Fan van Jan: ‘De zweep mag alweer weg’

28 mei 2013 09:41

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Vanaf dit seizoen levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (11): De zweep mag alweer weg.

Het voorjaar van 2013 gaat de geschiedenis in als één van de koudste ooit. In dit  koude jaargetijde zijn er tot nu vier kortebanen georganiseerd. Organisaties waar de betreffende verenigingen en stichtingen een heel jaar mee bezig zijn geweest. Zij proberen alles te regelen, maar het weer hebben zij niet in de hand. Ze moeten het doen met wat zij krijgen. Records zijn er om gebroken te worden, in positieve dan wel negatieve zin. Was het tot dit jaar bijna een gewoonte om totalisatorrecords te breken, dit jaar vallen ze omgekeerd evenredig naar beneden. De oorzaak van dit verval laat zich raden. Is het weer hieraan schuldig of zijn er andere redenen? Voor conclusies vind ik het veel te vroeg. Het is in elk geval een trend waar wij niet omheen kunnen en waarvan wij kunnen leren.

Een tandje groter

Is het niet zo dat wij meer leren van een nederlaag dan van een overwinning? Leefden wij met onze kortebaansport niet teveel op een roze wolk? Overal om ons heen, in de draf- en rensport, was er een neerwaartse spiraal. Wij hadden toch iets van: dat raakt ons niet. Wij hebben de toeschouwers en die blijven toch wel komen. En wanneer je toeschouwers hebt, is er totalisatoromzet.

Wij weten nu weer dat het niet zo is. Het verval in de omzetten maakt ons scherp. Wij zullen onze organisaties nog beter moeten neerzetten om de ‘verwende’ toeschouwers aan ons te blijven binden. Wanneer wij al dachten dat het vanzelf zou gaan, weten wij nu wel beter! Voor mij en de redactie van Kortebaandraverijen.nl is deze situatie een aansporing om een tandje groter te schakelen om er alles aan te doen het tij te keren!

Aansporen

Dat aansporen brengt mij als vanzelf op een volgend fenomeen waarop ik attent gemaakt wordt wanneer ik de video’s bekijk van de gehouden kortebanen in dit nog prille seizoen. Onlangs maakte de NDR op zijn site bekend dat de reglementen rondom het zweepgebruik zijn gewijzigd. Dit naar aanleiding van een, zoals zij het noemde, uitkomst van de NDR zweepevaluatie. Ik citeer de eerste en belangrijkste regels: ‘Gebruik van de zweep is alleen ter correctie en voor een enkele aansporing toegestaan in het startvak en in de aanloop van 20m tot het startvak. Daarbuiten zal het gebruik van de zweep tijdens de ritten direct tot uitschakeling (witte vlag) en bestraffing leiden.’

Een onmogelijke regel. Wanneer je het opschrijft en/of leest lijkt het nog aannemelijk. Maar in de praktijk is deze regel onuitvoerbaar! Wat is gebruik maken van een zweep? Er zijn paarden die wanneer zij de zweep zien, al reageren. Is dat ook gebruik maken van de zweep?

Tijdens de kortebaan worden er paarden uitgeschakeld omdat zij, naar het oordeel van de commissarissen op de baan, galopsprongen maken of onregelmatig zijn. Door de toeschouwers wordt deze regel net zo vaak betwist als de buitenspelregel in het voetbal. Er zijn uitschakelingen waarover uren zo niet dagen wordt gediscussieerd. Ik zou dat gediscussieer niet willen missen. Er is altijd wel één toeschouwer die het paard óók heeft zien springen en dat geeft dan de doorslag en maakt een einde aan de discussie. Maar nu hebben wij ook nog die zweep.

Wat gebeurt er, tijdens de drukbezette kortebanen, wanneer er een winnaar in de beslissende finalerit wordt uitgeschakeld voor vermeend zweepgebruik? Gaat de eigenaar die al op de finishlijn staat om de huldigingen in ontvangst te nemen daar zomaar mee akkoord? En wat te denken van de wedders die denken een winnaar te hebben. Zweepgebruik is vaak een flits. Waren het nu de leidsels of was het de zweep? Zelfs op de video is het nauwelijks te zien. Ik voorzie veel trammelant. Zelfs wanneer het niet uit de hand loopt gaat het zorgen voor imagoschade. Van mij mag de zweep alweer weg!

Fan van Jan

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.