook? Zij moeten toch ook voluit, om van hun tegenstander te winnen om een omloop verder te komen! Het hele seizoen door, heeft dit probleem gespeeld. Ik doe hierbij dan ook nog eens een oproep aan al diegenen die denken het recht te hebben dit te doen: DOE HET NIET of DOE HET NIET MEER!

Laat de paarden zelf laten zien wie de snelste is. Doe het voor uw eigen gemoedsrust. Zorg ervoor dat u de sport én de liefhebbers recht in de ogen kan blijven kijken. En ja, aan de comitéleden het volgende: U heeft dit seizoen, vaak een oogje dichtgeknepen. Uw conclusie moet nu toch zijn dat niet optreden niets oplost? U heeft nu zes maanden de tijd om de puntjes op de i te zetten. Praat met elkaar, stel voorwaarden en houd u daarna aan de door u vastgestelde regels. Koersvervalsing is in de drafsport een ernstig delict. U kunt en mag hieraan niet meer voorbijgaan.

Wat kan helpen is een maximum paarden van één eigenaar in de koers. Ik weet het, het is ondankbaar. Juist deze eigenaren hebben in het verleden menige kortebaan gered! Maar daar doelde ik dan ook op. De sport groeit. Nieuwe tijden nieuwe wetten. Jammer maar helaas!

Bijloten

En ja, dan is er nog dat bijloten. Ook een probleem. Echt, ik heb vanaf het begin van het seizoen de nieuwe regel, van twee paarden bijloten na de tweede omloop, een kans gegeven. Maar ik heb er niet aan kunnen wennen. Vooral het feit dat de bijloters als nummer 1 en nummer 2 worden geplaatst in de derde omloop vind ik helemaal niks! Vanaf het moment dat ik van de nieuwe bijlootregel hoorde, hoopte ik dat zij gewoon mee zouden loten voor de derde omloop. Dus gewoon de lege plaatsen, die na de reguliere loting overblijven, opvullen. Het mocht niet zo zijn. Navraag leerde mij dat paarden die eerder tegen elkaar gelopen hebben, weer tegen elkaar kunnen loten. So what? Hoe vaak zal dat voorkomen? En wat dan nog? Wanneer de kortebaan van vandaag, morgen opnieuw zou worden gehouden krijg je een heel andere kortebaan! Prima toch? Wanneer, voor het volgende seizoen toch weer wordt besloten bij te loten, hoop ik echt dat mijn voorkeur ook de voorkeur heeft van de commissie die het mag beslissen.

Doorschuiven

Nu wij het toch over het loten hebben. Waarom wordt er na de derde omloop niet meer geloot? De ritvolgorde, van de derde omloop, bepaalt nu het nummer in de vierde omloop. Met als gevolg dat men tijdens de derde omloop al weet, wie bij eventuele winst, de tegenstander wordt in de vierde omloop. Deze wetenschap zorgt voor kansberekening door trainer en pikeur. Niet doen dus. Gewoon loten. Niets is zo onzeker, niets is eerlijker!

Tot in ’t Zand!

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.