Fan van Jan Extra: Rotterdam 1979

6 juni 2012 09:00

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit! De redactie van Kortebaandraverijen.nl kreeg maandag drie documenten toegestuurd. Twee van de heer Piet Borsboom uit het NDR archief en de ander van een liefhebber die zichzelf het liefst beschreven ziet worden als ‘een oude kortebaanbezoeker uit Heemskerk’. Omdat ik ook niet meer bij de jongsten hoor, werd er door de overige redactieleden aan mij gevraagd op al dit moois te reageren.


Bekijk het programma van de kortebaan in Rotterdam 1979.

Bekijk de officiële uitslag van de kortebaan in Rotterdam 1979.

Bekijk een artikel over de kortebaan in Rotterdam in 1979: bladzijde 1, bladzijde 2.

Het eerste dat ik deed was printen. Lezen vanaf een scherm is toch wat anders dan vanaf een tastbaar papier. Daarna kreeg ik, tijdens het lezen, kippenvel op mijn armen. Het verleden had mij in één keer te pakken. Stond ik ineens met het programma en het verslag van de kortebaan van Rotterdam, die op zaterdag 19 mei 1979 was gehouden, in mijn handen. Mijn gedachten gingen terug naar die bewuste zaterdag. Het was de zaterdag voor Pinksteren. Samen met mijn broer was ik in Voorburg op de trein gestapt. Om als dorpsjongen in zo’n grote stad met een auto te rijden trok ons niet en trouwens, ook toen waren er al parkeerproblemen. Op het station Blaak stapten wij uit en in no time stonden wij op de Coolsingel. Met open mond stonden wij daar en vroegen ons af hoe dit mogelijk was. De Coolsingel afgesloten voor alle verkeer en door Koninklijke Wegenbouw Stevin omgetoverd tot een renbaan.

Programma

Het eerste wat je toen deed was een programma kopen. Alleen wanneer je het programma in je bezit had, wist je wie en hoeveel deelnemers er die middag aan de kortebaan deelnamen. Je thuis voorbereiden op de koers met de computer was er toen nog niet bij. En nu sta ik weer met het programma van toen in handen. Vele dingen vallen mij op. Er is in die  drieëndertig  jaar veel hetzelfde gebleven maar ook veel veranderd. Kijkt u met mij mee?

De kosten van zo’n programma vielen alles mee: 1 gulden. Terwijl er geen entree geheven werd. En dan het prijzengeld. 8.000 gulden in totaal! Wanneer wij er vanuit gaan dat de vroegere gulden de waarde heeft van de euro van nu, een geweldig bedrag, waar de deelnemers van nu graag voor zouden strijden. Rustig verder lezend komen wij bij de namen van de officials. Laat deze namen even tot u doordringen en daarbij hoort een gepaste stilte. Stuk voor stuk giganten waarvan er meerderen ons zijn ontvallen.

Totalisatorwenken

In Totalisatorwenken wordt aan het publiek uitgelegd hoe te wedden. Let eens op het fenomeen stalweddenschappen, wat wil zeggen dat wanneer nu een paard van ‘Stal De Groningers’ of ‘Peter Aleman’ wint ook de andere paarden van deze eigenaren winnend uitbetalen. Geen gekke gedachte!

En dan waarom het allemaal gaat: de deelnemende paarden met hun eigenaren en pikeurs. Een feest van herkenning, maar ook een bewijs dat men in onze sport heel lang mee kan! Om even bij de pikeurs te beginnen: Cees en John de Leeuw, Harry, Aad en Ruud Pools, Siem Hartman. Zij zijn nog wekelijks op de Nederlandse en Europese banen actief. Huib van der Heuvel heeft naar mijn weten zijn zweep aan de wilgen gehangen. Terwijl wij de naam van Guus Knijnenburg met respect mogen eren en uitspreken. Deelnemer Bert van Dooyeweerd trekt nu aan de touwtjes bij Runnerz en de kortebaan van Hoofddorp. Natuurlijk mis ik de naam van Jan Wagenaar. Hij zal die middag ongetwijfeld elders op een drafbaan actief zijn geweest. En wat te zeggen van de eigenaren? Ik durf geen namen te noemen, bang er een te vergeten die voor mij onbekend is en u mij dit kan verwijten. Maar er staan erbij waarvan je de namen met diep respect uitspreekt. Ook zijn er, die ook nu nog met hun paard(en) aan kortebanen deelnemen!

Wim van der Mespel liet onlangs optekenen dat de paarden van nu op 305 meter, op een enkele uitzondering na, niet meer kunnen winnen. Wat te denken van de afstanden van toen? Het moet worden gezegd, de winnaar Reno Fez liep op 300 meter. Medefinalist Orly Norton was de hele middag actief op 305 meter terwijl bronzen plak winnaar Neres, steeds 315 meter voor zijn kiezen kreeg. De drie overige prijswinnaars liepen over de afstanden 305 en 310 meter. Loena met Harry Pools liep zelfs op 320 meter! Hij werd in de tweede omloop middels een kamprit uitgeschakeld door de latere finalist Orly Norton en Aad Pools.

Toeschouwers

De organisaties van toen en nu schermen met toeschouwersaantallen van 150.000 tot 250.000 toeschouwers. Het zal wel. Wanneer ben je toeschouwer? Telt ook het voorbij lopen? De totalisatoromzet is een vergelijkbaar getal. Deze was met bijna twintig duizend gulden vergelijkbaar met de kortebanen van Venhuizen en Amsterdam van nu.

Zaterdag 9 juni de kortebaan van Rotterdam anno nu. Op een andere locatie dan toen. Er zal minder sprake zijn van de toevallige toeschouwer. Wanneer ik de organisatie mag geloven is aan alles gedacht. Ik kan niet wachten. Ook u bent van harte uitgenodigd!

Fan van Jan

Foto: NDR Archief

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.