Fan van Jan: ‘De binding deelnemer-publiek ontbreekt’

12 januari 2015 12:38

Trouwe kortebaanbezoeker Fan van Jan schrijft al vanaf de eerste editie van het Kortebaanjaarboek een column. Tegenwoordig levert de supporter van de legendarische kortebaanpikeur en –trainer Jan Wagenaar ook maandelijks een bijdrage voor Kortebaandraverijen.nl. Met een kritische blik, maar met alle liefde voor de sport snijdt onze columnist elke editie een actueel onderwerp aan. Vandaag (27): De binding deelnemer-publiek ontbreekt.

Januari 2015. Een heel nieuw jaar ligt voor ons. Na een maand vol van decemberfestiviteiten komen wij weer langzaam op gang. Elk jaar begint hoopvol en elk jaar zijn wij, mensen, weer in staat die hoop de kop in te drukken. Ook de slachtoffers van de aanslagen in Parijs zijn op Nieuwjaarsdag, door hun geliefden, een gelukkig Nieuwjaar gewenst. Hoe onvoorstelbaar anders, is het dan amper één week later! De media geven uitgebreid verslag van mensen die er wat van vinden. Ik vind ook van alles, maar heb niet de indruk dat mijn mening er iets toe doet!

Hobby

Kan je na zo’n week gewoon weer over zo iets triviaals als de kortebaan schrijven? Ja, zeggen velen! Met onze premier Rutte voorop. Hij vraagt ons gewoon verder te gaan met ons leven. En in mijn leven neemt de kortebaan, nu eenmaal, een grote plaats in. Samen met wielrennen is het mijn grootste hobby.

Al vele jaren begin ik mijn sportjaar met het bezoeken van de Zesdaagse van Rotterdam. In mijn beleving hebben Zesdaagsen en kortebanen iets met elkaar. Pure sport, maar ook het entertainment maakt er deel van uit. Blijkbaar houd ik van die combinatie. Tijdens de editie van 2015 waren Nikki Terpstra en Yoeri Havik, beiden uit Assendelft, elkaars tegenstanders. Dit in tegenstelling tot de Amsterdamse Zesdaagse, die zij in oktober als koppel, winnend wisten af te sluiten. Of hun woonplaats er iets mee te maken heeft (het kortebaanseizoen begint immers in Assendelft) weet ik niet, maar het zijn mijn favoriete coureurs. Zij weten wat hard fietsen is en vooral, wanneer zij dit moeten doen. Meerdere keren op een avond zijn zij in staat, middels een flitsende demarrage of sprint, het publiek op de banken te krijgen. Heerlijk!

Tijdens en na zulke momenten gaan mijn gedachten niet zelden uit naar de kortebaan. Hoe geweldig zou het zijn wanneer de kortebaan ook vaker zulke momenten zou kennen! Natuurlijk, ook bij de kortebaan staat het publiek soms op de hekken, juicht en schreeuwt. Maar naar mijn gevoel gebeurt het te weinig. Niet omdat het moment er niet naar zou zijn, maar meer omdat de echte binding deelnemer – publiek ontbreekt. Jammer!

Entertainment

Nu hebben renners het gemakkelijker. Hun fiets doet in de meeste gevallen precies wat zij willen en dat is met paarden wel eens anders. Maar toch roep ik de pikeurs op, meer oog te hebben voor het entertainment. In het nieuwe seizoen mogen er 28 paarden starten. Wanneer er dan geen wil is om met elkaar te zorgen dat zo’n omloop snel achter elkaar wordt afgewerkt, gaat het allemaal wel héél lang duren. Hierdoor zullen bezoekers afhaken! In dit kader komen mij ook de weggegeven ritten tijdens het vorige seizoen weer voor de geest. De eenmalige bezoeker zal het niet eens zijn opgevallen, maar de trouwe bezoekers ergeren zich aan dit fenomeen. Oorzaak is natuurlijk, dat paarden van dezelfde eigenaar tegen elkaar loten. Met als gevolg dat trainer, eigenaar en pikeur de winnaar van die ritten zo fris mogelijk in de volgende omloop willen krijgen.

Met al die verschillende onderdelen in een Zesdaagse, zal dat voor de renners ongetwijfeld niet anders zijn. Maar die gaan er heel professioneel mee om. Je moet al een insider zijn om dat soort spelletjes te doorzien. Veelal achteraf kunnen zaken soms worden geconcludeerd. En gek, dan is er ook alle begrip en wordt het zelfs vergoelijkt, terwijl het bij de kortebaan maar door blijft zeuren. Er is mij verteld, dat tijdens de evaluatievergadering van het kortebaanseizoen 2014, bovenstaand probleem is aangekaart. Men heeft de aanwezige trainers en pikeurs voorgesteld, eens naar een Zesdaagse te gaan. Om met eigen ogen waar te nemen hoe daar op het scherpst van de snede wordt gestreden met toch vaak elke avond een andere winnaar, maar waar uiteindelijk, de beste gewoon wint! Sport met een beetje show kan heel goed samen, maar vereist vakmanschap, discipline en kameraadschap van de deelnemers. Wat mij betreft, is het aan de kortebaan daar in 2015 meer gehoor aan te geven.

Video

Als voorbeeld, hoe ik het graag zie, hieronder een bijdrage van RTV Rijnmond over de Rotterdamse Zesdaagse 2015. Het is de finaleavond en we zien de laatste koppelkoers over 50 minuten en 10 ronden. Morkov en Rasmussen (rode trui) staan tweede in het totaalklassement en demarreren. Nikki Terpstra en koppelgenoot Iljo Keissen (witte trui) nemen over en gaan vol door. Zij pakken vlak voor de finish een tweede ronde voorsprong en winnen de Zesdaagse! Ahoy op zijn kop, de mensen staan op de banken! Zet uw beeld op groot en uw geluid hard! Enjoy!

Fan van Jan

 

Tags:

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.