Fan van Jan (21): ‘Er zijn grenzen’

22 mei 2014 14:37

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (21): ‘Er zijn grenzen’.

De kop is eraf.  Zaterdag 10 mei hadden wij de eerste kortebaan van het seizoen 2014. Sinds decennia mag Assendelft hiervoor zorgdragen. Ik zeg Assendelft, maar beter is: Piet van Assema. Hij is de man die het allemaal regelt. Het zand op de baan doet hij dan nog net niet, maar verder komt alles van zijn hand. En dat is zorgelijk! Piet is de jongste niet meer en de vraag mag worden gesteld: wie neemt het straks over?

Assendelft zelf, loopt niet warm voor hun kortebaan. Ja, om 16.00 uur gaat de muziek spelen in de feesttent en gaat de tap open. Dan komen de inwoners. De kortebaan echter, zal ze een zorg zijn. Jammer! Assendelft heeft een mooie baan en een goede locatie. Daarom blijf ik hopen dat ook het volgende jaar en de daaropvolgende jaren er gekortebaand kan worden van A(ssendelft) tot (’t) Z(and).

Grenzen

Na afloop gaf de winnende pikeur, Ruud Pools aan, dat het beste paard niet had gewonnen. Ik ben het daar volledig mee eens. Maar het is de pikeur zelf die daar deel in had. Hij was het immers, die na de eerste, verloren finalerit, niet meewerkte aan een vlotte start van de tweede rit. Of de aanrijding, die daar het gevolg van was, mede debet was aan het springen van Timmy H in de daaropvolgende twee ritten, zullen wij nooit weten. Maar ik had het graag anders gezien! Natuurlijk hoort het spel in het startvak bij het kortebanen. Maar er zijn grenzen. Ik reken erop dat bij misstanden het comité niet schroomt in te grijpen. Nu zij dit niet deed, ga ik er vanuit dat die grens niet was bereikt.

In een eerdere column mocht ik schrijven over het vertrouwen dat je als kortebaanliefhebber moet hebben in velerlei instanties. Het zou mij geen enkele moeite kosten ‘De Tien Geboden’ op te stellen waar een ieder, tijdens een kortebaan, aan moet voldoen. Het eerste gebod zou dan zijn: Alles en iedereen stelt alles in het werk om te winnen!

Dat is logisch, zou een oud topvoetballer zeggen, en dat is het ook. Maar toch lijkt het soms of deze regel met voeten wordt getreden. In het verleden zijn er pikeurs, nationaal én internationaal, zwaar gestraft omdat dienstdoende comités niet altijd overtuigd waren en met succes daar tegen zijn opgetreden. Bij onze kortebaan is dat, naar mijn weten, nog nooit gebeurd en laat dat alstublieft zo blijven! In Assendelft werd mijn vertrouwen daarin, op de proef gesteld.

Twee paarden van dezelfde eigenaar

In de halve finale waren er twee paarden van dezelfde eigenaar nog in koers. Zij het, dat één van de paarden meerdere eigenaren heeft. Deze twee paarden troffen elkaar. Na strijd wint paard A de eerste rit. Beide paarden draaien om en gaan terug naar de start. Dan springt één van de eigenaren van paard B op de baan en loopt naar de pikeur van zijn paard, legt zijn arm over de schouder van de pikeur en zegt enige zinnen die omstanders niet kunnen horen. Pikeur luistert, geeft geen zichtbare reactie en vervolgt zijn weg. De eigenaar springt over het hek en neemt zijn plek langs de baan weer in.  De tweede rit krijgt zijn start en paard A wint met ruime voorsprong en gaat over naar de finale. Paard B moet het met de troostfinale doen.

Natuurlijk vond de eigenaar het nodig om nog even uit te leggen hoe zijn paard het gemakkelijkst draait om zo nog een kans te hebben de tweede rit te winnen. Maar het zou ook kunnen dat de eigenaar de pikeur vroeg niet meer aan te dringen zodat paard A ‘fris’ de finale kan betwisten. Het gaat er mij om, dat het vertrouwen van het publiek langs de baan op de proef wordt gesteld en daar zit ik als liefhebber niet op te wachten. Dus alstublieft, laat in het komende seizoen iedereen gewoon zijn werk doen. Valt er iets te bespreken, doe dat dan voor de koers. En wanneer er tijdens de koers iets is misgegaan is na de koers ook altijd nog een mogelijkheid. Er komen immers nog koersen genoeg! Tot Wognum!

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.